NASCAR

NASCAR: Oppermachtige Harvick geeft wedstrijd cadeau aan Keselowski in Atlanta

In een redelijke saaie Folds of Honor Quick Trip 500 was SHR-coureur Kevin Harvick oppermachtig. Van de 325 ronden reed hij er 292 aan de leiding maar verspeelde de zege in de 311e ronde vanwege een snelheidsovertreding in de pitlane. Daarvoor profiteerde Penske-coureur Brad Keselowski.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Start Atlanta
Start van een redelijke saaie wedstrijd in Atlanta. Harvick neemt met zijn SHR Ford Fusion direct de leiding.

Oppermachtige Harvick geeft wedstrijd cadeau aan Keselowski in Atlanta
Evenals in het verleden was Kevin Harvick oppermachtig in Atlanta maar een snelheidsovertreding in de 311e ronde kostte hem definitief de zege. Overigens regende het snelheidsovertredingen in Atlanta. Na de laatste herstart het duel Ganassi-Penske met Kyle Larson en Brad Keselowski aan kop. In de 319e ronde ging Keselowski definitief aan Larson voorbij en pakte zijn 22e Cup-zege.

2017 Harvick Oppermachitg
Het wedstrijdbeeld met Harvick 292 ronden aan de leiding.

Racewinnaar Keselowski kende overigens ook de nodige problemen want na een pitstop in de 264e ronde moest de Penske-rijder opnieuw naar binnen omdat het linker achterwiel niet goed bevestigd was en moest in de 270e ronde bij een herstart zijn eerste positie prijsgeven.Ondanks deze tegenslag wist Keselowski in de strijd om de kop te overleven en bij de laatste neutralisatie in de 309e ronde bevond hij zich in derde positie. Bij de herstart ging hij direct aan Kenseth voorbij en vijf later ronden viel Kyle Larson ten prooi aan de Penske-rijder.

2017 Duel Penske Ganassi
Brad Keselowski in gevecht met Chase Elliott. Ook Elliott viel ten prooi aan de pitlane sheriff.....

Brad Keselowski: "Wij hadden vandaag onze eigen rampspoed. Dit zijn 500 mijlswedstrijden en die zijn niet gemakkelijk. Daarin kan nogal veel gebeuren en ik weet hoe het uit je handen kan glippen. Maar deze viel mijn kant uit en het team gaf mij werkelijk een fantastische Autotrader Ford Fusion waardoor we Kyle aan het einde konden passeren. Ook zijn auto was fantastisch, maar slaagde erin om hem op de juiste wijze te passeren."

Kyle Larson beschouwde de penalty als een "Kerstcadeautje" en wist wat hij bij de laatste herstart van Keselowski in de 315e ronde kon verwachten. De winnende "wedstrijd move" kon hij echter niet voorkomen.

Kyle Larson: " Vrijwel de gehele dag racete ik tegen Brad en bij de short runs lag ik steeds voor en wist dat ik zijn lijn voor een paar ronden moest weg afnemen. Maar uiteindelijk beschikte ik over onvoldoende grip. Helaas niet zoveel als ik hoopte. Hij verrichte uitstekend werk door voor een lagere lijn te kiezen en pakte mij aan de binnenkant. Ben teleurgesteld dat ik niet kon winnen maar ik ben toch wel blij met mijn tweede plek op een baan waar ik altijd wel moeite mee heb. Het ging fantastisch de Target Chevy was erg goed. Ik reed vaak onderaan en dat is typisch iets dat ik niet veel doe."

In 2001 won Kevin Harvick voor de eerste keer in Atlanta en is altijd op deze baan. Maar sindsdien is hij er niet meer in geslaagd om op deze baan te winnen. Kevin Harvick: "Ik heb gewoon te hard gepusht" Sinds vorig jaar beschikt de baan in Atlanta over nieuw timing equipment. Toen viel er slechts één snelheidsovertreding te constateren. Dit jaar 13 en Harvick was de laatste en werd nog als negende geklasseerd.Overigens schreef Harvick de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam. In de tussenstand van het kampioenschap staan beide Stewart Haas-coureurs Harvick en Kurt Busch bovenaan. Brad Keselowski volgt op de derde plek.

2017 Winnaar Keselowski
22e Sprint Cup-zege voor Brad Keselowski.


Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 325 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 325 ronden
3. Matt Kenseth Toyota 325 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 325 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 325 ronden
6. Joey Logano Ford 325 ronden
7. Kurt Busch Ford 325 ronden
8. Martin Truex Jr Toyota 325 ronden
9. Kevin Harvick Ford 325 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 325 ronden

2017 Vlag
Nog even wennen dit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet