Sportscars

Sportscars: Neel Jani snelste in kwalificatie Sebring, eerste IMSA-pole voor nieuwe LMP2

13
Neel Jani veroverde de pole-position met de Rebellion-Oreca

Zeven weken na de Rolex24 at Daytona staat met de '65th Mobil 1 Twelve Hours of Sebring Fueled by Fresh From Florida' de volgende Amerikaanse lange-afstandsklassieker op het programma. In totaal 46 auto's staan er op de inschrijflijst voor de wedstrijd op het voormalige militaire trainingsvliegveld 'Hendricks Field': elf in de prototype-klasse, vier Prototype Challenge-auto's, tien GTLM's en 21 GTD's. In de kwalificatie eiste Neel Jani in de Rebellion-Preca de pole-position voor zich op, waarmee er voor het eerst een van de nieuwe LMP2's op pole in een IMSA-wedstrijd staat. In de prototype-klasse kwalificeerde Renger van der Zande zich met de Visit Florida-Multimatic als negende. De PC-pole was voor Gustavo Yacaman in de snelste van de beide BAR1-auto's. In GLTM was Ryan Briscoe in de nummer 67-Ford het snelst, met Nicky Catsburg in de snelste van de beide fabrieks-BMW's als achtste. De GTD-pole was voor Tristan Vautier in de SunEnergy1-Mercedes. De auto's met Nederlandse inbreng starten vanaf de vijfde plaats (de Change-Lamborghini met Jeroen Mul) en de zevende positie (de Riley-Mercedes met Jeroen Bleekemolen).

Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Ed Heuvink

Neel Jani zette met de nummer 13-Rebellion-Oreca al vroeg een tijd van 1:48,178 minuten neer, parkeerde de auto daarna in de pits en keek toe hoe niemand van de concurrentie zijn pole-position nog in gevaar bracht. Christian Fittipaldi plaatste in de slotfase nog een aanval, maar had te weinig brandstof aan boord om zijn ronde tot een goed einde te brengen. Zo zorgde Jani voor de eerste IMSA-pole voor de nieuwe LMP2-auto's. De beide DPi's van het Action Express-team eindigden met respectievelijk Fittipaldi en Dane Cameron als rijders op de tweede en derde plaats. José Gittierez reed met de PR1/Mathiasen Motorsports-Ligier de vierde tijd, voor Brendon Hartley in de snelste van de beide Tequila Patron-ESM-Nissans. In het begin van de sessie leek Pipo Derani in de andere ESM-auto op weg naar een fantastische tijd, maar in de derde sector viel de auto stil als gevolg van een technisch probleem. Renger van der Zande, die de kwalificatie in de nummer 90-voor zijn rekening nam, reed de negende tijd, 1,7 seconde achter de pole-winnende tijd van Jani.

90
Renger van der Zande reed de kwalificatie in de Visit Florida-Multimatic

Gustavo Yacaman domineerde de gang van zaken in de PC-klasse in de BAR1-auto met het nummer 26. Hij stond vanaf het begin van de sessie bovenaan de ranglijst en verbeterde regelmatig zijn eigen snelste tijd, waarbij hij uiteindelijk uitkwam op een tijd van 1:53,506 minuten. James French reed in de Performance Tech-auto een tijd van 1:53,575 minuten, terwijl Buddy Rice in de nummer 20-BAR1-auto als derde eindigde. Garett Grist, die pas gisteren een deal met het Starworks-team maakte, eindigde met drie seconden achterstand als vierde in de klasse, maar zijn tijd was wel langzamer die van de eerste vijf GTLM-rijders.

26b
Snelste kwalificatietijd voor Gustavo Yacaman in de PC-klasse

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet