NASCAR

NASCAR: 86E NASCAR Xfinity-zege voor Kyle Busch in Phoenix. Titelstrijd tussen JR Motorsport en JGR Racing

Voor Kyle Busch werd het in de Ticket Galaxy 200 een routineklus. De JGR-rijder behaalde zijn 86e NASCAR Xfinity-zege. Van de acht titelkandidaten vielen er in Homestead vier af. Van de acht titelkandidaten vielen er in Phoenix vier af. Van de vier overgebleven kandidaten voor Homestead zijn Elliott Sadler en Justin Allgaier van JR Motorsport(Dale Earnhardt Jr) afkomstig. De overige twee verdedigen de kleuren van JGR Racing(Daniel Suarez en Erik Jones) in Miami.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Busch PIR zege
86e Xfinity zege voor Kyle Busch in Phoenix.


86e NASCAR Xfinity-zege voor Kyle Busch in Phoenix. Titelstrijd tussen JR Motorsport en JGR Racing
Kyle Busch verbeterde andermaal met een 86e Xfinity-zege zijn persoonlijke record. Van de 200 ronden reed de JGR-rijder er 190 op kop. In totaal behaalde Busch maar liefst 170 overwinningen in de diverse NASCAR kampioenschappen. Kyle Busch: "Dit was vanavond ons doel en het betekent ontzettend veel voor ons. Hier op Phoenix zijn wij ontzettend snel geweest. Crewchief Chris Gayle en zijn team werken elke week zo hard aan deze fantastische auto's. Prachtig om hier te winnen." Overigens vond Busch tijdens de Xfinity-wedstrijd ook nog iets over zijn banden uit wat belangrijk kan zijn voor de Sprint Cup-wedstrijd vandaag. Kyle Busch: " Ik ga hier zeker met mijn Cup-team over praten. Ik denk wel dat we over een top 5 auto hiervoor kunnen beschikken. Austin Dillon eindigde op 6.115 secs. achterstand als tweede en Ricky Stenhouse Jr. als derde. Met een vierde en een vijfde plek stelden zowel Justin Allgaier en Daniel Suarez hun plek voor de finale in Homestead veilig evenals Erik Jones die als 10e eindigde.

2016 Sadler PIR
Sadler reed met loszittende wielmoeren in de slotfase. NASCAR had er weinig waardering voor.

Elliott Sadler eindigde als dertiende maar zijn team kreeg voor volgende week het advies om een andere crewchief te zoeken. Vermoedelijk wordt dit nu teameigenaar Dale Earnhardt Jr. zelf. Bij de nakeuring trof de TC twee loszittende wielmoeren aan. Elliott Sadler: "In de laatste 30 minuten liepen de emoties hoog op. Wij wisten dat er ééntje los zat en over de andere twijfelden we. Voor Homestead hebben wij onze beste auto gespaard. Die waarmee wij op Darlington reden. Voor Homestead hebben wij alles gedaan om een legitieme kans op de titel te hebben. Zonder crewchief Kevin Meendering gaat het moeilijk worden."

De NASCAR-organisatie ontkende dat Sadler zijn plek voor de finale zou verliezen. Wayne Auton van NASCAR": "Aan het einde van de wedstrijd worden alle wielen en bevestigingen aan het einde van de pitlane gecontroleerd. Wij zagen dat die van de No 1 niet goed bevestigd waren. Wij hebben het team dan ook het advies gegeven om voor Homestead een andere crewchief te zoeken. Volgens het 2016 NASCAR reglement kunnen ze ook een boete van U$ 10.000 verwachten."

2016 Wallace PIR
Darrell Wallace werd voor de titelstrijd door een crash uitgeschakeld.

Een achtste plek bleek voor Blake Koch onvoldoende voor een plek in de finale. Ten opzichte van Sadler verloor hij vier punten. Ryan Reed, Brendan Gaughan en Darrell Wallace waren de overige afvallers in de race naar de titel. Gaughan raakte in de 138e ronde de muur en werd als 35e geklasseerd. "Ik wilde de muur niet zo hard raken. Maar we hadden in ieder geval kans gehad." Darrell Wallace Jr. werd het slachtoffer van een aanrijding met Blake Koch.

PIR Busch Winners Circle
De 86e Xfinity-zege voor Kyle Busch.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
3. Ricky Stenhouse Jr. Ford 200 ronden
4. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
5. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
6. Ryan Reed Ford 200 ronden
7. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
8. Blake Koch Chevrolet 200 ronden
9. Brad Keselowski Ford 200 ronden
10. Erik Jones Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet