Sportscars

Sportscars: Joao Barbosa verovert pole-position voor 55e Rolex 24 at Daytona

Pole5
De Mustang Sampling-Action Express-Cadillac was het snelst in de kwalificatie

De beide Cadillac DPi's van Action Express Racing staan op de eerste startrij voor de 55e editie van de Rolex 24 at Daytona. De Portugees Joao Barbosa behaalde met een tijd van 1:36.,903 minuten de pole-position in de nummer 5-Mustang Sampling-auto, zeven honderdste van een seconde voor Dane Cameron in de Whelen-Cadillac. James French was in de Performance Tech-auto het snelst in de PC-klasse. Joey Hand zette de nummer 66-Ford op pole in de GTLM-klasse, terwijl Alessandro Pier Guidi in de Spirit of Race-Ferrari bovenaan eindigde in de GTD-klasse. Van de vier Nederlanders die dit weekeinde in Daytona racen, reed alleen Jeroen Mul in de kwalificatie. Hij eindigde met de Change Racing-Lamborghini als 14e in de GTD-klasse.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Ed Heuvink

Lange tijd zag het ernaar uit, dat Ricky Taylor in de nummer 10-Konica-Minolta Cadillac DPi de pole zou pakken, maar met nog vier minuten te gaan reed Joao Barbosa in de nummer 5-Action Express-Cadillac de snelste tijd van 1:36,903 minuten. In de slotfase reed ook Dane Cameron in de nummer 31-Action Express-auto de tweede tijd, slechts zeven honderdste achter zijn teamgenoot. Neel Jani reed in de Rebelion-Oreca ook heel snel, maar verloor in de laatste sector teveel en moest zo genoegen nemen met de derde tijd. Daarachter eindigde Ricky Taylor als vierde, voor Brendon Hartley in de nummer 22-ESM-Nissan DPi. Marc Goossens reed de kwalificatie in de Visit Florida-Multimatic/Riley, maar kwam niet minder dan 3,629 seconde tekort op de snelste tijd van Barbosa. Zo eindigde de auto, waarin ook Renger van der Zande uitkomt, als elfde en laatste in de klasse. De DragonSpeed-Oreca nam niet deel aan de kwalificatie: bij dit team moet het chassis worden gewisseld, nadat Loïc Duval in de vrije training van vanmorgen hard de muur in ging.

pole38
Performance Tech veroverde de pole in de PC-klasse

In PC, met vijf auto's een schamele vertoning, was James French in de Performance Tech-auto met een tijd van 1:42,559 minuten het snelst in de klasse. Bij het vallen van de vlag wist hij zijn tijd nog een keer te verbeteren. Daarachter eindigde Johnny Mowlem in de nummer 26-BAR1-Motorsport-auto als tweede, voor Buddy Rice in de zusterauto met nummer 20, Chris Cumming in de nummer 8-Starworks-auto, die één keer va de baan spinde, en Alex Popow in de nummer 88-Starworks-PC.

poleFord
Ford bezet de eerste drie plaatsen in de GTLM-klasse

Ford domineerde in de kwalificatie van de GTLM-klasse, met drie van de vier fabrieks-GT's op de eerste drie plaatsen. Snelste rijder was Joey Hand in de nummer 66-auto, die met een tijd van 1:43,473 minuten een voorsprong van 0,231 seconden op Richard Westbrook in de nummer 67-Ford had. De derde tijd was voor Olivier Pla in de nummer 68-Ford, die met nog vijf minuten te gaan eenmaal van de baan raakte, maar geen schade opliep. Achter de drie Fords werd Toni Vilander in de Risi-Ferrari vierde, voor Patrick Pilet in de snelste van de beide nieuwe Porsche 911 RSR's. De Corvettes en de BMW's kwamen wat snelheid tekort: Jan Magnussen was met een achterstand van 0,886 seconde op Joey Hand de snelste Corvette-rijder op de zevende plaats, de beide fabrieks-BMW's eindigden met respectievelijk Bill Auberlen en John Edwards achter het stuur als voorlaatste en laatste in de klasse. De auto van Edwards is ook die waarmee Nicky Catsburg rijdt.

pole51
50 jaar na de historische 1-2-3 van Ferrari in Daytona veroverde Alessandro Pier Guidi de pole in de GTD-klasse

In de handen van Alessandro Pier Guidi bezet de nummer 51-Spirit of Race-Ferrari de pole-position in de GTD-klasse. De Italiaan kwam tot een tijd van 1:47,099 minuten, 18 honderdste van een seconde sneller dan zijn landgenoot Alessandro Balzan, die er met de Scuderia Corsa-Ferrari een volledige eerste startrij voor Ferrari van maakte. Daarachrer reed Marco Sørensen op zeven tiende van een seconde met de Aston Martin Vantage naar de derde tijd in de klasse, voor Matteo Cairoli, twee duizendste daarachter, met de snelste Porsche, de nummer 59-Manthey Racing-auto. Jeroen Mul nam de kwalificatie in de nummer 16-Change Racing-Lamborghini voor zijn rekening. Hij reed de 14e tijd in de klasse. De Riley-Mercedes van Jeroen Bleekemolen werd door Ben Keating als 19e gekwalificeerd.

PoleBoys
De vier pole-sitters in Daytona, vlnr Alessandro Pier Guidi (GTD), Joey Hand (GTLM), Joao Barbosa (P) en James French (PC)

170126 IMSA Daytona uitslag kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet