DNRT

WEK: Nieuwe jaar begint goed voor Thijs Heezen en Jos Menten met zege op Circuit Park Zandvoort

Persbericht - WEK-Nieuwjaarsrace2017-re-Essay2

De Nieuwjaarsrace, de tweede race van het Winter Endurance Kampioenschap 2016-2017 is gewonnen door Thijs Heezen en Jos Menten. In de snelle Porsche 997 GT3 Cup, geprepareerd door Team Heezen, reed het duo naar de zege. In het voorprogramma van de Nieuwjaarsrace zegevierden Leo en Frenk Vollebregt in de Mazda MaX5 Cup.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Chris Schotanus

De kwalificatie, voorafgaand aan de Nieuwjaarsrace, werd een mooie strijd tussen de Porsches in Divisie I. Uiteindelijk pakten Markus Fischer en Ronja Assmann (Arkenau Motorsport Porsche 991 GT3 Cup) met een nipte voorsprong van 0,201 seconden de poleposition, vlak voor merkgenoten Joachim Boelting en Peter Terting (TM-Racing Porsche Cayman GT4). De derde startplaats werd ingenomen door Thijs Heezen en Jos Menten. Aanvankelijk stonden David Hart en Olivier Hart bovenaan de tijdwaarnemingsschermen met de Speedlover Porsche, maar door een foutieve transponder werd geen officiële tijd geklokt. Hierdoor moest het vader-zoon duo starten vanaf de laatste startpositie.

Persbericht - WEK-Nieuwjaarsrace2017-re-Essay1

De start van de wedstrijd verliep het beste voor Joachim Boelting en Jos Menten, die om de slecht wegkomende Porsche van polesitter Markus Fischer heen wisten te sturen. Het duurde echter niet lang voor Fischer om zich terug te vechten naar de leidende positie, om daarna een voorsprong op te bouwen op de achtervolgers. Mooi was de inhaalrace van David Hart, die gestart vanaf de laatste positie, zich naar de top vijf wist te strijden binnen zeer korte tijd.

De eerste pitstop van Fischer zorgde voor een belangrijke verandering in de stand van de race. Waar de Arkenau Motorsport Porsche van Fischer vroeg de pitstraat opzocht, waren het andere Divisie I-team die besloten om later hun pitstop te maken. Ook bleek na de pitstop dat de Arkenau Porsche niet meer de snelle rondetijden kon klokken, zoals in de beginstint. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de equipe Heezen/Menten de leidende positie kon overnemen. Ook de Speedlover Porsche reed enige tijd vooraan, maar een uitvalbeurt beëindigde de wedstrijd van David en Olivier Hart vroegtijdig.

Persbericht - WEK-Nieuwjaarsrace2017-re-Essay4

Na vier uur racen en een solide eindfase kwam de Team Heezen Porsche als winnende auto over de finishlijn. Daarbij hadden Thijs Heezen en Jos Menten een voorsprong van twee ronden op Markus Fischer en Ronja Assmann. De laatste minuten van de wedstrijd werden nog bijzonder spannend in de strijd om de laatste twee podiumplaatsen. Daarbij moest de equipe van Fischer en Assmann het tempo verhogen, om voor te blijven aan de TM-Racing Porsche Cayman van Boelting/Terting en de Porsche van Marcel van Berlo en Bob Herber. De Porsche Cayman wist nog wel voorbij te komen aan de Arkenau Porsche, maar werd alsnog als derde geklasseerd vanwege een tijdstraf die werd uitgedeeld naar aanleiding van een overtreding tijdens een van de pitstops. Fischer en Assmann eindigden zo alsnog op de tweede plaats. De equipe Van Berlo/Herber werd als vierde afgevlagd.

Persbericht - WEK-Nieuwjaarsrace2017-re-Essay3

De SEAT Leon TCR van het Febo Racing Team-duo van Dennis de Borst en Pim van Riet finishte op een vijfde positie algemeen en als eerste in Divisie II. Hiermee wist het duo ook de leidende positie in het kampioenschap over te nemen. Het podium in Divisie II werd compleet gemaakt door Martin van de Berge en Peter Altevogt (tweede plaats met SEAT Leon TCR) en Henry Zumbrink en Eric van de Munckhof (BMW Z4 GTR).

In Divisie III bleken Sebastiaan Bleekemolen en Melvin de Groot het sterkste duo. Met de Renault Clio Sport van Team Bleekemolen reden de coureurs in totaal 104 ronden en pakten zij de zege met een ronde voorsprong voor de tweede Clio van Team Bleekemolen, bestuurd door Rene Steenmetz en Michael Bleekemolen. Danny van Dongen en Maurits Werkhoven maakten met hun Certainty Racing Renault Clio het podium compleet met de derde positie.

De winst in Divisie IV viel ten prooi aan Bart en Robert Westerman. Zij zorgden met hun BMW E30 voor een stevige zege met een voorsprong van drie ronden op de overige opponenten in Divisie IV. Op de tweede plaats finishten Karel Neleman en Mark Verhaegh (BMW E30), gevolgd door BMW Compact-coureurs Nico en Nick Koetsveld.

Ook in het voorprogramma van de Nieuwjaarsrace werd er volop geracet door de coureurs uit de Mazda MaX5 Cup. De serie, met gelijkwaardige roadsters, kwam met twee sprintraces in actie. De wedstrijden werden gewonnen door Leo en Frenk Vollebregt.

Persbericht - WEK-Nieuwjaarsrace2017-re-Essay5

De volgende wedstrijd van het Winter Endurance Kampioenschap zal worden verreden op zaterdag 4 maart. Dan zal de Final 4 op Circuit Park Zandvoort plaats vinden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet