Sportscars

Sportscars: BMW presenteert nieuwe Art Car op basis van M6 GTLM voor Rolex 24 at Daytona

IMG 1860
De BMW M6 GTLM 'Art Car', zoals die eind januari deelneemt aan de 'Rolex 24 at Daytona'

BMW benutte de chique kunstbeurs Art Basel, die tot en met aanstaande zondag in Miami Beach in de Amerikaanse staat Florida plaatsvindt, voor de presentatie van de 19e 'BMW Art Car'. Gekozen door een internationale vakjury van museumdirecteuren, waaronder directrice Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum in Amsterdam, mocht de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari zijn visie geven op de BMW M6 GTLM, die in dit ontwerp eind januari aan de start staat van de 'Rolex 24 at Daytona', de seizoensouverture van het IMSA WeatherTech United SportsCar Championship. De coureurs die met de BMW Art Car aan de start verschijnen zijn de Canadees Bruno Spengler, de Braziliaan Augusto Farfus – beide afkomstig uit de DTM, BMW-fabrieksjunior Alexander Sims uit Groot-Brittannië en de Amerikaanse BMW-fabriekscoureur Bill Auberlen.

Tekst: René de Boer (vanuit Miami, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

De Art Cars hebben bij BMW een traditie die al ruim vier decennia teruggaat, maar de meeste Art Cars die voor wedstrijden werden ingezet, verschenen aan de start tijdens de 24 Uur van Le Mans. Nog niet eerder racete er een Art Car in de Verenigde Staten, maar daar komt komend jaar dus verandering in, want de 19e Art Car in de reeks, die in 1975 begon naar aanleiding van een initiatief van veilinghuiseigenaar en hobbycoureur Hervé Poulain, rijdt tijdens de 24 Uur van Daytona. Voor de decoratie werd ook een Amerikaanse kunstenaar aangewezen, namelijk de uit Los Angeles afkomstige John Baldessari.

IMG 1834 Kunstenaar John Baldessari (geheel rechts) tekende voor het ontwerp van de 19e BMW Art Car

De conceptueel kunstenaar noemt de M6 GTLM "het snelste kunstwerk, dat ik ooit gemaakt heb", al deed de door BMW-kunstwoordvoerder Thomas Girst genoemde snelheid van 300 mijl per uur her en der wel wat wenkbrauwen fronsen, want dat haalt de GT natuurlijk bij lange na niet. Hoe dan ook, op de linkerflank staat met grote letters het woord 'FAST' geschreven, wat natuurlijk de belangrijkste eigenschap van een raceauto is. Op het dak is een grote roodgekleurde stip aangebracht, stippen in rood en groen zijn te vinden aan weerszijden van de voorspoiler – waar ze voor de race ongetwijfeld plaats moeten maken voor verstralers. Op de motorkap zorgt een geel kleuraccent voor een dynamische werking, terwijl de achtervleugel is uitgevoerd in blauw en geel.

IMG 1881
Achtervleugel in blauw en geel

BMW maakte gebruik van een receptie, die het merk aan de vooravond van de officiële openingsdag van Art Basel samen met co-sponsors Davidoff en UBS organiseerde, om de BMW Art Car te onthullen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Ludwig Willisch, president en CEO van BMW North America ,Jens Marquardt, hoofd BMW Motorsport, kunstenaar John Baldessari, alsmede coureur Bill Auberlen en Ed Benett namens IMSA, de organisatie van het IMSA WeatherTech SporsCar Championship.

IMG 1848
vlnr Ludwig Willisch, president en CEO, BMW North America, BMW-Motorsportdirecteur Jens Marquardt en BMW-kunstwoordvoerder Dr. Thomas Girst

IMG 1887
Rode, gele en groene kleuraccenten aan de voorkant

IMG 1900
Een afbeeding van de auto op de rechterflank

IMG 1867
IMSA-topman Ed Bennett, BMW Motorsport-directeur Jens Marquardt en coureur Bill Auberlen (vlnr)Reacties

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 01 december 2016 09:36

  Leuk concept van BMW, maar tsja... dit is niet de mooiste in de serie art cars, zullen we maar zeggen. En om nou het woord "fast" op de zijkant van een raceauto te zetten...

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 01 december 2016 17:57

  nou dit is wel een misbaksel, lijkt net alsof het nog niet af is. die stippen zijn wel zijn handtekening maar verdwijnen zodra de 24 uur lichten gemonteerd zijn. rest de stip op het dak, de gele streep en de achtervleugel. De foto van de auto en de tekst raken mij niet. Volgende keer een betere selecteren.

  • 3
  • 0
   
  René de Boer 01 december 2016 18:19

  Probleem is misschien een beetje dat BMW zelf geen invloed had op de keuze van de kunstenaar, want deze keuze werd gemaakt door een selectiecomité dat bestond uit twaalf directeuren (m/v) van belangrijke musea over de hele wereld, en die kwamen met Baldessari. De kunstenaar staat bekend als minimalist, en dat blijkt ook wel uit zijn ontwerp voor deze Art Car.

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 01 december 2016 18:30

  Art Cars vind ik een mooie traditie van BMW. Door de jaren heen zijn er mooie en minder mooie uitvoeringen geweest, deze uitvoering door Baldessari is erg teleurstellend. Het lijkt gemaakt te zijn door iemand zonder interesse in auto's die in 15 minuten tijd wat gemaakt heeft met Paint.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet