Diversen

MP Motorsport strijdt in 2017 op drie fronten

MP KN-1371

2017 wordt een druk jaar voor MP Motorsport. Het grootste formuleteam van Nederland is komend seizoen op drie fronten actief: Formule 2, Eurocup Formule Renault 2.0 en Formule 4. In alle drie categorieën heeft MP de potentie om hoge ogen te gooien, zo werd duidelijk op de teampresentatie. Die vond op 9 maart plaats op de thuisbasis van MP in Westmaas.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

MP KN-1035


Op de drukbezochte presentatie trokken de coureurs en medewerkers van MP het doek af van alle auto's waarmee het Nederlandse team in 2017 door Europa trekt. Na een uiterst succesvol 2016, waarin MP twee internationale titels veroverde, streeft het team voor komend seizoen hetzelfde succes na. Met de coureurs in zijn stal zijn daar ook alle kansen toe, vindt teammanager Sander Dorsman.

MP SR-9762

"We beginnen het jaar goed voorbereid", aldus Dorsman, "met talentvolle coureurs, de beste engineers en monteurs en afdoende budgetten. In de Formule Renault 2.0 en Formule 4 hebben we al uitgebreid kunnen testen. In de Formule 2 komt de eerste collectieve test er snel aan. Met het pakket dat we nu hebben, verwacht ik dat we in alle drie kampioenschappen races kunnen winnen. Zeker in de Eurocup en het Noord-Europees zonekampioenschap Formule 4 is de titel het doel."

MP Jordan King

Formule 2: in de aanval met Jordan King en Sergio Sette Câmara
In 2016 maakte MP Motorsport zijn beste GP2-seizoen tot nu toe mee. Oliver Rowland voerde halverwege het kampioenschap zelfs het klassement aan. Komend jaar – in een tot FIA F2 herdoopt kampioenschap – wil MP het graag nóg beter doen. Daar is alle kans toe nu het team de diensten heeft weten te bemachtigen van Jordan King, tweevoudig racewinnaar in 2016. King gaat zijn derde seizoen GP2/F2 in en neemt daardoor onschatbare ervaring mee. Zijn teamgenoot wordt de talentvolle Braziliaanse F2-debutant Sergio Sette Câmara, die vorig jaar in de Formule 3 schitterde.

MP Sergio Sette Camara

"Met Jordan en Sergio hebben we een sterk duo in de Formule 2", meent Dorsman. "Samen met hen kunnen we voortbouwen op het mooie seizoen van vorig jaar. Jordan begon zijn carrière in 2011 bij ons, we verwelkomen hem dus eigenlijk weer thuis. Sergio baarde vorig jaar opzien in de GP van Macau, het kroonjuweel van de Formule 3. Hij is rijp voor de opstap naar de Formule 2, waar hij heel wat van Jordan kan leren. Tegelijk zou hij met zijn snelheid weleens meteen kunnen verrassen."

MP Richard Verschoor

Formule Renault 2.0: supertrio Richard Verschoor, Jarno Opmeer en Neil Verhagen
Ook al hield het team zich in 2016 bescheiden warm in het VdV-kampioenschap in Frankrijk, het sloeg de Eurocup Formule Renault 2.0 een jaartje over. In 2017 is MP weer helemaal terug op het hoogste niveau in de Formule Renault, in een vernieuwde Eurocup die dit jaar veel F1-circuits aandoet. Zo doen de jonge talenten de circuitervaring op die ze nodig zullen hebben voor de volgende stappen in hun carrière: GP3 en Formule 2. MP verschijnt aan de start met Richard Verschoor (kampioen NEZ F4 en Spaans F4), Jarno Opmeer (runner-up NEZ F4) en Neil Verhagen (Amerikaans kampioen F1600).

MP Jarno Opmeer

"Het is uniek dat we het Formule Renault 2.0-seizoen ingaan met drie coureurs die junior zijn van een Formule 1-team", zegt Dorsman niet zonder trots. "Zo'n sterke line-up hebben we in mijn ogen nog nooit gehad.

MP Neil Verhagen

Richard Verschoor en Neil Verhagen worden gesteund door Red Bull, Jarno Opmeer is Renault-junior. Natuurlijk debuteren ze alle drie in de Formule Renault, ze hebben te maken met sterke tegenstand van coureurs met meer ervaring. Toch denk ik dat ze zó talentvol zijn dat ze meteen voorin zullen meestrijden."

MP Bent Viscaal

Formule 4: Christian Lundgaard, Bent Viscaal, Lukas Dunner en Tristan Charpentier willen succes van 2016 herhalen
Vorig jaar verraste MP vriend en vijand door in zijn eerste jaar Formule 4 meteen het Noord-Europese en Spaanse F4-kampioenschap te domineren. MP zette de stap in samenwerking met de KNAF om jong Nederlands karttalent een betaalbare opstap te bieden naar de formuleauto's. Richard Verschoor en Jarno Opmeer bewezen meteen de grote waarde van deze samenwerking: ze eindigden 1-2 in het NEZ en werden allebei in een F1-juniorprogramma opgenomen. Christian Lundgaard, Bent Viscaal, Lukas Dunner en Tristan Charpentier hopen dit jaar dat eclatante succes te herhalen.

"Met Christian, Bent, Lukas en Tristan hebben we vier talentvolle en gemotiveerde jongens gerekruteerd voor ons F4-programma", vertelt Dorsman. "Bent wordt door de KNAF ondersteund, Christian, Lukas en Tristan staan ook te trappelen. Ook in 2017 gaan we voor de mooie overwinningenreeks die we vorig jaar met Richard en Jarno mochten vieren."

MP SR-9714

Tegelijk presenteerde de KNAF de coureurs die zij dit jaar steunt via haar opleidingsprogramma's. Het KNAF Talent First-programma komt in 2017 ten goede aan vier coureurs: Richard Verschoor, Jarno Opmeer, Jim van den Heuvel en Rinus van Kalmthout. De laatstgenoemde komt dit seizoen onder de naam Rinus VeeKay in actie in het Amerikaanse USF2000-kampioenschap. Daar komt hij uit voor het toonaangevende team van Pabst. Verschoor, Van Kalmthout en rallycoureur Jim van den Heuvel waren al KTF-coureurs, Opmeer is nieuw in het programma. Bent Viscaal is de nieuwe KNAF Academy-coureur.

Voorafgaand aan de presentatie hadden de media gelegenheid om tijdens een 'Dine&Greet' uitgebreid kennis te maken met de coureurs. Vele journalisten maakten van dat aanbod gebruik.

In 2013 was MP Motorsport voor het laatst op drie fronten tegelijk actief: GP2, Auto GP en Formule Renault 2.0 (Eurocup en NEC). In dat jaar streed Oliver Rowland voor MP met de huidige GP2-kampioen Pierre Gasly om de Eurocup-titel, reden Meindert van Buuren Jr en Daniël de Jong voorin mee in de Auto GP en debuteerde MP in de GP2 met Adrian Quaife-Hobbs, Dani Clos en Daniël de Jong.

Het F2-seizoen gaat op 15-16 april van start op het circuit van Sakhir in Bahrein. Het Eurocup-seizoen begint een week later op Monza, terwijl het NEZ SMP F4 begint tijdens de GP van Rusland op Sochi eind april.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet