VLN

VLN: Dramatische ontknoping bezorgt Manthey Porsche tweede seizoenszege. Müller/Fässler/Frijns voor WRT derde.

Voor de tweede achtereenvolgende maal zegevierde het Manthey Team. Ditmaal ging de zege in de 42e DMV 4 Stunden Rennen naar de Porsche 911 GT3 R van Fred Makowiecki en de Oostenrijker Richard Lietz. De Haribo Mercedes AMG GT3 die met de combinatie Alzen/Arnold/Götz vrijwel de gehele wedstrijd een factor was, eindigde als derde. De combinatie Müller/Fässler/Frijns kwam met de WRT Audi R8 LMS als derde over de streep.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Manthey Porsche
Voor de tweede maal dit seizoen een zege voor Manthey Racing op de Nordschleife,

Dramatische ontknoping bezorgt Manthey Porsche tweede seizoenszege
Voor de tweede achtereenvolgende maal zegevierde het Manthey team. En evenals twee weken geleden kreeg het Manthey Team de zege in de schoot geworpen. Ditmaal ging het team van Audi Sport Team Land in de fout. In het zicht van de finish werd de Land Motorsport Audi R8 dramatisch langzamer. Bij de laatste stop had het team duidelijk een verkeerde calculatie gemaakt en op het lange rechte stuk van de Döttinger Höhe zag Conor de Phillippi een zeker lijkende podiumplek in rook opgaan. Niet de eerste keer dat het team van Wolfgang Land hiermee in de fout gaat. Tijdens de zesuurswedstrijd vorig jaar overkwam Conor de Phillippi hetzelfde en verloor op identieke wijze.

2017 Start
Een verrassende polesitter ditmaal.

De eerste drie uur werd gekenmerkt door spannende slipstreamduels waarbij vooral de Haribo Mercedes AMG GT3 van Alzen/Arnold/Götz, de Abt Bentley Continental GT3 van Mamerow/Verdonck/Pepper en de Manthey Porsche GT3 R van Lietz om de hoogste eer streden. Door strategie slaagden zij erin om wat afstand te nemen van hun achtervolgers bestaande uit de Black Falcon Mercedes GT3 van de combinatie Christodoulou/Buurman/Metzger, de HTP Mercedes GT3 van Buhk/Baumann/Sandström/Mortara, de BMW's van Da Costa/Scheider en de Porsche van Siedler/Luhr. Ook de Glickenhaus SCG 003 reed constant in de Top 10. Bij de start werd Thomas Mutsch echter aangetikt en moest met een loszittende motorkap kortstondig naar binnen.Voor de komende 24U Nürburgring lijkt de Glickenhaus SCG 004 over voldoende potentieel voor een Top 10 klassering te beschikken.

2017 Crash
Direct na de start ging het in de tweede groep al fout. Heb je vier uur te gaan
Met een tijd van 8.00.619 ging de pole verrassend naar de Manthey Porsche van de amateurs Klohs/Jaminet/Kern. In het ultra competitieve startveld moesten zij al snel het onderspit delven. Uiteindelijk kwamen ze als negentiende over de streep. Nadat de amateur-polesitter snel uit de Top 10 verdween nam de gloednieuwe Frikadelli Porsche 911 van de combinatie Norbert Siedler/Markus Luhr de kop over met daarachter de Haribo Mercedes AMG GT3 van Uwe Alzen. Door gebrek aan topspeed moest Alzen al snel positie prijsgeven.

2017 Arnold Verkeer
Lance David Arnold in het verkeer dat snel opzij gaat. Er wordt overigens vrij netjes gereden.


Na de tweede reguliere stop nam de Abt Bentley van de combinatie Mamerow/Verdonck/Pepper de kop over. Het resulteerde in een boeiend duel met de Haribo Mercedes AMG GT3 van Lance David Arnold die van Alzen had overgenomen. De Phillippi kwam na de laatste stop achter Götz weer terug op de baan. Met vers rubber ging De Philippi in de Mercedes Arena aan Götz voorbij maar bij Schwalbenschwanz verloor de Audi Sport Team Land Audi enorm veel snelheid en viel naar de vijfde plek terug.

2017 Dontje
Voor Indy Dontje was de wedstrijd snel over helaas.

Ondanks een lekke band in het begin van de wedstrijd wist de WRT Audi van Müller/Fässler/Frijns zich uitstekend te herstellen. In het zicht van de finish wist Robin eerst de Abt Bentley te verschalken en de pech van Audi Sport Team Land speelde de Nederlander volledig in de kaart. Yelmer Buurman eindigde in de Black Falcon Mercedes GT3 samen met de Brit Adam Christodoulou en de Zwitser Manuel Metzger als achtste.

2017 Glickenhaus
Gaat de Glickenhaus SCG 003 tijdens de 24U voor een topklassering?

Voor de HTP Motorsport Mercedes GT3 van Indy Dontje en Patrick Assenheimer werd het een kortstondig Nordschleife optreden. Na 40 minuten vielen zij al met versnellingsbakproblemen uit. De Falken Motorsports BMW M6 GT3 van Stef Dusseldorp/Marco Seefried beëindigde de wedstrijd als 15e. In de VT2 klasse ging de zege overigens naar de Duits/Nederlandse combinatie Bonk/Van Ramshorst.

2017 Slotfase
Spannender konden ze het op de Nordschleife vandaag eigenlijk niet maken.........

Evenals de beide Glickenhaus bolides zorgde de BMW M6 GT3 van Timo Scheider in de openingsfase voor spektakel maar de Schnitzer BMW verloor geleidelijk de aansluiting bij de koplopers. Scheider/Da Costa moesten uiteindelijk met een elfde plek genoegen nemen. Voor de tweede VLN-wedstrijd stonden overigens maar liefst 194 auto's ingeschreven. Voor de tweede achtereenvolgende maal geen BMW M6 GT3 in de top 10. De Traum Motorsport Glickenhaus SCG 003 van de combinatie Mutsch/Ruud/Fernadez Laser/Piccini beëindigde de wedstrijd als dertiende. Een record van 21 auto's eindigde overigens na 4 Uur wedstrijd overigens in dezelfde wedstrijdronde.

2017 Frijns
Frijns, Makowiecki en Götz feliciteren elkaar na de wedstrijd.


Uitslag 42. DMV 4 Stunden Rennen
#911 Lietz / Makowiecki (Porsche 911 GT3 R) alle 28 ronden
#49 Müller / Fässler / Frijns (Audi R8 LMS)
#37 Mamerow / Verdonck / Pepper (Bentley Continental GT3)
#28 De Phillippi / Mies (Audi R8 LMS)
#5 Busch / Møller Madsen / Rockenfeller / Stippler (Audi R8 LMS)
#31 Siedler / Luhr (Porsche 911 GT3 R)
#6 Christodoulou / Buurman / Metzger (Mercedes AMG GT3)
#47 Buhk / Baumann / Sandström / Mortara (Mercedes AMG GT3)
#4 Bachler / Ammermüller (Porsche 911 GT3 R)Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet