24H Series

24H Series: Notities vanuit Dubai voor de start

IMG 2128
Het Herberth-team met Brendon Hartley (2e v.r.)

*** Met Marcel Fässler in de nummer 5-WRT-Audi is er een drievoudig overall-winnaars van de 24 Uur van Le Mans actief in Dubai. Andere mensen met podiumervaring in Le Mans zijn Brendon Harrley, de Porsche-fabrieksrijder die in Dubai met de 911 van Herberth Motorsport uitkomt, en de Fransman Nicolas Minassian in de nummer 17-IDEC Sport Racing-Mercedes. Minassian was jarenlang als fabrieksrijder actief voor Peugeot en heeft als beste Le Mans-resultaat de tweede plaats in 2008 op zijn palmarès.

*** De Pool Robert Kubica, rijdend met de nummer 29 Förch Racing powered by Olimp-Porsche, de Fransman Jean-Eric Vergne, uitkomend met de nummer 29-GP Extreme-Renault RS01 FGT3 en de Duitser Bernd Schneider, rijdend met de nummer 25-HTP Motorsport-Mercedes, en onze landgenoot Michael Bleekemolen, die met de nummer 100 Team Bleekemolen-SEAT Leon TCR in actie komt, zijn er vier oud-Formule 1-coureurs actief in de race.

*** De 16-jarige Luca Engstler, zoon van toerwagenlegende Franz, heeft in zijn eerste toerwagenrace ooit gelijk ook zijn eerste overwinning behaald. De jonge rijder, tot dusver actief in de Duitse ADAC Formule 4, schreef de premièrewedstrijd van de TCR Middle East-serie op zijn naam. Uiteraard met een auto van het Liqui Moly Team Engstler, dat in Dubai in totaal vijf Volkswagen Golfs inzet en daarmee 55 procent van het negen auto's tellende startveld vult. De Italiaanse Michela Cerruti, ooit teamgenote van Tom Coronel bij ROAL Motorsport, eindigde als tweede met een Alfa Romeo, voor de jonge Amerikaan Brandon Gdovic, die deze week in Dubai in de TCR, de Proto Series en de 24-uursrace rijdt. Gdovic won de tweede race, voor Mat'o Homola en Filip Sladecka. Daarmee was het een volledig podium voor de Engstler-Golfs.

*** Christiaan Frankenhout, die rijdt met de nummer 1-Hofor Racing-Mercedes-AMG GT3, viert vandaag zijn 35e verjaardag.

IMG 2124
De HTP-Mercedes is na reparatie weer inzetbaar

*** De HTP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 raakte gisteren met Wim de Pundert aan het stuur in de vrije training aan de voorzijde flink beschadigd als gevolg van een 'slow puncture' en een daaruit resulterende crash op het rechte stuk van start en finish. Na hard werk van het team was de auto op tijd klaar om vanmorgen deel te nemen aan de warm-up. Eigenaar Wim de Pundert deelt de auto met vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider, de Duitser Carsten Tilke en de Luxemburger Brice Bosi. Laatstgenoemde zou in Dubai oorspronkelijk als monteur van het team actief zijn, maar nam uiteindelijk de rijdersplaats in van de Oostenrijker Alexander Hrachowina.

*** In navolging van de Nederlandse 'Racing diva's' van enkele jaren geleden staat er ook ditmaal in Dubai weer een volledig damesteam aan de start. De Australische Caitlin Wood, de Noorse Anna Rathe, de Zuid-Afrikaanse (met Belgische connecties) Naomi Schiff en de Zwitserse Marylin Niederhauser rijden met de nummer 246-KTM X-Bow, ingezet door Reiter Engineering.

*** Onze landgenoot Mike Smit, die ook een paar maal in Dubai reed, ontbreekt ditmaal, maar de Oostenrijker Gustav Engljähringer, evenals Smit aan de rolstoel gekluisterd, is wel actief. Hij rijdt met de nummer 231-BMW E46 M3 Coupé van Hofor-Kueperracing, bijgenaamd 'Bob'.

*** De nummer 165-Renault Clio van het Team Clio Cup France is één van de auto's die niet zal deelnemen aan de race. Tijdens de privétest van gisteren crashte de Fransman Eric Trémoulet zwaar met de auto, die er na de crash meer als een Twingo uitziet. Trémoulet liep bij het incident twee gebroken ruggenwervels, een geperforeerde long en gebroken ribben op.

IMG 2131
Radiolemans.com, live vanuit Dubai

*** Het team van Radiolemans.com is, zoals in afgelopen jaren, actief in Dubai voor het commentaar bij de livestream in HD-kwaliteit op de website van de serie. John Hindhaugh, Graham Goodwin (tevens actief voor de website Dailysportscar.com), Nick Daman, Bruce Jones (foto), Paul Truswell, Joe Bradley en Johnny Palmer zijn actief als commentatoren, terwijl Eve Hewitt als 'responsible adult' op de achtergrond zorgt dat alles in goede banen wordt geleid.

*** De Oostenrijker Norbert Siedler, die uitkomt met de nummer 7 Lamborghini Huracán GT3 van het Oostenrijkse HB Racing, kwam pas gisteravond aan in Dubai, omdat zijn vader vorige week overleed en gisteren begraven werd. "Hier kunnen racen is wel goed om de zinnen even te kunnen verzetten", aldus Siedler.

IMG 2061
De IMSA Performance-Porsche 911 GT3 R met Kodak-sponsoring

*** Raymond Narac, in Dubai actief met de Porsche 911 GT3 R van zijn eigen team IMSA Performance – met sponsoring van Kodak – heeft onlangs naast zijn bestaande Porsche Centre in het Franse Rouen ook een eigen Porsche Classic Center geopend. Na het schitterende Porsche Classic Center Gelderland in Heteren van Mark Wegh, dat ruim een jaar na de opening alweer moet worden uitgebreid, is dit pas het tweede zelfstandige Porsche Classic Center wereldwijd.

*** Terwijl de race van dit jaar nog moet beginnen, is ook de datum voor de Hankook 24H DUBAI van volgend jaar al vastgelegd: in 2018 wordt er van 11 tot en met 13 januari op Dubai Autodrome geracet. Het is de bedoeling dat de zondag ervoor, 7 januari, op dezelfde locatie een twaalf-uursrace voor prototypes plaatsvindt.

*** Er is één rijder in de race die zijn eigen circuit heeft: de Duitser Marcus Graf von Oeynhausen, rijdend met de nummer 242-Manthey Racing-Porsche, is de initiatiefnemer van het Bilster Berg Drive Resort in Bad Driburg nabij Paderborn. Er mogen geen races worden gereden, maar het complex is bijzonder in trek voor rijvaardigheidstrainingen, presentaties en testsessies.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet