Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Pech en succes voor Rik Breukers in Abu Dhabi

170211 Lamborghini Yas Breukers Jefferies
Rik Breukers (r.) en Axcil Jefferies: eenmaal uit de race gereden door een concurrent, eenmaal gewonnen

Dat pech en succes in de autosport vaak dicht bij elkaar liggen, ondervond de jonge coureur Rik Breukers uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide dit weekeinde tijdens het eerste evenement van de nieuwe Lamborghini Super Trofeo Middle East. De kersverse Lamborghini Junior-coureur heeft, samen met zijn teamgenoot Axcil Jefferies, die sporadisch in de GP2 en de IndyLights reed, niets minder dan de overall-titel als doel voor ogen. In de eerste race zag het het Zimbabwaans/Nederlandse duo, dat vanaf pole-position vertrok, de ambities in rook opgaan door een te drieste actie van een concurrent, waarvan Jefferies het slachtoffer werd. Zo was de eerste wedstrijd voor het tweetal al in de eerste ronde ten einde. In de tweede race echter verliep het perfect voor Breukers en Jefferies, die, wederom vanaf de pole-position, de wedstrijd op hun naam wisten te schrijven. "Natuurlijk was het gisteren een grote teleurstelling, en heel zuur vanwege de punten die we misliepen, maar vandaag was de voldoening des te groter", liet Breukers weten.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De Lamborghini Super Trofeo Middle East is na de series in Europa, Azië en Noord-Amerika de vierde Super Trofeo-serie die de sportwagenfabrikant uit het Italiaanse Sant'Agata Bolognese in het leven heeft geroepen. Er staan in totaal drie raceweekeinden van elk twee races op het programma. Dit weekeinde vond op het Yas Marini-circuit van Abu Dhabi de ouverture plaats. Volgende week is de tweede ontmoeting op het Dubai Autodrome, waar op 3 en 4 maart ook de finale plaatsvindt. Een bijzonderheid is dat de eerste race, op vrijdagavond, als regel in het donker verreden wordt. In totaal hebben zich elf teams met ruim 20 auto's voor de serie ingeschreven.

170211 Lamborghini Yas StartR1
Start van de eerste race met de GDL-auto van Breukers/Jefferies (rood/zwart) op kop

Met pole-position voor beide races op het Yas Marina-circuit onderstreepten Rik Breukers en Axcil Jefferies hun ambities. In het officiële persbericht van Lamborghini werd het duo van het team GDL Racing zelfs aangeduid als 'one of the most brilliant crews of the championship', toch een mooie erkenning. "Axcil reed de eerste kwalificatie op nieuwe banden en behaalde daarin de pole voor de eerste race, ik reed de tweede kwalificatie met gebruikte banden en reed daarmee de snelste trainingstijd voor de tweede race", aldus Rik Breukers. In de eerste wedstrijd nam Jefferies de start voor zijn rekening en nam vanaf pole meteen de leiding, maar werd bij het aanremmen van de eerste bocht geraakt door een van de beide rijders in de auto van het team GT3 Poland. "Die remde veel te laat en ramde onze auto. Axcil kwam nog wel terug naar de pits, maar de schade was te groot om de race nog te kunnen voortzetten", zei Breukers. "Dat was een forse teleurstelling, temeer omdat we zo kostbare punten verspeelden."

170211 Lamborghini Yas Breukers actie
Winst in de tweede race voor Breukers/Jefferies

Het resultaat van de tweede race maakte de teleurstelling van de dag ervoor weer grotendeels goed, want ditmaal wisten Breukers en Jefferies hun pole-position om te zetten in een glansrijke overwinning. "Ik reed de start en nam de leiding, maar raakte die in de eerste bocht kwijt. Daarbij moet ik wel zeggen, dat die rijder voor me iemand was die niet in onze klasse rijdt, dus geen directe concurrent, en bovendien deed ik het bewust heel voorzichtig aan, omdat ik niet wéér een uitval wilde riskeren", zei Breukers. "Ik bleef echter wel dicht achter hem rijden, wachtend op een kans en ook voortdurend de druk erop houdend, in de hoop dat de rijder voor me een foutje zou maken. Ik zag al dat hij heel veel van zijn banden vergde en zo had ik na zes of zeven ronden een kans om hem in de hairpin, bocht 7, te passeren. Dat lukte goed en zo bracht ik de auto aan de leiding binnen voor de rijderswissel. Daarna maakte Axcil het karwei af en reed de overwinning naar huis. Natuurlijk prachtig om hier te winnen, en nu kijken we alweer uit naar het volgende evenement, komende week in Dubai. We hebben nu tien punten achterstand in het kampioenschap, maar als we nu voor alle resterende races de pole pakken, waarvoor er ook een bonuspunt is, en alle races winnen, dan zijn we ondanks de gemiste punten van gisteren alsnog kampioen. We weten dus wat ons te doen staat", aldus Breukers.

170211 Lamborghini Yas Podium R2
Podium na de tweede race met Rik Breukers (3e van links) en Axcel Jefferies (4e van links) op de hoogste trede
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet