NASCAR

NASCAR: Mexicaan Daniel Suarez wint Xfinity-titel in Homestead

De 24-jarige Mexicaan Daniel Suarez behaalde met een overwinning in de laatste Chase-wedstrijd de Xfinity-titel. Na een laatste herstart drie ronden voor het einde bleef hij zijn naaste titelrivalen Elliott Sadler, Justin Allgaier en Erik Jones voor. Suarez is de eerste Mexicaan die in NASCAR een dergelijke prestigieuze titel op zijn naam wist te schrijven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

HMS NXS Pack1 111916
Start van de allerlaatste Xfinity-wedstrijd van dit seizoen op Miami Homestead.

Daniel Suarez wint Xfinity-titel in Homestead
Voor Suarez betekende het zijn derde seizoensoverwinning in de Xfinity-series. Zijn naaste rivaal Elliott Sadler(JR Racing) eindigde als derde en tweede in het kampioenschap. Voor de zoveelste maal in zijn carrière ging Sadler met lege handen naar huis. Sadler nam bij de laatste stop de gok om slechts twee banden te wisselen. Sadler: "Dit is zo hard want dit is het beste team waarvoor ik ooit gereden heb. Wij hadden de overtuiging dat we hier voor de overwinning konden gaan. In de slotfase maakten we een fantastische stop om in "clean air" terecht te komen." Justin Allgaier eindigde als zesde en Jones kwam als negende over de streep.

Erik Jones: "Frustrerend want we gingen voor het kampioenschap. We hadden een kans ook al hadden we het misschien niet in de pits kunnen winnen. Pech dat we van onze laatste kans beroofd worden maar eigenlijk bevonden wij ons al niet in een goede situatie."Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed Suarez er 133 aan de leiding. Suarez profiteerde in de slotfase van de chaos achter hem. Vorig jaar was de Mexicaan de beste Rookie in de Xfinity-series.

Erik Jones
Erik Jones was de gedoodverfde favoriet aan het begin van dit seizoen.

Als tiener begon Suarez met karting in Mexico en verhuisde naar Noord Carolina om zijn droom als NASCAR-coureur te realiseren. Suarez leerde zelf de Engelse taal door naar tekenfilmpjes op Cartoon Network te kijken. Door NASCAR werd hij enkele jaren geleden in het programma voor Minderheden opgenomen. Een emotionele Suarez na afloop: "Ik ben sprakeloos. Dit is nauwelijks onder woorden te brengen. Ik wil iedereen bedanken in het bijzonder mijn vader en moeder. Zonder dat wij een achtergrond in de autosport hadden, wisten zij mij toch in een auto te zetten. Ze hebben mij gesteund en een droom is werkelijkheid geworden."

Suarez Kampioen 1
Daniel Suarez bewees het. Met weinig geld en veel doorzettingsvermogen kampioen in de Amerikaanse NASCAR Xfinity-series.

Hoewel JGR-teamgenoot Erik Jones eigenlijk de gedoodverfde favoriet was, streefde Suarez hem in de slotfase met betere resultaten eigenlijk al voorbij. Een derde plek in Kansas, en tweemaal vijfde in zowel Texas als Phoenix.

Voor het team van Joe Gibbs betekende dit de vijfde teamtitel in de Xfinity-series en de tweede rijderstitel sinds 2009. Toen won Kyle Busch. In Mexico geniet Suarez nu al over een enorme populariteit zoals NASCAR officials enkele weken geleden bij een promotie-trip ervaarden. Bij de fans net zo populair als Dale Earnhardt Jr.

Suarez Trophy
Kampioen Daniel Suarez, de allereerste Mexicaan die in de NASCAR-wereld is doorgebroken.

Uitslag
1. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
2. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
3. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
4. Ryan Blaney Ford 200 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
6. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
8. Brendan Gaughan Chevrolet 200 ronden
9. Erik Jones Toyota 200 ronden
10. Aric Almirola Ford 200 ronden

Top 10 in Punten: D. Suarez - 4,040; E. Sadler - 4,038; J. Allgaier - 4,035; E. Jones - 4,032; T. Dillon - 2,214; R. Reed - 2,205; B. Koch - 2,200; B. Poole - 2,192; R. Sieg - 2,171; B. Jones - 2,168.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet