NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint “The Clash” op Daytona. Penske-coureurs doorboren Toyota-strategie

Penske-coureur Joey Logano is de eerste NASCAR winnaar in 2017. In het tweede segment van "The Clash" sloeg Logano in de slotfase toe. Vooral de JGR Toyota's domineerden in het tweede wedstrijdgedeelte. Denny Hamlin slaagde er niet in om een oprukkende Brad Keselowski in de allerlaatste ronde af te blokken. Beiden verloren kortstondig de controle over hun bolides. Het moment waarvan Keselowski' s teamgenoot Joey Logano perfect wist te profiteren. Hamlin werd als dertiende geklasseerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

Logano


Joey Logano wint "The Clash" op Daytona. Penske-coureurs doorboren Toyota strategie
"The Clash" ofwel het 75 ronden tellende show-event voorafgaande aan de Daytona 500 leverde Joey Logano als winnaar op. De Ford rijder profiteerde van een "touché" tussen Denny Hamlin en Brad Keselowski. Een goede samenwerking tussen Logano en Keselowski leverde Team Penske al de eerste overwinning dit seizoen op. Omdat er eigenlijk weinig op het spel stond mocht er best agressief gereden worden. Denny Hamlin beheerste vrijwel de gehele wedstrijd maar verloor in de slotfase zijn leiderspositie doordat hij Keselowski's Ford trachtte af te blokken.

Denny Hamlin: "Je doet er natuurlijk alles aan om aan de leiding te blijven maar ik denk dat hij nogal heetgebakerd was. Gewoon restrictor plate racing. Want Keselowski had natuurlijk een fantastische run. Ik heb er alles aan gedaan om op kop te blijven maar ik zou graag de replays willen zien." 

Winnaar Joey Logano: "De enige manier om de Joe Gibbs Auto's te verslaan is om hun samenwerking te verbreken, zeker omdat zij zo goed samenwerken. Voor ons was het zoiets als op het juiste moment op de juiste plaats. Brad ging een poging wagen en ik volgde hem gewoon. De Toyota's rijden in een nogal hecht verband. En zij denken er alleen maar aan dat er één van hun moet winnen. Als Ford moesten wij hetzelfde denken door met de Stewart Haas rijders samen te werken. Wij werkten goed genoeg samen om dit te doen waardoor het aan het einde voor hun een puinhoop werd.Wat een fantastische start voor Team Penske." Voor de Penske-coureurs een geslaagde eerste missie.

In de 17e ronde werd Kurt Busch het slachtoffer van contact met Jimmie Johnson wiens auto "loose" was. Busch ging de muur in, maar Johnson wist zijn auto onder controle te houden. In de 49e ronde was Johnson's Chevrolet op dezelfde plek wederom "loose" waardoor de zevenvoudige kampioen definitief de controle verloor en moest opgeven. "Bizar, want op andere banen heb ik nog nooit dit probleem gehad" aldus Johnson.

In een spannende eindsprint met Alex Bowman eindigde Kyle Busch als tweede. Voor Danica Patrick werd het met een vierde plek direct een goede seizoenstart. Oorspronkelijk stond de wedstrijd voor zaterdagavond gepland maar moest vanwege regen naar vandaag verplaatst worden. De show-wedstrijd telde niet mee voor het kampioenschap.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 75 ronden
2. Kyle Busch Toyota 75 ronden
3. Alex Bowman Chevrolet 75 ronden
4. Danica Patrick Ford 75 ronden
5. Kevin Harvick Ford 75 ronden
6. Brad Keselowski Ford 75 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 75 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 75 ronden
9. Chris Buescher Chevrolet 75 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 75 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet