Formula E

Formule E: Hattrick voor Sebastien Buemi in Buenos Aires

Regerend Formule E kampioen Sebastien Buemi behaalde in Buenos Aires voor het e.dams Renault team een hattrick. In de kwalificatie voor de ePrix Buenos Aires behaalde Lucas di Grassi met een tijd van 1.09.404 de Superpole.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

ba-eprix-start
Start in Buenos Aires. Polesitter Di Grassi komt als beste weg.


Hattrick voor Sebastien Buemi in Buenos Aires
Regerend Formule E kampioen Sebastien Buemi lijkt nauwelijks te verslaan. De Zwitser behaalde in Buenos Aires zijn derde achtereenvolgende overwinning. Van de 20 deelnemers slaagden er slechts 15 in om een representatieve kwalificatietijd te produceren. De kwalificatie ontaardde in een waar crashfestival waarbij diverse deelnemers hardhandig met de muur kennis maakten. Regerend WTCC Kampioen José Maria Lopez leek op weg naar een uitstekende tijd toen hij hardhandig met de muur kennismaakte. Ook Daniel Abt en de Chinees Qing Hua Ma vielen aan het beton ten prooi.

Abt Schaeffler Audi polesitter Lucas di Grassi nam direct de leiding maar doordat Jaguar-coureur Adam Carroll zorgde direct voor de eerste neutralisatie doordat hij niet van zijn plaats kwam. In de derde ronde gingen zowel Eric Vergne als Buemi aan de Fransman voorbij. In de zesde ronde pakte Buemi defintief de leiding en zou dit niet meer afstaan. Gedurende deze wedstrijdfase verloor Di Grassi aanvankelijk terrein aan Oliver Turvey en Nico Prost.

Buemo
e.dams Renault-coureur Buemi op weg naar zijn derde achtereenvolgende overwinning.

Zowel voor als na het wisselen van de auto's was Buemi zonder meer een klasse apart. Na de verplichte wissel wist Di Grassi zich aardig te herstellen en pakte de vierde plek. Of de Braziliaan in het klassement blijft moet worden afgewacht want een "unsafe release" wordt door de sportcommissarissen nader onderzocht. Hoewel Buemi over een ruime voorsprong beschikte, begon de Zwitser in de slotfase toch wat kleine foutjes te maken, waardoor deze slinkte. Buemi: "De eerste stint was gemakkelijker dan de eerste, maar vanwege de safetycar factor was er geen behoefte om het gat nog groter te laten worden.Achter Di Grassi eindigden Nicolas Prost en Nelson Piquet Jr. resp. als vierde en vijfde.Het FF Dragon Team was met Loïc Duval en Jerome D'Ambrosio in een fel gevecht met Daniel Abt verwikkeld. De Dragon auto's kwamen als zesde en achtste over de finish terwijl Abt zich met een zevende plek in de sandwich bevond.

De Brit Oliver Turvey deed het in de beginfase voor het NextEV TIO team op een vierde plek uitstekend totdat een gebrek aan energie hem parten speelde. Een teleurstellende negende plek was het resultaat. Panasonic Jaguar coureur Mitch Evans was eveneens niet ver van de punten verwijderd maar hier speelde hetzelfde probleem. De Jaguar-coureur moest in de slotfase zijn tiende plek aan José Maria Lopez prijsgeven. Daardoor viel de Argentijn in zijn thuiswedstrijd alsnog in de punten.

Winnaar Buemi
Superprestatie van Buemi in Buenos Aires.

Voor de Brit Sam Bird, vorig jaar nog winnaar, werd het ondanks de snelste ronde een teleurstellende dag. In de achtste ronde kwam de Brit naar binnen en zakte naar P19 terug. In de tweede auto slaagde de DS Virgin-coureur er nog in om de snelste ronde op zijn naam te schrijven. Voor Maro Engel werd het ook een slechte dag want zowel in de trainingen als in de kwalificaties deden zich bij zijn Venturi bolide dezelfde technische problemen voor. Robin Frijns eindigde teleurstellend als veertiende nadat hij zich als dertiende gekwalificeerd had....

Resultaat

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet