NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski bezorgt Ford eerste Martinsville-zege sinds 2002

Penske-coureur Brad Keselowski bezorgde Ford gisteren op de kleine 0.526 mijl lange oval Ford de eerste overwinning sinds 20 oktober 2002. Toen won het merk voor de laatste maal met Kurt Busch in een Roush Fenway ingeschreven Ford.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 BK Martinsville
Beslissende moment in de wedstrijd. Keselowski gaat in de 458e ronde definitief aan Kyle Busch voorbij.


Brad Keselowski bezorgt Ford eerste Martinsville-zege sinds 2002
In de 64 ronden tellende eindsprint richting finish wisselden Keselowski en de Toyota van Kyle Busch meermalen de kop. Tussen de 444e en 458e ronde had Kyle Busch de leiding in handen. Daarna nam Keselowski definitief de leiding over en wist met een voorsprong van ruim 1.806 secs. de zege naar zich toe te trekken. Hoewel Busch gedurende de gehele middag in de long runs over veel snelheid beschikte, verloor hij dit in de beslissende eindrun.

Brad Keselowski: " Met de Miller Lite Ford gaat het hier altijd goed maar er gebeurde ook altijd wat zodat we niet in staat waren om de auto naar huis te rijden. Martinsville is een baan voor kampioenen. Het is een eer om hier te winnen en te racen.De baan is 70 jaar oud en veel legendes wisten hier te winnen. Fantastisch om daar nu ook bij te horen en oude grootmoeders klok mee naar huis te nemen. Weinig mensen weten overigens dat die klokken in mijn woonplaats Rochester Hills in Michigan gemaakt worden. Echt cool om er eentje mee naar huis te mogen nemen. Als eigenaar van een truckteam heb ik er al eentje overigens, maar ik ben blij dat ik er nu eentje als coureur mee kan nemen. Bekers neem ik overigens nooit mee naar huis. Maar deze wel. Zeker omdat hij zonder bijzonder is."

2017 Truex Jr Hamlin
Martin Truex Jr. won het eerste wedstrijdsegment.

Voor Keselowski betekende het zijn 23e NASCAR zege in de Monster Energy Cup. In de playoff tussenstand staat hij met 10 punten op kop. In de tussenstand van het kampioenschap staat Keselowski als vierde genoteerd met 34 punten achterstand op Kyle Larson en 30 op Chase Elliott.Overigens kende Keselowski de nodige uitdagingen. Door te snel rijden in de pitlane kreeg hij in de 72e ronde een penalty opgelegd maar strategie bracht hem door een neutralisatie in de 109e ronde toch weer naar voren. Teamgenoot Joey Logano liep eveneens een penalty op. Bovendien kreeg Logano ook nog eens met een lekke band te kampen waardoor hij twee ronden verloor. Strategie leverde Logano alsnog een vierde plek op.

De 500 ronden tellende wedstrijd op Martinsville kende veertien neutralisaties die in totaal 95 ronden in beslag namen. Van de 500 ronden tellende wedstrijd reed Kyle Busch een record aantal ronden(274) op kop maar was erg teleurgesteld over het feit dat de performance na de laatste stop in de 336e ronde totaal verdwenen was.

2017 KB Martinsville
Ondanks een tweede plek een teleurstellend resultaat voor Kyle Busch.

Kyle Busch: " Het enige dat we deden was vier nieuwe banden erop gooien. Maar daarna was het schroot. Voor onze mensen heb ik de pest in. Ze hadden dit jaar al meer verdiend dan we tot nu toe geproduceerd hebben. En dit was er vandaag ook weer zo eentje. Tot nu toe een frustrerend seizoen. Maar we hebben alles gegeven van wat we in huis hadden. We kunnen alleen maar ons best doen.
Mijn pitcrew en Crewchief Adam Stevens verrichtten uitstekend werk en brachten de auto waar hij moest zijn. Na 20 ronden of zo waren we lichtjaren sneller. In de laatste run was hij 3/10e langzamer waardoor Brad op het einde bij mij vandaan kon rijden. Wij hadden er echt moeite mee. Zelf ben ik nog verbaasd dat ik Elliott achter mij wist te houden. Totaal gezien niet echt het resultaat dat we eigenlijk moeten hebben."

2017 Martinsville Burnout
15 jaar en 28 races later pas weer een Ford overwinning op Martinsville.

Martin Truex Jr. won het eerste wedstrijdsegment. Na een fel gevecht met Kyle Busch ging het tweede segment naar Chase Elliott, die in de 260e ronde de Toyota-rijder aan de binnenkant wist te passeren. Daarna domineerden Busch en Keselowski de wedstrijd. 28 races lang moest Ford het zonder overwinningen stellen voordat één van hun rijders weer met een klok naar huis mocht gaan.

Uitslag STP 500 Martinsville
1. Brad Keselowski Ford 500 ronden
2. Kyle Busch Toyota 500 ronden
3. Chase Elliott Chevrolet 500 ronden
4. Joey Logano Ford 500 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 500 ronden
6. A.J. Allmendinger Chevrolet 500 ronden
7. Clint Bowyer Ford 500 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 500 ronden
9. Matt Kenseth Toyota 500 ronden
10. Ricky Stenhouse Jr. Ford 500 ronden

2017 Winners Circle Martinsville
Tweede seizoenszege voor BK in Martinsville.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet