V8 Supercars

V8 Supercars: Indrukwekkende seizoenstart SVG in R1 Clipsal 500

Met indrukwekkende performance won regerend kampioen Shane van Gisbergen R1 van de Clipsal 500 in Adelaide. De Triple Eight Red Bull Holden Australia-coureur schitterde in de tweede wedstrijdstint. Fabian Coulthard(DJR Team Penske) en James Courtney(Mobil 1HSV Racing) eindigden resp. als tweede en derde. Voor Simona de Silvestro werd het een leerzame wedstrijd. Ondanks een 20e plek was zij tevreden over haar eerste Supercars-wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Red Bull Nissan/PRA

2017 SVG
Regerend kampioen Shane van Gisbergen begint het seizoen direct met een overwinning in Adelaide.


Indrukwekkende seizoenstart SVG in R1 Clipsal 500
Met een eerste seizoensoverwinning is regerend kampioen Shane van Gisbergen 2017 uitstekend begonnen. Polesitter Van Gisbergen nam direct de leiding maar moest die nog in de openingsronde aan DJR Team Penske Ford Falcon van Fabian Coulthard afstaan. In het eerste wedstrijdgedeelte leverden Coulthard, Van Gisbergen en James Courtney een prachtig gevecht om de eerste plek. Een touché tussen de BJR Holdens van Tim Slade en Nick Percat betekende in de 20e ronde de eerste inzet van de safetycar. Na de eerste serie reguliere stops voerden Coulthard, Courtney en Whincup het veld aan, gevolgd door Van Gisbergen, die door een uitstekende strategie na zijn tweede stop definitief de leiding nam. Na die tweede stop slaagde SVG erin om een voorsprong van bijna 15 secs. op zijn achtervolgers op te bouwen. Fabian Coulthard: "Wij moeten nog een kleine berg beklimmen maar we werken hard aan onze snelheid."

Voor Tekno Autosports-coureur Will Davison was de wedstrijd eigenlijk al over nog voor hij begonnen was. Al in de eerste ronde maakte Davison na contact met Todd Kelly kennis met de muur en moest opgeven. Todd Kelly moest zowel in de 4e als de 37e ronde met een lekke band naar binnen.

2017 Waters
Cameron Waters gaat dit seizoen zeker voor verrassingen zorgen.

Voor Jamie Whincup werd het een wisselvallige wedstrijd. De Red Bull Team Australia-coureur kwam al in de eerste ronde naar binnen en was vervolgens in de slotfase in een fel gevecht met PRA-coureur Mark Winterbottom verwikkeld. Winterbottom ging na een touché in de rondte en viel naar de vijftiende plek terug. Evenals het Davison Kelly incident zou het voorval tussen Winterbottom en Whincup zou na afloop van de wedstrijd nader onderzocht worden. Whincup eindigde als zesde. Vanaf een dertiende startplek reed V8 Supercar veteraan Craig Lowndes een fraaie wedstrijd en wist zich naar de zesde plek op te werken maar viel in de slotfase terug en werd als achtste geklasseerd.

Simona
Een leerzame dag voor Simona in Adelaide.

Scott McLaughlin's DJR Team Penske debuut verliep enigszins teleurstellend. De Nieuw Zeelander reed geruime tijd op vijfde positie maar werd na een safetycar interruptie een "drive-through" penalty opgelegd. Nog voor de tweede herstart zou McLaughlin teveel zigzag hebben gereden. Door de bestraffing viel Scott naar de staart van het veld terug. Wist met zijn vechtersmentaliteit nog een aantal deelnemers indrukwekkend te passeren en werd als 17e geklasseerd.

PRA-coureur Cameron Waters gaat dit seizoen zeker een factor worden. Vanaf een negende plek reed de Ford-coureur een solide wedstrijd en wist zich naar vierde plek op te werken. Rick Kelly eindigde met de "Fast and Furious" Nissan Altima als vijfde. Door het afsnijden van één van de chicanes toucheerde Simona de Silvestro de bandenstapels en wist met haar zwaar gehavende Nissan Altima over de streep te komen.
SVG
Foutloze wedstrijd van SVG.

Uitslag
1 Red Bull Holden Racing Aust Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 1:20.96 59 ronden
2 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X  01:21.1
3 Mobil 1 HSV Racing James Courtney Holden Commodore VF 1:20.97 
4 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 01:21.3
5 Sengled Racing Rick Kelly Nissan Altima 01:21.2
6 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 01:21.5
7 Team Clipsal Nick Percat Holden Commodore VF 01:21.6
8 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 01:21.5
9 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 01:21.5
10 Wilson Security Racing GRM James Moffat Holden Commodore VF 01:21.7

2017 Kelly
Fate and Furious in Adelaide met Rick Kelly.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet