Sportscars

Sportscars: Laatste pole voor Audi, Aston Martin domineert in GTE

Audi 8 kwali

Lucas di Grassi en Oliver Jarvis hebben Audi de laatste pole in het FIA World Endurance Championship bezorgd. In de kwalificatie voor de afsluitende race van het seizoen waren Lucas di Grasi en Oliver Jarvis het snelste. De Braziliaan reed zelfs een nieuw ronderecord tijdens de kwalificatie. Timo Bernhard en Brendon Hartley kwalificeerden zich als tweede, voor teamgenoten Marc Lieb en Neel Jani. G-Drive Racing pakte de pole in LMP2, Aston Martin Racing domineerde in GTE.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Met een gemiddelde rondetijd over twee snelste ronde van 1:39.207 waren Di Grassi en Jarvis met hun Audi R18 de Porsche 919 Hybrid van Timo Bernhard en Brendon Hartley 0,264 seconden sneller af. Voor Di Grassi en Jarvis was het gezien het stopzetten van het LMP1-programma door Audi wellicht ook hun laatste pole ooit in het FIA WEC. Even leek het er op dat Audi de volledige eerste startrij in handen zou krijgen, maar snelle rondes van Bernhard en Lieb zorgden er uiteindelijk voor dat Audi als eerste en vierde van start gaat. Toyota kwam niet verder dan de vijfde en zesde plaats. De Toyota TS050-Hybrids waren ruim een seconde langzamer dan de Audi.

Voor de zesde keer dit seizoen ging de pole in LMP2 naar de G-Drive Racing Oreca 05 Nissan. Roman Rusinov en Rene Rast waren slechts 0,018 seconden sneller dan de Signatech Alpine A460 Nissan van Gustavo Menezes en Stephane Richelmi. Matt Rao en Alex Lynn reden met de Manor Oreca 05 Nissan de derde tijd.

Update: De G-Drive Racing Oreca werd na afloop van de kwalificatie afgekeurd. Het team had de roosters voor de luchtkanalen naar de remmen weggehaald, wat in strijd is met de homologatiepapieren. Hoewel het team er qua rondetijden geen voordeel van had, besloot de organisatie het team toch te straffen. Rast, Rusinov en Brundle starten hierdoor vanaf de laatste plaats.


Aston Martin 97 kwali

In beide GTE klassen ging de pole naar Aston Martin Racing. Darren Turner en Jonny Adam reden een 1:56.953 met hun Vantage en pakten daarmee de GTE Pro pole. Het duo was 0,182 seconden sneller dan teamgenoten Nicki Thiim en Marco Sörensen. James Calado en Gianmaria Bruni eindigden de kwalificatie als derde met de Ferrari 488 GTE, terwijl teamgenoten en titelkandidaten James Calado en Davide Rigon niet verder kwamen dan de vijfde plaats.

Pedro Lamy zorgde er in extremis voor dat Aston Martin Racing ook de pole in GTE Am wist te pakken. De Portugees zorgde er op die manier ook voor dat Emmanuel Collard, Francois Perrodo en Rui Aguas nog geen kampioen zijn. Het drietal begint met een voorsprong van 25 punten aan de laatste race van het seizoen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet