Diversen

Niels Langeveld op magistrale wijze kampioen SEAT Leon Eurocup 2016

nl barcelona kampioen

Na een regelrechte thriller in twee episodes is Niels Langeveld op het circuit van Barcelona kampioen geworden in de SEAT Leon Eurocup. In de eerste race ging de Sassenheimer van start vanaf de derde positie, passeerde hij titelconcurrent Mikel Azcona en reed hij in twee ronden tijd een gat dicht van ruim drie seconden op Julien Briché, om meteen de leiding over te nemen en de race te winnen. In de tweede race knalde zijn enige overgebleven concurrent voor de titel Stian Paulsen al na tweehonderd meter in de eerste bocht keihard in de zijkant van de SEAT van Langeveld. Gelukkig kon de klassementsleider, weliswaar flink gehavend, door. De race van Paulsen was echter over en daarmee kon Langeveld in het klassement al niet meer gepasseerd worden. Gestart als achtste passeerde Langeveld de laatste race van het seizoen als vijfde de finish. "Wat een heftig weekend. Fantastisch dat het gelukt is en ik nu Europees kampioen ben", sprak de terechte winnaar zijn blijdschap uit.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Op het circuit van Barcelona, waar Max Verstappen in mei bij zijn eerste optreden voor Red Bull Racing opzien baarde met zijn fantastische zege, wilde Niels Langeveld zijn zeer constante optreden dit seizoen bekronen met de verdiende titel. Hij wist dat het laatste weekend in de SEAT Leon Eurocup een kwestie van rekenen zou worden. Naast hemzelf konden immers zowel de Noor Stian Paulsen (op 11 punten) als de Spanjaard Mikel Azcona Troyas (op 17 punten) nog aanspraak maken op de titel, want het laatste weekend konden er nog maximaal 55 punten gescoord worden.

nl barcelona b

In de vrije trainingen zag het er direct uitstekend uit, Langeveld reed een eerste en een tweede tijd en wist dat de set-up die zijn team Baporo Motorsport samen met Langeveld's coach, steun en toeverlaat Herman de Jager verzorgd hadden op de Spaanse piste de juiste was. In de kwalificatie reed de Nederlander de derde tijd, twee posities voor Paulsen en direct achter Azcona.

De start van de eerste race op zaterdag was heftig. Op het rechte eind leek Langeveld door twee concurrenten ingehaald te worden, maar de kampioenschapleider hield zijn rug recht en kwam toch op de derde positie de eerste bocht uit. De top drie sloeg direct een gaatje naar de achtervolgers en ging ronden lang als aan een touwtje over het Spaanse asfalt. Langeveld zocht continu een mogelijkheid om Azcona te passeren, maar pas in de achtste ronde had hij succes. Maar ook Paulsen wist Azcona te verschalken, dus had Langeveld nu beide titelconcurrenten achter zich en hij wist dat het cruciaal was om nu geen fouten te maken.

Raceleider Julien Briché had met nog vijf ronden te gaan een voorsprong van 3,2 seconden en dat leek een te grote voorsprong. Een ronde later had Langeveld echter 1,6 sec. goed gemaakt en een ronde later zat hij al op de bumper van de Fransman. Met een briljante inhaalactie liet Langeveld Briché zien dat hij van een andere klasse is en nam de leiding over. In de laatste drie ronden bouwde Langeveld zijn voorsprong uit naar vier seconden en scoorde zijn vijfde zege van het seizoen. Ook Paulsen wist in de laatste meters Briché nog te passeren en dus zou de allerlaatste race van seizoen de kampioen in de SEAT Leon Eurocup 2016 gaan leveren. Azcona werd vierde en haakte daarmee af in de titelstrijd.

nl barcelona a

In de laatste race van het seizoen ging Niels Langeveld als gevolg van de reversed grid als achtste van start, direct achter zijn enige overgebleven titelconcurrent Stian Paulsen. Met een voorsprong van 20 punten wist Langeveld dat hij de Noor feitelijk alleen maar hoefde te volgen om voldoende punten te scoren. De SEAT Leon Eurocup is echter een zeer heftig kampioenschap, waar dermate fel geracet wordt dat een uitvalbeurt zomaar jouw deel kan zijn. Juist het constante presteren van Langeveld heeft hem aan de kop van het kampioenschap gebracht en hij vertrouwde dan ook op zijn instinct om ook de laatste race tot een goed einde te brengen.

De start verliep voor Langeveld prima, maar in de eerste bocht werd hij juist door Paulsen keihard in zijn rechterflank geraakt. Beide auto's raakten naast de baan. "Het was echt een enorme knal, maar ik kon door en zag in mij spiegels dat Paulsen bleef staan. Ik merkte wel dat mijn rechter achterwiel een flinke tik had gehad en dat de sporing niet optimaal was. Maar omdat Paulsen uitgeschakeld was wist ik dat de titel veilig was en kon ik mij op de race concentreren."

Hoewel zijn SEAT niet bepaald optimaal liep ging Langeveld de strijd aan om de zesde positie met Monkung Sathienthirakul. Verschillende keren wisselden beiden van positie, maar enkele ronden voor het einde moest Langeveld zich gewonnen geven, de snelheid was er gewoon niet meer. In de voorhoede gingen twee rijders in de fout, waardoor Langeveld uiteindelijk in de laatste race als vijfde en als kampioen over de finish kwam.

nl barcelona podium

Bij zowel Langeveld, zijn team Baporo Motorsport als zijn coach Herman de Jager liepen de emoties hoog op.

nl barcelona champagne

"Echt geweldig dat het gelukt is," zei de dolgelukkige Europees kampioen. "Ik ben echt zo blij met mijn team Baporo, mijn engineer Joan en Herman. Samen hebben we dit seizoen echt een topprestatie geleverd. Ik ben ontzettend trots dat ik in mijn debuutjaar in deze zeer sterke klasse kampioen ben geworden. Ik wil dan ook mijn team, mijn ouders, mijn sponsors en Herman ontzettend bedanken voor hun ondersteuning dit seizoen. Dit kampioenschap is voor ons allemaal samen!"

nl barcelona prijs
Met zijn titel won Niels Langeveld de door SEAT beschikbaar gestelde premie van € 15.000,00.

Eindklassement SEAT Leon Eurocup 2016
na 14 races
1. Niels Langeveld 240
2. Mikel Azcona 226
3. Stian Paulsen 210
4. Alexander Morgan 173
5. Julien Briché 151

nl barcelona cheque
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet