GT

GT: HTP Motorsport wint Blancpain GT Series seizoensopener op Misano

VSA BSS MIS17 DC9T8381

Maxi Buhk en Franck Perera hebben op het Misano World Circuit Marco Simoncelli de openingsrace van de Blancpain GT Series gewonnen. De HTP Motorsport Mercedes van het tweetal kwam zonder brokken door de openingsfase van de race en bleef vervolgens uit de greep van de concurrentie. Mercedes pakte in de avondrace de plaatsen 1, 2 en 3.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Vision Sport Agency, Marcel ten Caat

Al in de eerste ronde ging het in bocht zes volledig mis. Door nog onbekende oorzaak ging een van de Audi's in de rondte, waarna links en rechts de auto's tegen elkaar aan knalden. Tenminste zeven auto's waren bij de crash betrokken, waarvan er slechts 1 zijn weg kon vervolgen. De wedstrijd werd direct met een rode vlag stilgelegd en pas na 20 minuten achter de safety car hervat.

Direct nadat de race weer werd vrijgegeven dook de op dat moment aan de leiding liggende Attempto Racing Lamborghini Huracan GT3 van Marco Mapelli om onduidelijke redenen achter de safety car aan de pits in. Maxi Buhk kreeg daardoor de leiding in de schoot geworpen en de Duitser kon de GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracan GT3 van Mirko Bortolotti acher zich houden.

crashdamage
Grote schade bij de Bentley met nummer 8 en de de Spirit of Race Ferrari nummer 55

Met een voorsprong van ongeveer vier seconden door Maxi Buhk de pits in om het stuur over te geven aan teamgenoot Franck Perera. De Fransman kon vervolgens het verschil met de tweede HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 van de Duitser Fabian Schiller en de Nederlander Jules Szymkowiak consolideren. Na 37 raceronden kwam Franck Perera met een voorsprong van 5,783 seconden voorsprong op zijn jonge Duitse teamgenoot over de streep. De AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 van Michael Meadows en Raffaele Marciello eindigde op 19,683 seconden als derde.

Pieter Schothorst en teamgenoot Jake Dennis eindigden met de Team WRT Audi R8 LMS als 14e algemeen, na in de vrije trainingen en kwalificatie amper te hebben gereden. Carlo van Dam, die zijn debuut maakte in de Blancpain GT Series, eindigde samen met Kessel Racing TP12 teamgenoot Phiti Bhirombhakdi als tweede in Pro-Am, achter de winnende Kessel Racing Ferrari 488 GT3 van Giacomo Piccini en Michael Broniszewski. De derde plaats in Pro-Am ging naar de Kornely Motorsport Mercedes van Yoshi Mori en Kenneth Heyer.

Loris Hezemans en Max van Splunteren vielen door de crash in de eerste ronde uit. Het is nog niet bekend of alle auto's morgen weer aan de start zullen verschijnen, maar gezien de grote schade aan verschillende auto's is de kans zeer groot dat er een gereduceerd aantal auto's op de startgrid zal staan. De bij de crash betrokken coureurs liepen geen (noemenswaardige) verwondingen op.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet