NASCAR

NASCAR: Reed wint Xfinity Daytona. Kumpen 22e. Paydrivers of wedstrijdsegmenten oorzaak destruction derby?

In een wedstrijd waarbij uiteindelijk geen enkele auto onbeschadigd over de finish kwam behaalde diabeticus Ryan Reed zijn tweede zege voor het team van Roush Fenway Racing. Anthony Kumpen werd als 22e geklasseerd en was veertien ronden voor het einde eveneens bij een crash betrokken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Crash
Destruction derby. Was het voor of na de finish? Matt Tifft en Dakoda crashen.

Reed wint Xfinity Daytona. Kumpen 22e Paydrivers of wedstrijdsegmenten oorzaak crash derby?
Voor het team van Roush Fenway Racing was het een goed begin van het seizoen nadat zij het in 2016 zowel in de Xfinity Series als in de Cup zonder overwinningen moesten stellen. In een wedstrijd die met vier ronden verlengd werd, wist Reed Austin Dillon en Kasey Kahne achter zich te houden. Brad Keselowski eindigde als vierde. In de beginfase telde de wedstrijd maar liefst tweemaal Code Rood. Zowel zeventien ronden voor het einde als op de streep deden zich de nodige crashes voor. Winnaar Ryan Reed: " Aan het eind van vorig seizoen vertelde iedereen dat wij veel momentum hadden. Ik vertelde dat we er voor de Speedweeks helemaal klaar voor waren." Elliott Sadler won de beide wedstrijdsegmenten maar zag de finishvlag niet. Hij werd als 24e geklasseerd maar staat wel derde in de tussenstand van het kampioenschap.

Bij aanvang van het tweede wedstrijdsegment bevonden zich nog maar 22 auto's in dezelfde ronde en waren er al twaalf uitvallers genoteerd. Het team van Austin Dillon zou tijdens de kwalificaties de banden met een substantie bewerkt hebben. Het rubber werd door NASCAR geconfisqueerd maar werd later na een bezwaarschrift toch weer teruggegeven. Een derde plek was het resultaat.
Anthony Kumpen deed het vooral in de beginfase uitstekend en nestelde zich korte tijd zelfs in de Top 10. Veertien ronden voor het einde was hij eveneens bij een crash betrokken en werd als 22e met een oververhitte motor geklasseerd. Voor het team van Precision Performance had er zelfs een mogelijke Top 10 klassering ingezeten.

2017 Reed Sadler Segmentwinnaar(1) Elliott Sadler en racewinnaar Ryan Reed(16) in gevecht. Zelfs de segmentwinnaar zag de eindstreep niet.

Paydrivers of wedstrijdsegmenten oorzaak vele crashes?
De meningen waren hierover nogal verdeeld. Brad Keselowski: "In een wedstrijd als deze houd je er nog een goed gevoel aan over dat je hem overleefd heb. Ik denk niet dat de wedstrijdsegmenten de oorzaak waren omdat die auto's nogal moeilijk zijn. Daar heb ik een voorkeur voor. Dit betekent het onderscheid tussen de toptalenten en de paydrivers. En die behoren hier al helemaal niet te zijn." Voor de Daytona 500 vandaag verwacht Keselowski geen herhaling van dit soort incidenten.

Segmentwinnaar Elliott Sadler: " Die wedstrijdsegmenten maken de mensen gewoon agressief. Ik was blij dat ik ervoor lag. Ik slaagde er alleen niet in om tot het einde te blijven." Regerend kampioen Daniel Suarez deelde zijn mening. "Een aantal mensen raceten gewoon te hard. Ze moeten gewoon wat intelligenter zijn." aldus de Mexicaan

2017 Wallace Suarez Crash
Daniel Suarez en Darrell Wallace crashen in de openingsfase.

Ross Chastain die als 16e eindigde wist het misschien nog wel als beste te verwoorden. " Ik snap niet wat die mensen hier allemaal doen. Ik wilde mijn auto gewoon zonder schade naar huis rijden dus ik besloot niet mee te spelen. Als ik het gedaan had, was ik er ook bij betrokken geweest. Er waren een aantal mensen die bijna elke ronde crashten. Ze gingen nog niet eens van het gaspedaal af. Wanneer je het viziertje naar beneden klapt gaat het IQ naar beneden. En dat wordt bij iedere rode vlag al minder en uiteindelijk blijft er niets over. Je kunt de segmenten en NASCAR hiervan niet de schuld geven." aldus Chastain.

2017 Ryan Reed
Winnaar Ryan Reed

Uitslag
1. Ryan Reed Ford 124 ronden
2. Kasey Kahne Chevrolet 124 ronden
3. Austin Dillon Chevrolet 124 ronden
4. Brad Keselowski Ford 124 ronden
5. Brendan Gaughan Ford 124 ronden
6. Scott Lagasse Jr Toyota 124 ronden
7. Joey Gasse Chevrolet 124 ronden
8. Garrett Smithley Chevrolet 124 ronden
9. William Bryon Chevrolet 124 ronden
10. Harrison Rhodes Chevrolet 124 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet