VLN

VLN: Vanthoor verspeelt de zege. Manthey Racing profiteert

De openingswedstrijd van de VLN eindigde in een ware thriller. Door een misverstand met een achterblijver in de allerlaatste ronde verspeelde de Belg Laurens Vanthoor de zege voor het Falken Team. De No 911 Manthey Porsche kreeg de zege a.h.w in de schoot geworpen. Met een vijfde plek was Robin Frijns met zijn WRT collega's Marcel Fässler en René Rast de beste Nederlander.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Start Met de start van de 63e ADAC Westfalen Fahrt is het Europese raceseizoen nu definitief begonnen

 Vanthoor verspeelt de zege voor Falken
Ruim drie uur lang heerste de Falken Porsche 911 GT3 R van de combinatie Ragginger/Bergmeister/Vanthoor. In de allerlaatste verknalde Laurens Vanthoor door een misverstand met een achterblijver de zegekansen van het team. Bij het dubbelen van een achterblijver in de Hohe Rain chicane verwachtte Vanthoor dat een langzamere BMW naar rechts zou trekken. Er gebeurde niets en Vanthoor moest op twee wielen door het gras en raakte de vangrails. Vanthoor dook direct de pits in. Het Falken Team probeerde de schade nog te herstellen maar het had geen zin meer om de Porsche nog terug de baan op te sturen. Daardoor kreeg de Manthey Porsche 911 GT3 R van de Franse combinatie Romain Dumas/Fred Makowicki/Patrick Pilet de zege a.h.w. in de schoot geworpen. Winnaar Patrick Pilet: "Gedurende mijn stint heb ik nog extra gepusht en lag vlak achter Vanthoor toen hij er vanaf ging. Zoiets wens je je tegenstander niet en al helemaal niet aan een merkencollega. Wij beschikten vandaag over een fantastische auto en konden een perfecte Performance laten zien. Na al die jaren in het WEC is deze overwinning voor Romain natuurlijk fantastisch."

2017 Falken 2
Drama voor Vanthoor. De Falken Porsche wordt definitief de pits ingeschoven. Einde wedstrijd...


Vanaf de kwalificaties werd de wedstrijd eigenlijk door Porsche gedomineerd. Met een tijd van 8.01.661 pakte de Manthey Porsche de pole voor de Falken Porsche. De tweede Manthey Porsche van de combinatie Otto Klohs/Sven Müller/Robert Renauer kwalificeerde zich verrassend als derde. Nog verrassender was de kwalificatie-uitslag. In de Top 10 bevonden zich alleen maar V.A.G.(Porsche, Audi, Bentley) producten. De HTP Motorsport Mercedes AMG GT3 van DE combinatie Nico Bastian/Christian Hohenadel en Dominik Baumann kwalificeerde zich als elfde gevolgd door de Zakspeed Nissan van Tom Coronel en de Zweed Erik Johansson. De Haribo Mercedes GT3 van Renger van der Zande/Lance David Arnold kwalificeerde zich als dertiende.

2017 Coronel
Prachtige openingsvoorstelling van Tom Coronel. Die ging met zowat iedereen in gevecht.

Zowel Mercedes als BMW lieten vanwege de B.O.P. in de allereerste VLN-wedstrijd niet het achterste van hun tong zien. De door Falken Motorsports ingeschreven BMW M3 kwalificeerde zich als 17e. Overigens eindigde er geen enkele BMW M6 in de Top 10.

Porsche heerst op de Nordschleife

2017 Bruck
Christopher Brück in gevecht met Robin Frijns.

Vrijwel de gehele wedstrijd op de Nordschleife werd door de Falken en Manthey Porsches beheerst. Daarachter vochten de Customer Audi's van WRT en Land Motorsport een prachtig duel uit met de Abt Bentley van Jöns/Brück/Pepper.Vanaf een 12e startplek wist Tom Coronel in openingsfase direct aansluiting bij de Top 6 te vinden en vocht in de beginfase een schitterend gevecht met de WRT Audi's de Black Falcon Mercedes GT3 van Hohenadel/Bastian/Baumann uit. In de slotfase verloor de Zakspeed Nissan de aansluiting en kwam als veertiende over de streep. Daarachter volgde de best geklasseerde BMW van de combinatie Klingmann/Onslow-Cole/John Edwards. Voor iedereen is het duidelijk dat BMW zich bij de VLN-openingswedstrijd gewoon niet in de kaart heeft willen laten kijken. Commentaar van de vele aanwezige journalisten op de Nordschleife. "Ze hebben gewoon halfgas" gereden. Antonio Felix Da Costa deed dat in ieder geval niet want die crashte.

Een verrassende derde plek voor de Land Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Mies/De Phillippi/Winkelhock. Aanvankelijk kregen zij een penalty omdat ze vier seconden te kort in de pits gestaan hadden.

2017 Renger
Renger van der Zande vond pas laat in de wedstrijd de aansluiting in de Top 10.

Doordat de benzinedruk van de No 50 WRT Audi(Stippler/Rast/Vervisch) in de slotfase terugviel profiteerden ze alsnog. De Haribo Mercedes AMG GT3 van de combinatie Arnold/Van der Zande/Alzen eindigde als achtste met daarachter de Black Falcon Mercedes AMG GT3 van Engel/Christodoulou/Mezger/Buurman. De HTP Motorsport Mercedes AMG GT3 van de combinatie Assenheimer/Dontje/Heyer/Schneider eindigde als 18e.

Bij Haribo kon Renger beter met de set-up van de auto overweg dan zijn collega's. De Ferrari's zijn nog niet tegen de concurrentie opgewassen. Beide ingeschreven exemplaren vielen uit en de Renault RS01 verscheen niet aan de start. Gezien de enorme competitiviteit eindigden de eerste 24 auto's in dezelfde ronde. Een VLN unicum.
 
2017 Manthey Porsche
De Manthey Porsche op weg naar een schitterende openingsoverwinning.

Uitslag(provisional)
#911 Dumas / Makowiecki / Pilet (Porsche 911 GT3 R) alle 28 ronden
2. #38 Jöns / Brück / Pepper (Bentley Continental GT3)
3. #28 Mies / De Phillippi / Winkelhock (Audi R8 LMS)
4. #50 Stippler / Rast / Vervisch (Audi R8 LMS)
5. #49 Fässler / FRIJNS / Rast (Audi R8 LMS)
6. #5 Stippler / Møller Madsen / Busch (Audi R8 LMS)
7. #7 Haupt / Al Faisal / Juncadella / Stolz (Mercedes AMG GT3)
8. #8 Alzen / Arnold / Van Der Zande (Mercedes AMG GT3)
9. #6 Engel / Christodoulou / Metzger / Buurman (Mercedes AMG GT3)
10. #47 Baumann / Buhk / Mortara / Sandström (Mercedes AMG GT3)

PF
Dumas, Makowiecki en Pilet "En Allemagne on parle francais"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet