V8 Supercars

V8 Supercars: Van Gisbergen verknalt DJR Team Penske Feestje in Adelaide

Het had er alleen schijn naar dat Scott McLaughlin DJR Team Penske tijdens de tweede wedstrijd van de Clipsal 500 een schitterende zou bezorgen. De DJRTP droom werd door SVG drie ronden voor het einde wreed verstoord. Een foutje van McLaughlin leverde titelverdediger Van Gisbergen zijn tweede overwinning dit weekend op.


Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Red Bull Nissan/Red Bull/PRA

2017 Podium
Scott McLaughlin geheel links staat er maar zuur bij. SVG en Chaz Mostert hebben alle reden tot lachen.

Van Gisbergen verknalt DJR Team Penske Feestje in Adelaide
Met twee overwinningen en twee poles sloot Red Bull Team Australia-coureur Shane van Gisbergen het Clipsal 500 weekend in Adelaide perfect af. Geheel volgens de verwachting moet er dit seizoen met DJR Team Penske rekening gehouden gaan worden. Zowel Fabian Coulthard als Scott McLaughlin waren dit weekend een factor maar beide rijders zullen hun persoonlijke lat nog iets hoger moeten leggen. McLaughlin leek tijdens de tweede race direct bij zijn debuut voor het DJR Team Penske op de overwinning af te gaan. Drie ronden voor het einde stond McLaughlin in Turn 9 zodanig onder druk dat hij in de fout ging en bezorgde Van Gisbergen daarmee de leiding en de overwinning. McLaughlin had na de laatste serie pitstops een voorsprong van meer dan 5 secs. op Van Gisbergen. De DJR Team Penske rijder was zwaar teleurgesteld en erkende na de wedstrijd dat hij de overwinning gewoon verspeeld had.

2017 McLaughlin
McLaughlin verknalde het volledig voor DJR Team Penske.

Scott McLaughlin: " Ik heb het gewoon verknald. Shane was fantastisch. Zijn auto was bijzonder snel. Waarschijnlijk beschikte ik tijdens mijn laatste stint niet over voldoende snelheid. De fans in ieder geval bedankt voor hun aanwezigheid. Twee podiums voor Shell V Power is in ieder geval geen slecht begin. Maar we zullen nog harder werken en terugkomen."

2017 Chaz Mostert
Mooie wedstrijd van Chaz Mostert. Het team ging voor een Top 5 klassering maar een podium was eigenlijk boven verwachting.

Shane van Gisbergen: "Wat een enorm goed gevoel is dit. Fantastisch om met deze banden vooraan te rijden. We hadden enkele prachtige gevechten waarvan ik werkelijk genoten heb. Ik kijk naar de rest van het jaar uit." PRA-coureur Chaz Mostert eindigde als derde. Voor Mostert werd het tot nu toe zijn beste Clipsal 500. Chaz Mostert: "Vandaag was het de bedoeling dat ik in de buurt van mijn startpositie(5) zou blijven en voor een Top klassering zou gaan. Maar het was ontzettend "cool" om met een fles champagne voor de jongens van het team terug te komen"

2017 Todd Kelly
Top 10 klassering voor Todd Kelly.

Gedurende het wedstrijdverloop werd al snel duidelijk dat pitstopstrategie van McLaughlin en SVG het wedstrijdbeeld zou beheersen. McLaughlin kwam al in de achtste ronde voor zijn eerste stop naar binnen terwijl Van Gisbergen na zijn tweede stop een lange stint prefereerde. Na de tweede stop verloor SVG achter James Courtney behoorlijk wat terrein en liep zeker een achterstand van bijna tien seconden op en wist met uitzondering van de laatste drie ronden langzaam weer de aansluiting bij de Penske-rijder te vinden. Fabian Coulthard had een fantastische start maar viel na de reguliere stops naar de vijfde plek terug. James Courtney eindigde als vierde en Jamie Whincup als vijfde. Courtney tikte in de slotfase Simona de Silvestro van de baan, die daarna haar wedstrijd weer kon hervatten. Een incident dat nog "under investigation" is. Overigens liep De Silvestro een "drive-through" op omdat zij teveel van de curbstones gebruik maakte. Nick Percat was de enige uitvaller in deze wedstrijd, die overigens opmerkelijk genoeg geen neutralisaties kende.

2017 SVG Finish
Goed begin van het seizoen voor SVG dit weekend.

Uitslag
1 Red Bull Holden Racing Aust Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 1:20.69 59ronden
2 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 1:20.42
3 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 1:20.85
4 Mobil 1 HSV Racing James Courtney Holden Commodore VF 1:20.73
5 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 1:20.8121r
6 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 1:20.82
7 Freightliner Racing Tim Slade Holden Commodore VF 1:20.98
8 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 1:20.70
9 carsales Racing Todd Kelly Nissan Altima 1:21.00
10 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 1:21.17
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet