Formule 1

Formule 1: Interne tweestrijd dwingt Fred Vasseur tot vertrek bij Renault, Paddy Lowe weg bij Mercedes

vasseur

Renault heeft een grote maar in veel opzichten onvermijdelijke tegenslag moeten verwerken in de aanloop naar het F1-seizoen 2017. Teambaas Frédéric Vasseur besloot vanochtend het team de rug toe te keren, nadat het hem niet lukte om de structurele veranderingen teweeg te brengen waar hij sinds de zomer op hamert. Intussen maakte Mercedes officieel bekend dat technisch directeur Paddy Lowe bij het team vertrekt. De overstap van de Mercedes-man naar Williams was al weken geen verrassing meer.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Renault Sport

Het vertrek van Vasseur is het resultaat van een interne tweestrijd waarin Vasseur maandenlang vocht voor het agressieve aannamebeleid waarvan hij deze zomer al gewag maakte. Cyril Abiteboul, de CEO van Renault Sport, gaf Vasseur elke keer nul op het rekest, ook omdat de krachtbrontak van Renault in Viry-Châtillon bezig was om zijn eigen falen bij het begin van het turbo-hybride-tijdperk goed te maken. De motor van Renault zette in 2016 grote stappen vooruit.

Het team uit Enstone was in de Lotus-tijd flink uitgekleed en zag met name in het laatste jaar voorafgaand aan de overname door Renault veel belangrijk personeel vertrekken. Ook de kwaliteit van de faciliteiten werd niet op peil gehouden. Om dat verlies te compenseren wilde Vasseur snel nieuwe mensen aantrekken – wat al moeilijk genoeg is in de Formule 1, met de huidige contracten die bedingen dat technische toppers niet meteen voor concurrenten aan de slag mogen.

Vasseur gaf zijn strijd vandaag op, wat doet vermoeden dat we Renault ook dit jaar niet zullen zien presteren op het niveau van een fabrieksteam. Vasseur maakte jarenlang naam als teambaas van ART, het GP2-, GP3- en F3-team dat vele kampioenen produceerde.

Paddy Lowe van Mercedes naar Williams
Het vertrek van Paddy Lowe bij Mercedes – gisteren bekendgemaakt – was intussen al geen verrassing meer. Zijn transfer naar Williams zingt al weken rond in de complexe deal rond de overgang van Valtteri Bottas naar Mercedes als vervanger van Nico Rosberg.

De interessante vraag wordt of het concurrentiebeding van Lowe wordt opgeheven, als onderdeel van die deal tussen Mercedes en Williams. Lowe zou bij Williams de plaats innemen van Pat Symonds, die in december het team al verliet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet