IndyCar

Indycar: Bourdais meesterlijk van P21 naar P1 in St. Petersburg

Een prachtige "Sunday Afternoon Drive" in zijn zelf gekozen thuisbasis St. Petersburg. Zo zou je de huzarenrit van Sebastien Bourdais vandaag kunnen omschrijven. En absoluut geen gemakkelijke.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Bourdais
Meesterlijke race van Sebastien Bourdais en Dale Coyne Racing.


Bourdais meesterlijk van P21 naar P1 in St. Petersburg
Met een voorsprong van 10.3508 secs. op zijn landgenoot Simon Pagenaud behaalde Sebastien Bourdais zijn 36e Indycar-zege. Op de eeuwige ranglijst passeerde de Fransman zelfs Indycar legende Bobby Unser en bezet nu de zesde plek. Veertien jaar geleden begon de Indycar-carriere van Bourdais overigens in St. Petersburg en koos dit een decennium geleden als zijn vaste woonplaats. Zes jaar geleden verliet hij het team van Dale Coyne Racing en keerde er voor dit seizoen weer terug. Bourdais: "Dit is één van de moeilijkste wedstrijden om weer de aansluiting te vinden. De pit-windows zijn erg kort en je kunt hier dan ook nauwelijks inhalen. Samen moeten we de banden weer versterken en hopelijk komen er meer dagen zoals deze."

Na een crash in de zaterdagtraining startte de Fransman als 21e en laatste. Na de tweede en laatste neutralisatie bevond Bourdais zich al in negende positie. Toen de zeven auto's voor hem onder neutralisatie naar binnen gingen, greep Bourdais zijn kans. In de 37e ronde ging hij aan regerend kampioen Simon Pagenaud voorbij en reed van de resterende 84 ronden er 69 aan de leiding.
Viervoudig Indycar(Champcar) kampioen Bourdais: "Eerlijk gezegd ben ik sprakeloos. In de kwalificatie hadden we een miserable dag en dit was mijn schuld. En vandaag konden we dit fantastisch omdraaien. Als je hier op kop rijdt, kun je eigenlijk nauwelijks meer verliezen. Behalve als je in de fout gaat en dit wilde ik zeker niet weer doen."

2017 Start
Start in St.Petersburg met Power op kop.

Simon Pagenaud eindigde voor het tweede achtereenvolgende jaar als tweede voor Team Penske. Pagenaud: "Op het einde van de wedstrijd begon ik aan het begin van de stint op de Rode Firestone banden redelijk hard te pushen om Bourdais bij een pitstop sequentie terug te pakken. Doordat ik te hard pushte werden de banden snel minder en kon aan het eind van de stint het tempo niet bijhouden. Maar net zoals verleden jaar ben ik blij met mijn tweede plek. Hopelijk brengt dit gelukIn de kwalificatie hadden wij een isssue. Maar dit kampioensteam weet zich snel te hergroeperen. Vanochtend ging het tijdens de warm-up in de auto uitstekend. In de race was de auto fantastisch. Bij de start had ik erg veel geluk dat ik door de chaos heenkwam. Aan het eind moest ik wat brandstof sparen. Sebastien was onaantastbaar vandaag. Een Frans 1-2tje. Sorry voor de Franse revolutie jongens. Voor hem ben ik blij, het is tenslotte zijn thuiswedstrijd. Dale Coyne en Honda hebben hun sterkte getoond. Voor hun fantastisch. Het had beter P1 voor mij en P2 voor hem kunnen zijn. Volgende keer beter."

2017 Dixon Meer dan verwacht voor Scott Dixon.

Ganassi-coureur Scott Dixon eindigde voor de 90e maal in zijn carriere in de top drie en bezet samen met Helio Castroneves, in de eeuwige ranglijst, de zesde plek. Scott Dixon: "Het begon een beetje ruw. Bij de start verloor ik één positie en toen was er ook nog eens een mysterieuze neutralisatie. Een beetje vreemd dat ervoor zo'n klein brokstuk geneutraliseerd wordt. Het lag nog niet eens op de racelijn. Eigenlijk werden we daardoor op het toilet opgesloten. We beschikten over goede snelheid en een goede auto om in te halen. Zowel op de baan als met onze strategie haalden we veel auto's in. Het was niet echt de dag waarop we gehoopt hadden, maar we hadden duidelijk een beter resultaat dan in andere jaren."

2017 RHR Pitstop
RHR is ervan overtuigd dat Andretti Autosport rijp is voor podiums dit seizoen.

Achter Dixon eindigden de Andretti-Autosport teamgenoten Ryan Hunter Reay en Takuma Sato. In de Top vijf eindigden maar liefst vier Honda-aangedreven auto's. Voor de Honda-motor betekende het sinds Houston 2014 de eerste overwinning op een stratencircuit.Het was tevens ook de laatste maal dat het team van Dale Coyne Racing won.

2017 WP
Geen beste dag voor Will Power vandaag.

Ryan Hunter Reay: "Een wild weekend met "ups and downs", remproblemen in de warmup. Dit hebben we wel verdiend. Vroeg in de wedstrijd wisten we calibreerproblemen op te lossen. Doordat ik twee seconden voor de pace-car weer op de baan kwam, bleef ik in dezelfde ronde. Prachtig om als vierde te eindigen. Vrijwel de gehele dag verrichtte het team uitstekend werk. Ik veroverde mijn plek op mijn teammaat Sato terug. Het deed werkelijk ontzettend veel plezier om de laatste druppel uit de auto te persen. Hopelijk kunnen we de auto weer terug op het podium brengen want daar horen we. Een vierde plek is een goed begin. Andretti Autosport heeft erg hard gewerkt. Het is veelbelovend en we beschikten over snelheid.""

Takuma Sato: "Een prachtig inspanning van het team. Ik had een moeilijk en uitdagend weekend. Zowel het engineering team als mijn teamgenoten hebben mij enorm geholpen. Gezien de omstandigheden was dit het beste dat we in de kwalificatie konden doen. Ik ben bijzonder blij met het resultaat. Vierde en vijfde is voor Andretti Autosport fantastisch. Zeker omdat dit mijn allereerste wedstrijd voor het team was."

2017 SB Winnaar
Prachtige prestatie van Bourdais in zijn woonplaats St. Petersburg.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet