NASCAR

NASCAR: Klapband Logano bezorgt veteraan Ryan Newman verrassende zege in Phoenix

Een klapband van Joey Logano vijf ronden voor het einde op Phoenix International Raceway kostte Kyle Busch de overwinning maar waarvan veteraan Ryan Newman profiteerde. Een strategische teambeslissing van RCR om geen banden meer te wisselen leverde Newman's eerste Sprint Cup-zege sinds 2013 op.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

2017 Laatste herstart PIR
Laatste herstart en de rode RCR Chevrolet van Ryan Newman grijpt de leiding. Succesvol weekend voor RCR, want zij doen ook de voorbereiding van de Cadillac-motoren, die op Sebring succesvol waren.


Klapband Logano bezorgt veteraan Ryan Newman verrassende zege in Phoenix
Sinds de Brickyard 400 in 2003 was Ryan Newman er niet meer in geslaagd om een Cup-zege te behalen. Een klapband van Logano zorgde voor de achtste en laatste neutralisatie. Op beval van crewchief van Luke Lambert besloot Newman om niet meer voor vers rubber naar binnen te komen. De strategie van RCR pakte goed uit. In de resterende zes ronden slaagde Newman erin om van Ganassi-coureur Kyle Larson afstand te nemen en voor het eerst na 127 races weer een Cup-zege te behalen. Het team van RCR moest het 112 races zonder overwinningen stellen. Ryan Newman "Ik wilde twee banden hebben, maar Luke wilde dit niet en ik heb meer races zonder bandenwissel gewonnen dan met vier verse. Erg trots op dit team. Wij bleven uit de moeilijkheden en aan het einde werd er afgerekend. Toen ik Turn 3 inging keek ik in mijn spiegels en wist ik dat ik het in mijn zak had."

Direct na de herstart slaagde Newman erin om van Kyle Larson afstand te nemen. En het bezorgde hem in ieder geval de plek die hij nodig heeft om aan het eind van het jaar naar Homestead te gaan.

2017 Logano PIR
De zegekansen van Penske-coureur Logano gaan in rook op.

Ganassi-coureur Kyle Larson eindigde voor de derde achtereenvolgende week als tweede en pakte daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Op PIR reed hij slechts drie ronden aan de leiding. Voldoende om als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Fontana te gaan.


2017 Larson PIR
Sterk seizoenbegin van Kyle Larson bij het teamvan Chip Ganassi.


Kyle Larson: "Het was een goede dag voor onze Credit One Chevy. Als tussen Turn 1 en Turn 2 niet al te dwars was gegaan had ik zeker de aansluiting bij Newman behouden en hem tussen Turn 3 en 4 te grazen genomen. Niemand weet hoe deze wedstrijden aflopen. Waarschijnlijk maakte ik in Turn 1 een fout. Het stinkt wel want met twee nieuwe banden bevond ik mij in een uitstekende positie. Maar het is "cool" om op No 1 te staan. Dit was één van de doelstellingen vandaag."

Van de 314 ronden tellende wedstrijd reed Kyle Busch er 114 op kop. Bij de laatste neutralisatie ging Busch als eerste de pits in maar kwam als tweede achter Larson naar buiten en was bij de herstart vijfde. Uiteindelijk eindigde Busch als derde. Het was overigens het eerste Top 10 resultaat voor Busch dit seizoen.

2017 Busch PIR
Kyle Busch eindigde als derde maar verloor na de laatste neutralisatie definitief de kop.

Vrijwel de gehele dag was Busch erin geslaagd om iedereen in de pitlane te verslaan. Behalve de laatste "Moet nog even iets doen" informeerde een gefrustreerde Busch zijn crew na de herstart.

Logano vertrok vanaf pole en won het eerste wedstrijdsegment. Maar gedurende het tweede kreeg de Penske-rijder een penalty opgelegd waarvan hij eigenlijk niet meer herstelde en definitief de aansluiting met de koplopers verloor. Chase Elliott schreef segment No 2 op zijn naam. JGR-coureur Matt Kenseth crashte eerder in de wedstrijd door een klapband in de safer Wall maar bleef ongedeerd evenals David Ragan en rookie Gray Gaulding die beiden eveneens hard handing met de Safer Wall kennis maakten.

2017 Newman PIR 1
127 races moest Ryan Newman wachten alvorens hij weer een zege doughnut mocht produceren.

In totaal telde de wedstrijd 8 neutralisaties die 45 ronden in beslag namen en wisselde de strijd om de kop maar liefst 15 maal.

Uitslag
1. Ryan Newman Chevrolet 314 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 314 ronden
3. Kyle Busch Toyota 314 ronden
4. Ricky Stenhouse Jr. Ford 314 ronden
5. Brad Keselowski Ford 314 ronden
6. Kevin Harvick Ford 314 ronden
7. Daniel Suarez Toyota 314 ronden
8. Erik Jones Toyota 314 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 314 ronden
10. Denny Hamlin Toyota 314 ronden

2017 Winnaar Newman
Newman verrassend winnaar op Phoenix International Raceway.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet