NASCAR

NASCAR: Door regen ingekorte Texas 500 bezorgt Carl Edwards finaleplek voor Homestead

Een Lazarus act speelde JGR-coureur Carl Edwards volledig in de kaart. Hij won een door regen uitgestelde en ingekorte wedstrijd waardoor de titelkansen voor de finale in Homestead weer aanmerkelijk vergroot werden. Vorige week werd hij na een harde crash op Martinsville nog als 35e geklasseerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Edwards Kenseth
De teamgenoten Carl Edwards en Matt Kenseth strijden met hun Toyota's om de kop in Texas.


Carl Edwards wint door regen ingekorte Texas 500
In de 257e ronde viel het beslissende moment toen Edwards na een stop van elf seconden als eerste voor Martin Truex Jr. weer terug op de baan kwam. De JGR-coureur wist deze positie tot de 293e ronde te behouden. Toen maakte opnieuw een regenbui een definitief einde aan de wedstrijd die voor 334 ronden gepland stond. Voor Edwards betekende het de 28e overwinning in zijn carrière en de derde dit seizoen. Naast Jimmie Johnson heeft zich nu ook Carl Edwards van een plek in de finale op Homestead verzekerd. In 2011 zat Edwards eveneens dichtbij de titel maar moest die toen in de finale aan Tony Stewart laten. Carl Edwards: "Ik heb ervan genoten. Er stond behoorlijk veel druk op ons. Maar dit is wat wij moesten doen. Crewchief Dave Rogers en mijn team zorgden ervoor dat ik als eerste uit de pitlane kon vertrekken. En dit bracht ons de overwinning. Wij hebben een kans op de titel en dit is hetgeen wat wij het gehele jaar wilden. Ik kan nauwelijks wachten om naar Homestead te gaan. Dit wordt fantastisch."

2016 Joe Gibbs
De legendarische American Football coach en teameigenaar Joe Gibbs met zijn crew.

Penske-coureur Joey Logano reed ruim 178 ronden aan de leiding maar verspeelde zijn eerste plek gewoon tijdens een reguliere stop onder groen in de 188e ronde. Achter Logano eindigden Martin Truex Jr., Chase Elliott, Kyle Busch, Kevin Harvick en Matt Kenseth.

Joey Logano: "Wij beschikten over een goede auto die in staat was om de wedstrijd te winnen. Onder groen verspeelden wij onze eerste positie en raakten ook de balans een beetje kwijt. Uiteindelijk konden wij dit nog wel fixen en door een goede herstart konden wij als tweede weer terrein terugwinnen. Waarschijnlijk hadden we nog vijf tot tien ronden nodig gehad om de No 19 Edwards te passeren. Tot aan het moment dat er geneutraliseerd werd, maakten wij per ronde 3/10e goed. Het is goed maar met een tweede plek zijn wij toch wel teleurgesteld. Ik denk dat wij ons in de Top 4 van de kampioenschapsstand staan. Maar het was beter geweest indien we veilig waren. Voor volgend weekend zou dit wat prettiger geweest zijn."

2016 Race
Joey Logano reed ruim 178 ronden aan de leiding maar de Penske-crew verspeelde die met een langzamere pitstop.

Het zal niet gemakkelijk worden. Logano heeft evenveel punten als regerend kampioen Kyle Busch. Maar ook Matt Kenseth en Denny Hamlin zijn gevaarlijke concurrenten voor de Penske-coureur.Wil Kevin Harvick naar de finale gaan dan moet hij volgende week in Phoenix winnen. Een kunstje dat hij in 2014 ook al eens flikte en toen kampioen werd. In Texas crashte Harvick samen met polesitter Austin Dillon in Turn 4.Op het moment dat Dillon eigenlijk aan Harvick voorbijgleed toucheerden de beide Chevrolets elkaar door een duwtje van laatstgenoemde. Volgens Harvick was er geen opzet in het spel maar Dillon bestreed dit.

Austin Dillon: " Meer dan iedereen verschool hij zich de gehele avond achter mijn deur. Hij wist dat hij tegen mijn deur aanzat en toen werd het krap en gleed ik gewoon aan hem voorbij. Hij keek nog niet eens terwijl hij de kans had. Wij hebben nog twee weken de kans. We willen gewoon een wedstrijd winnen."

2016 Vonkenregen tEXAS
"Flat bottoming" ofwel vlak de bodem raken. Wat een prachtig gezicht is dit voor de fans.

Overigens heeft Harvick voor Phoenix wel een goede CV. Hij won er achtmaal en de laatste zesmaal vijf keer. Ook Stewart Haas teamgenoot Kurt Busch maakt zelfs nog kans. Maar die moet winnen. Hij eindigde in Texas als 20e en heeft op zijn broer 34 punten achterstand.

Uitslag
1. Carl Edwards Toyota 293 ronden
2. Joey Logano Ford 293 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 293 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 293 ronden
5. Kyle Busch Toyota 293 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 293 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 293 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 293 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 293 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 293 ronden

Top 16 Punten J. Johnson (C) - 4,074; J. Logano (C) - 4,074; Kyle Busch (C) - 4,074; M. Kenseth (C) - 4,073; D. Hamlin (C) - 4,072; K. Harvick (C) - 4,056; C. Edwards (C) - 4,049; Kurt Busch (C) - 4,040; M. Truex Jr. - 2,265; B. Keselowski - 2,234; C. Elliott # - 2,223; K. Larson - 2,209; A. Dillon - 2,192; T. Stewart - 2,166; J. Mcmurray - 2,165; C. Buescher # - 2,143.

2016 Edwards winnaar
Winnaar Carl Edwards gaat naar de finale in Homestead.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet