NASCAR

NASCAR: Kurt Busch wint Daytona 500 voor Stewart Haas Racing in spectaculaire eindsprint(kort)

Na 17 pogingen is Stewart Haas-coureur Kurt Busch erin geslaagd om de Daytona voor de eerste maal op zijn naam te schrijven. De oud kampioen sloeg in de allerlaatste ronde toe. De enige ronde die telt. Ford merkgenoot Ryan Blaney eindigde als tweede gevolgd door A.J. Allmendinger in de JTG Daugherty Chevrolet.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

dis mencs kubusch vl 022617
Eindelijk na 17 pogingen wint Kurt Busch de Daytona 500 voor Stewart Haas Racing.

Kurt Busch wint Daytona 500 voor Stewart Haas Racing in spectaculaire eindsprint
De overstap van Stewart Haas Racing naar Ford bleek een stap in de goede richting voor het team.Polesitter Chase Elliott,KyleLarson en Ryan Newman kwamen in de sprint naar de finish brandstof te kort en vielen resp. naar de 14e, 12e en 21e plek terug. Terwijl Larson snelheid verloor ging Busch eveneens aan merkgenoot Blaney voorbij en bezorgde Ford tevens een fraaie dubbelzege in de 59e editie van de Daytona 500.

Kyle Busch won het eerste wedstrijdsegment maar elimineerde door een lekke band zijn Toyota merkgenoten Matt Kenseth en Erik Jones(Furniture Row). Ook publiekslieveling Dale Earnhardt Jr. werd het slachtoffer en moest opgeven. Busch haalde direct uit naar bandenfabrikant Goodyear..... Ook Danica Patrick, die goed het tempo van de koplopers goed wist bij te houden, moest opgeven. Het tweede segment werd door Kevin Harvick gewonnen maar die verloor door een crash drie ronden en werd als 22e geklasseerd.

Winnaar Kurt Busch: " Des te onvoorspelbaarder het wordt,des te voorspelbaarder het hier in onvoorspelbaarheid wordt. Des te vaker je deze wedstrijd rijdt, des te beter leer je met een neutralisatie om te gaan en er lak aan te hebben. In zeventien jaar eindigde Busch driemaal als tweede. De performance van dit team is ongelofelijk. Met nog ongeveer 30 ronden te gaan verloor ik mijn achterkijkspiegel en ik wist dat ik defensief moest rijden. Ik kon de auto's achter mij nog niet eens zien en hoorde alleen mijn spotter in de oren toen ik de "move" had gemaakt. Ongelofelijk dat dit teamwork ons in Victory Lane gebracht heeft." Een beter begin kon zich sponsor Monster Energy de samenwerking als hoofdsponsor van Stewart Haas Racing en NASCAR zich niet wensen.

Stewart Haas teameigenaar Tony Stewart: "18 jaar heb ik geprobeerd deze verdomde wedstrijd te winnen. Ben er nooit in geslaagd maar nu wel als teameigenaar. Prachtig werk verricht in de laatste ronden. Het was waarschijnlijk de meest geduldige wedstrijd die ik van Kurt Busch gezien heb." Voor Busch(2004 kampioen) betekende het zijn 29e NASCAR Sprint Cup-zege.

DIS MENCS Blaney KuBusch 022617
Kurt Busch en Ryan Blaney bezorgden Ford een fraaie dubbeloverwinning.

Uitslag
1. Kurt Busch Ford 200 ronden
2. Ryan Blaney Ford 200 ronden
3. A.J. Allmendinger Chevrolet 200 ronden
4. Aric Almirola Ford 200 ronden
5. Paul Menard Chevrolet 200 ronden
6. Joey Logano Ford 200 ronden
7. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
8. Michael Waltrip Toyota 200 ronden
9. Matt Dibenedetto Ford 200 ronden
10. Trevor Bayne Ford 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet