NASCAR

NASCAR: Vervanger Alex Bowman schittert in Phoenix. Logano met zege door naar Finale Homestead

In een met twaalf ronden verlengde wedstrijd pakte Penske-coureur Joey Logano(Ford) in de slotfase de zege. Voor Logano betekende het zijn 17e Sprint Cup-overwinning en de eerste op Phoenix Raceway. Tevens was het zijn derde seizoensoverwinning. Matt Kenseth en Kevin Harvick werden voor de finale in Homestead volgende week uitgeschakeld. Alex Bowman(die bij Hendrick Motorsports Dale Jr. vervangt) was absoluut de man van de wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Logano Zege
Eigenlijk kreeg Logano de zege in Phoenix wel een beetje cadeau.


Vervanger Alex Bowman schittert in Phoenix. Logano met zege door naar Finale Homestead
Joey Logano en Kyle Busch zijn naast Jimmie Johnson en Carl Edwards de andere twee coureurs die volgende week op Homestead gaan uitmaken wie er kampioen gaat worden. Kyle Busch had aan een tweede plek voldoende en krijgt de kans om zijn titel te verdedigen. Voor de eerste maal sinds de introductie van het Chase formaat in 2014 ontbreekt Kevin Harvick. Zijn vierde plek in de Can-Am 500 bleek onvoldoende te zijn.

2016 Alex Bowman
Alex Bowman was absoluut de man van de wedstrijd en speelde een ongewilde rol in de uitslag hiervan.

Alex Bowman die bij Hendrick Motorsports als vervanger van Dale Jr. wordt ingezet, beschikte op Phoenix International Raceway duidelijk over de beste auto. Bowman kon zijn dominantie echter niet in een overwinning omzetten maar speelde in de uitkomst van het wedstrijdverloop een sleutelrol. Polesitter Bowman reed met zijn HMS Chevrolet maar liefst 250 ronden aan de leiding.Een klapband van Michael McDowell zorgde in de allerlaatste ronde(312 gepland) voor een behoorlijke verlenging van de wedstrijd.

Na de herstart in de 317e ronde nam Kenseth de leiding terwijl Bowman zich naast hem bevond. Kyle Busch wilde echter aan de binnenkant aan Alex Bowman voorbij maar een kleine touché betekende meer snelheid voor Bowman die er op zijn beurt voor zorgde dat Kenseth in de rondte ging en voor de finale in Homestead werd uitgeschakeld.

2016 Kenseth Out
Matt Kenseth werd in de titelrace uitgeschakeld. JGR had graag drie auto's in de finale gehad.

Kyle Busch: "Ik voel mij hier niet goed bij, morgen misschien wat beter. Ik weet niet wat Matt's interpretatie hierover zal zijn. En het hangt er ook nog vanaf of hij het mij wel of niet vergeeft. Ik heb een slecht gevoel over die laatste herstart. Niet wat ik verwachtte van wat er zou gaan gebeuren. Ik voel mij er heel slecht bij. Kenseth had gewoon door naar de finale moeten gaan. Ik probeerde alleen maar een plek op de 88 Bowman goed te maken. Het resulteerde erin dat de No 20 crashte. Niet hetgeen dat ik voor ogen had. Ik hoopte dat ik de No 88 achter mij kon houden om de 22(Logano) af te blokken zodat de No 20(Kenseth) en ik veilig waren. Rekenkundig werkte het jammer genoeg niet." Kenseth werd als 21e geklasseerd.

2016  Harvick Out
Een vierde plek bleek voor Kevin Harvick onvoldoende.

Voor vervanger Alex Bowman was het eigenlijk zijn thuiswedstrijd. Hij woont in het nabijgelegen Tucson. Voor Bowman betekende het zijn beste Sprint Cup resultaat maar was er eigenlijk niet blij mee. Bowman: "Wij zijn allemaal hier om wedstrijden te winnen en daar hebben we alles voor over. Ik denk niet dat ik of Kyle Matt uitschakelde. Het was gewoon de situatie. Pech het gebeurde gewoon en ik denk niet dat je iemand hiervoor verantwoordelijk kunt stellen. Voor Matt doet dit pijn. Ik ken hem niet maar ik denk dat hij ontzettend kwaad op mij is. Hopelijk kunnen we dit achter ons laten en gewoon clean op Homestead racen."


2016 Start  PIR 2
Volle tribunes in Phoenix.

Winnaar Joey Logano geeft Team Penske, in haar jubileumjaar, volgende week de kans om naast het Indycar-kampioenschap ook de NASCAR Sprint Cup binnen te halen. Na het Kenseth incident racete Logano vanuit vierde positie naar de kop. Joey Logano: "Dit geeft zo'n goed gevoel. Bij de tweede verlenging had ik een goede herstart en wist ik Kyle Busch achter mij te houden. We gaan nu voor het kampioenschap. Wij hebben precies gedaan van wat wij moesten doen. Wij gaan op Homestead hetzelfde doen. Ik voel mij sprakeloos. Alsof ik de Daytona 500 wederom gewonnen heb."

Uitslag
1. Joey Logano Ford 324 ronden
2. Kyle Busch Toyota 324 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 324 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 324 ronden
5. Kurt Busch Chevrolet 324 ronden
6. Alex Bowman Chevrolet 324 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 324 ronden
8. Ryan Blaney Ford 324 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 324 ronden
10. Paul Menard Chevrolet 324 ronden

Top 16 in Punten 1. J.Logano, 5000; 2. J.Johnson, 5000; 3. C.Edwards, 5000; 4. Ky.Busch, 5000; 5. M.Kenseth, 2296; 6. D.Hamlin, 2288; 7. Ku.Busch, 2268; 8. M.Truex, 2266; 9. B.Keselowski, 2261; 10. C.Elliott, 2255; 11. K.Harvick, 2250; 12. K.Larson, 2247; 13. J.McMurray, 2195; 14. A.Dillon, 2194; 15. T.Stewart, 2192; 16. C.Buescher, 2152.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet