NASCAR

NASCAR: Legendarische voorstelling Jimmie Johnson in Homestead. Edwards verknalt titelkansen2016 Johnson nieuwe vlag
In een wedstrijd die met twee ronden verlengd werd reed Jimmie Johnson alleen in de eindsprint richting finish aan de leiding nadat hij Kyle Larson gepasseerd was. Met een voorsprong van 0.466 secs. versloeg hij de Ganassi-coureur. Vanwege een technische onvolkomenheid moest Johnson als 40e starten. Carl Edwards verknalde zijn kansen na een herstart door te gretig te zijn. Met het behalen van de titel kwam Johnson op gelijke hoogte met NASCAR legendes Dale Earnhardt Sr. en Richard Petty, beiden eveneens zevenmaal kampioen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Start
Start van de NASCAR Finale op Miami Homestead waarin autosportgeschiedenis geschreven werd.

Legendarische voorstelling Jimmie Johnson in Homestead. Edwards verknalt titelkansen
Voor Jimmie Johnson betekende het zijn allereerste overwinning op Homestead en de 80e in zijn indrukwekkende carrière. Van de vier titelkandidaten leek Johnson tot aan de slotfase eigenlijk de minste kans te hebben om de titel naar zich toe te trekken. Maar een neutralisatie vanwege een touché met de muur door Dylan Lypton in de 252e ronde opende de weg voor Johnson en gooide tevens alle strategieën overhoop. Tot dat moment leken Kyle Busch, Joey Logano en Carl Edwards de meeste kansen te hebben. Na de herstart probeerde Carl Edwards zijn titelrivaal Joey Logano af te blokken maar die poging mislukte volkomen en resulteerde in een crash waarbij negen auto's betrokken waren. Edwards nam de verantwoording op zich en ging direct in de pitlane bij het team van Roger Penske zijn excuses aanbieden. Een absolute "class act" waar velen nog wat van kunnen leren. Een donderend applaus was het resultaat. Voor de tweede keer in vijf jaar ging Edwards op Homestead met lege handen naar huis. In 2011 verloor hij de titel van Tony Stewart in een zinderende finale. Beiden hadden toen een gelijk aantal punten. Maar Edwards verloor toen op basis van overwinningen en resultaten.

2016 Titelkandidatem
Vlnr. Kyle Busch, Jimmie Johnson, Carl Edwards en Joey Logano. Johnson en Edwards staan het dichtst bij de Cup werden opmerkelijk genoeg de hoofdrolspelers.

Bij de herstart in de 263e ronde reden Kyle Busch en Johnson naast elkaar terwijl Logano al snel Busch wist te passeren. In de 260e ronden had Logano nieuwe banden laten monteren. Een crash van Ricky Stenhouse Jr. zorgde amper een ronde later voor de vijfde en laatste neutralisatie. De JGR Teamgenoten Denny Hamlin en Kyle Busch gingen nog voor vers rubber naar binnen en viel naar de dertiende plek terug. De JGR-rijder eindigde als zesde en eindigde als derde in de titelstrijd.

Kyle Busch: " Wij hebben vanavond hard gevochten. Wij hebben alles gegeven en zijn hier zeker niet met de beste auto naar toe gekomen maar wij wisten dat we voldoende in huis hadden. Zeker toen het donker werd, hebben we dit duidelijk laten zien"

2017 start
Mooi eerbetoon aan Tony Stewart in zijn allerlaatste Sprint Cup-wedstrijd.

Met een licht beschadigde Ford was Logano eigenlijk ook geen factor meer. Bij de allerlaatste herstart viel de Penske-rijder naar de vierde plek terug. Joey Logano: "Bij de laatste herstart hoopte ik Jimmie te verschalken maar ik deed het verkeerd door onder hem te rijden. Ik gaf een klein duwtje bij start/finish maar ik kreeg de tijd niet om onder hem langs te gaan. Op dat moment verloren wij het kampioenschap. En dit had voor ons heel veel betekend. De tweede plek wordt snel vergeten. En dat stinkt. Het doet pijn. Maar dit zorgt voor voldoende motivatie voor volgend jaar."


2016 JJ 7x kampioen
Vanaf de laatste startplek naar een zevende titel. De No 48 is legendarisch geworden.

Johnson lang geen factor
Tot aan de slotfase was Jimmie Johnson eigenlijk nauwelijks een factor. Totdat Carl Edwards eigenlijk de deur voor hem opende. Jimmie Johnson: " Ik ben sprakeloos. Eigenlijk had ik niet gedacht dat wij nog kampioen zouden worden. Maar wij hielden het hoofd koel. Chad Knaus beschikte over een fantastische strategie en maakte voor de "short runs" enkele prachtige afstellingen. De kaarten vielen onze kant uit waardoor wij het kampioenschap konden winnen. Ik ben zo dankbaar. Ik kom hier gewoonweg woorden voor te kort." Of dit de laatste titel voor de 41-jarige Johnson is? "Laten we ervoor gaan en ook deze barrière overwinnen. Dit geeft vertrouwen en ik kijk nu al naar de uitdaging voor titel No 8 uit" gaf Johnson als commentaar.

2016 Afscheid Tony Stewart
Laatste optreden Tony Stewart.

Bij de eerste neutralisatie in de 27e ronde had Johnson zich al tot de 17e plek opgewerkt. Daarna reed Johnson lange tijd gewoon "in het verkeer" achter de drie andere titelkandidaten. Bij een neutralisatie in de 172e ronde bracht crewchief Chad Knaus een kleine verandering aan. Toen kwamen Johnson en zijn Chevrolet werkelijk tot leven. Tony Stewart eindigde in zijn allerlaatste NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op twee ronden achterstand als 22e. Toyota won in haar tienjarige deelname voor de eerste maal de merkentitel.


2016 Johnson kampioen
Grote vreugde bij de HMS-crew en Jimmie Johnson na het behalen van de titel.

Top 16 in Punten: J. Johnson (C) - 5,040; J. Logano (C) - 5,037; K. Busch (C) - 5,035; C. Edwards (C) - 5,007; M. Kenseth - 2,330; D. Hamlin - 2,320; K. Busch - 2,296; K. Harvick - 2,289; K. Larson - 2,288; C. Elliott # - 2,285; M. Truex Jr. - 2,271; B. Keselowski - 2,267; J. McMurray - 2,231; A. Dillon - 2,223; T. Stewart - 2,211; C. Buescher # - 2,169.

2016 Johnson
Nu een levende NASCAR legende.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet