NASCAR

NASCAR: Double-header voor Larson op Fontana. Ganassi-coureur nu al titelfavoriet?

Afgelopen zaterdag won Ganassi-coureur de Xfinity-wedstrijd op Fontana. Het was in ieder geval een voorproefje op de Sprint Cupwedstrijd de daaropvolgende dag. Larson was wederom oppermachtig en begint zich nu al als potentieel titelkandidaat te ontwikkelen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

ACS MENCS Larson GreenFlag Crowd 032617
NASCAR lijkt met volle tribunes op Fontana weer aardig uit het dal te klimmen.


Double header voor Larson op Fontana. Ganassi-coureur nu al titelfavoriet?
In de laatste 17 Cupwedstrijden finishte Kyle Larson maar liefst 11 maal in de Top 10. Dit begon vorig jaar met zijn allereerste overwinning op Michigan. In de Auto Club 400 op Fontana was Larson gisteren eigenlijk vanaf pole oppermachtig. Een segment en een overall overwinning. Na de laatste herstart ging Larson er direct vandoor en gaf de JGR-Toyota van Denny Hamlin het nakijken. Voor de 24-jarige Ganassi-coureur werd het zijn tweede Sprint Cup-zege en een fraaie thuisoverwinning.

Kyle Larson: " Met drie tweede plekken is het nu eigenlijk al een fantastisch jaar. Ik heb vaak naar mijn tapes op de TV gekeken en bij het zien ervan dacht ik die weet niet hoe hij moet winnen. Vandaag deden wij het op spectaculaire wijze. Werk dat werd beloond. Bij de herstarts was ik best wel een beetje gefrustreerd. Bij elke herstart moest ik wel flink tegen iemand knokken."

Martin Truex Jr. was de enige die Larson tegenstand wist te bieden. Met een voorsprong van ruim 8.5 secs. schreef de Furniture Row-coureur het tweede segment na twee ronden op zijn naam. Bij de laatste neutralisaties besloot het team om niet meer voor vers rubber naar binnen te gaan.

ACS MENCS Bowyer Suarez 032617
Clint Bowyer in gevecht met Daniel Suarez.

Evenals Larson beschikte Truex Jr op Fontana over een dominante auto. Martin Truex Jr: " Onze auto was gelijkwaardig aan die van Larson. Telkens als één van ons de kop nam waren we dominant. Soms neem je de juiste beslissing, soms de verkeerde. Vandaag in ieder geval de verkeerde. Met een vierde plek kan ik niet ontevreden zijn maar het deed wel zeer om verdedigend te moeten rijden. Want je wil altijd in de aanval. Toch was het een goede dag." Een slechte pitstop speelde het team van Furniture Row ook nog eens parten. Met nog 20 ronden te gaan kwam Truex Jr. onder neutralisatie naar binnen maar verspeelde vier plaatsen omdat hij iets te ver zijn pitbox voorbij reed. Hij kwam als zevende weer naar buiten. Door een touché van Truex Jr. ging Matt Kenseth er vervolgens na een herstart in de 185e ronde ook nog eens hard vanaf.

ACS MENCS Keselowski 2 032617
Fraaie inhaalwedstrijd van Brad Keselowski.

Omdat zeven rijders de kwalificatie misten moesten zowel Joey Logano en Jimmie Johnson op de achterste startrij plaatsnemen. Een "straf" die voor hun wedstrijdverloop nauwelijks consequenties had. Daardoor konden ze volgens reglement op verse Goodyears starten terwijl de rest van het startveld op tijdens de kwalificatie gebruikte banden van start ging. Binnen no time rolden zij het gehele veld van achteren op en vonden al snel aansluiting bij de koplopers. Bij de eerste neutralisatie bevond Logano zich al in 17e positie en zou tenslotte als vijfde eindigen. Voor Johnson verliep de wedstrijd wat minder. In de derde ronde was hij betrokken bij een incident met Brad Keselowski en speelde eigenlijk in de wedstrijd verder geen rol meer. Keselowski reed een fraaie inhaalwedstrijd. Ging zelfs nog voor de eindsprint en eindigde als tweede achter Kyle Larson.

Brad Keselowski: "Doorzettingsvermogen van het team. Erg blij dat ik tweede geworden ben. Ik had wel eens weten waar we geëindigd zouden zijn, als we in het begin geen narigheid gehad hadden."

ACS MENCS Decal 032617
Kyle Larson met zoontje in Winners Circle.

Uitslag AutoClub 400
1. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
2. Brad Keselowski Ford 200 ronden
3. Clint Bowyer Ford 200 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 200 ronden
5. Joey Logano Ford 200 ronden
6. Jamie McMurray Chevrolet 200 ronden
7. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
8. Kyle Busch Toyota 200 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden

ACS MENCS Checkered 032617
Teambaas Chip Ganassi heeft een uitstekende neus voor talent. De 24-jarige Larson begint zich nu al tot een potentiële titelkandidaat te ontwikkelen.

Reacties

    • 2
    • 0
     
    Dirk 27 maart 2017 16:44

    Mooie overwinning voor populaire coureur, de Xfinity race was in ieder geval niet spannend. Dit soort banen leveren bijna nooit spannende races op, Michigan, Auto Club, Las Vegas... Dit is ook een overwinning voor fans van dirt track oval racen, daar komt Larson immers vandaan.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet