Sportscars

Sportscars: WTR-Cadillac op pole in Long Beach, Mul en Bleekemolen in voorste deel GTD-veld

170408 IMSA quali WTR
De WTR-Cadillac DPi start vanaf de pole op het stratencircuit van Long Beach

Na hun overwinningen tijdens de eerste beide races van het seizoen op Daytona en Sebring vertrekken Jordan en Ricky Taylor ook vanaf pole voor de derde wedstrijd van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op de straten van Long Beach. In de GTLM-klasse was Jan Magnussen in de nummer 3-Corvette het snelst. In deze klasse ging het er wel heel 'close' aan toe: alle acht de GT's kwalificeerden zich met rondetijden binnen een halve seconde! In GTD ging de pole-position naar Bryan Sellers in de nummer 48-Paul Miller Racing Lamborghini Huracán. De Change Racing-Lamborghini van Corey Lewis en Jeroen Mul start als vierde. Ben Keating kwalificeerde de Mercedes-AMG GT3, die hij deelt met Jeroen Bleekemolen, als zesde in de klasse. De race start vandaag om 16.00 uur lokale tijd, 1.00 uur in Nederland.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De prototype-klasse was na de voortijdige uitval van de Visit Florida Racing-Riley-Gibson van Renger van der Zande en Marc Goossens gereduceerd tot negen auto's. Het beeld dat zich al in de twee vrije trainingssessies aftekende, werd bevestigd tijdens de kwalificatie, met de snelste tijd voor de Konica-Minolta Wayne Taylor Racing-Cadillac DPi van de gebroeders Taylor. Voor Ricky Taylor was het zijn 14e IMSA-pole. Hij had een voorsprong van ruim twee tienden van een seconde op de Action Express-Cadillac van João Barbosa en Christian Fittipaldi, waarin Fittipaldi de kwalificatie voor zijn rekening nam. Toch wel wat verrassend was de derde tijd voor Tristan Nuñez en Jonathan Bomarito in de Mazda-DPi. Snelste LMP2 was de JDC-Miller Motorsports-Oreca van de combinatie Simpson/Goikhberg.

170408 IMSA quali Corvette
Jan Magnussen behaalde de pole-position in de GTLM-klasse

In GTLM is de pole voor Jan Magnussen in de Corvette wellicht een goed voorteken: ook in 2008 en 2014 stond hij in Long Beach op pole, en won in beide gevallen de klasse. Met de pole voor Magnussen en teamgenoot Garcia, vorige maand klassewinnaars op Sebring, komt er een einde aan een reeks van vier opeenvolgende IMSA-pole-positions voor Ford. Snelste Ford-rijder was ditmaal Joey Hand in de nummer 66-GT, die hij deelt met Dirk Müller. De andere Ford zorgde met Richard Westbrook aan het stuur voor een voortijdig einde van de GTLM-sessie toen de Brit op het achterste gedeelte crashte. De derde startplaats was voor de Risi-Ferrari met Toni Vilander, ondanks een spin op hoge snelheid in de slotfase. Beste Porsche is de 911 van Kévin Estre en Laurens Vanthoor op de vierde startplaats.

GTD-pole-sitter Bryan Sellers gaf naderhand toe dat hij in de kwalificatie af en toe wat contact met de vangrails had, in Long Beach een bekend fenomeen. Hij wist de Lexus met Jack Hawksworth, die het circuit vanuit de Indycars kent, voor te blijven. De tweede startplaats voor Hawksworth en Robert Alon in de voor dit jaar nieuwe Lexus is het tot nu toe beste kwalificatieresultaat met de RC F GT3. De andere Lexus van het team kwam in de kwalificatie niet in actie na een crash van Scott Pruett, maar wordt wel in de race verwacht. De derde startplaats is voor de Alegra Motorsport-Porsche met Michael Christensen en Daniel Morad, die pas deze week aan de startlijst voor Long Beach kon worden toegevoegd.

170408 IMSA quali Mul
De Change Racing-Lamborghini van Jeroen Mul en Corey Lewis

Jeroen Mul, die voor het eerst sinds Monaco in 2013 weer eens een stratenrace rijdt, start samen met teamgenoot Corey Lewis als vierde in de klasse en zei: "We hebben een goede kwalificatie gehad. Mijn teamgenoot kwalificeerde en zette de auto op P4, op slechts vier duizendste achter P3 en iets meer dan een tiende achter de pole. We zijn heel tevreden met het resultaat, want zelfs de pole had er nog wel ingezeten. Voor het hele team is Long Beach nieuw, dus het is goed dat we er al zo goed bijzitten. Ook de long-runs verliepen goed. Ik kijk uit naar de race, maar het is ook een beetje een loterij, de muren staan heel dichtbij. We proberen in ieder geval een plekje goed te maken en eindelijk dat podium te halen."

170408 IMSA quali Bleekemole
De Riley-Mercedes-AMG GT3 van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating

Sebring-klassewinnaar Jeroen Bleekemolen start samen met Ben Keating als zesde en meldde: "Het verliep goed, mijn teamgenoot Ben kwalificeerde de auto en zat maar zes tienden vanaf de pole, dat is heel netjes, want er staat een aantal professionals voor hem. Die hebben een 'reversed strategy', wat betekent dat eerst de snellere en dan de langzamere rijder in de auto zit. Misschien dat ik er dus nog een paar kan inhalen, hoewel dat hier niet makkelijk is. De auto gaat echt super, zelfs met een volle tank en op gebruikte banden kon ik in de vrije training de tweede tijd rijden. De auto is zeker snel genoeg, we moeten ervoor kunnen gaan. Het is een korte race, je moet een beetje geluk hebben. Aan de ene kant zijn voor ons de punten belangrijk, maar aan de andere kant is het een mooi historisch evenement dat we graag willen winnen, dus we gaan ervoor!"

170407 uitslag kwalificatie IMSA Long Beach
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet