Sportscars

Sportscars: Porsche verovert wereldtitel met overwinning in China

2016-6-Heures-de-Shanghai-Adrenal-Media-GT5D3397.JPG

Mark Webber, Timo Bernhard en Brendon Hartley hebben in Shanghai met hun vierde overwinning van het seizoen Porsche de constructeurstitel in het FIA World Endurance Championship bezorgd. De Porsche 919 Hybrid van de regerend wereldkampioenen domineerde in China en kwam uiteindelijk met een voorsprong van bijna een minuut als eerste over de streep. De Toyota TS050 Hybrids eindigden de voorlaatste race van het seizoen als tweede en derde.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

Bij de start moest Hartley Sebastien Buemi nog even voor laten gaan, maar halverwege de eerste ronde wist de Porsche rijder de Toyota weer in te halen en vervolgens weg te rijden van zijn tegenstanders. Hartley, Bernhard en Webber domineerden de volledige race en kwamen geen moment in de problemen. Uiteindelijk wist het drietal in zes uur tijd 195 ronden af te leggen, waarvan 186 aan de leiding.

Ondanks lekke banden wisten Kamui Kobayashi, Stephane Sarrazin en Mike Conway de tweede plaats op te eisen, waardoor de strijd om de titel bij de coureurs pas in Bahrein beslist zal gaan worden. De Toyota met startnummer 6 eindigde op 59.785s als tweede, terwijl teamgenoten Sebastien Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima door een korte laatste stop als derde eindigden. Romain Dumas, Marc Lieb en Neel Jani eindigden de race als vierde.

2016-6-Heures-de-Shanghai-Adrenal-Media-GT7D2007
Tegenvallend resultaat voor Audi: slechts vijfde en zesde in Shanghai 

De voorlaatste race van Audi Sport Team Joest in het FIA World Endurance Championship eindigde dramatisch. Loïc Duval, Lucas di Grassi en Oliver Jarvis hadden voorafgaand aan de race in Shanghai nog een kleine kans op de titel, maar door problemen met de brandstoftoevoer tijdens de pit stops en een botsing tussen Jarvis en teamgenoot Benoit Tréluyer eindigde de Audi R18 met nummer 5 slechts als vijfde. De tweede Audi kwam niet verder dan de zesde plaats. Marcel Fässler, André Lotterer en Benoit Tréluyer finishten slechts negen seconden voor de ByKolles Racing Team CLM P1/01-AER van Pierre Kaffer, Oliver Webb en Simon Trummer. ByKolles Racing Team behaalde de eerste privateer overwinning van het seizoen.

In LMP2 ging de overwinning voor de tweede keer dit seizoen naar G-Drive Racing. Roman Rusinov, Alex Brundle en Will Stevens domineerden met hun Oreca 05 Nissan de wedstrijd in Shanghai en wisten het volledige veld op een ronde te zetten. Extreme Speed Motorsport rijders Antonio Giovinazzi, Sean Gelael en de debuterende Tom Blomqvist kwamen als tweede over de streep. RGR Sport's Bruno Senna, Filipe Albuquerque en Ricardo Gonzalez eindigden als derde, voor de Signatech Alpine van Nicolas Lapierre, Stephane Tichelmi en Gustavo Menezes. Die vierde plaats was voor het Signatech trio voldoende om de LMP2 titel te bezegelen.

2016-6-Heures-de-Shanghai-Adrenal-Media-GT7D2285
Opnieuw winst voor G-Drive Racing, maar de titel gaat aan hun neus voorbij

Ford Chip Ganassi Racing UK behaalde opnieuw een 1-2 in de LMGTE Pro klasse. De Britten Harry Tincknell en Andy Priaulx wonnen met hun Ford GT de race in China, door teamgenoten Olivier Pla en Stefan Mücke te verslaan. Tincknell en Priaulx hadden op de streep 50 seconden voorsprong op hun teamgenoten, die op hun beurt weer 22 seconden voorsprong op de AF Corse Ferrar 488 GTE van Gianmaria Bruni en James Calado hadden. Aston Martin zag Ferrari uitlopen in de strijd om de titel bij de constructeurs, mede door het vroege uitvallen van Darren Turner en Richie Stanaway. Stanaway kon in de eerste bocht een spinnende Manor LMP2 auto niet meer ontwijken. Het ongeluk zorgde ook voor de enige, korte safety car periode in de race.

2016-6-Heures-de-Shanghai-Adrenal-Media-GT7D4258.JPG
Ford Chip Ganassi Racing domineerde dit weekeinde in de LMGTE Pro klasse

Meer geluk voor Aston Martin Racing was er in de GTE Am klasse, waar Pedro Lamy, Paul Dalla Lana en Mathias Lauda voor de vijfde keer dit seizoen als winnaars werden afgevlagd. De Aston Martin Vantage van het drietal eindigde ruim voor de KCMG Porsche 911 RSR van Ried, Henzler en Camathias en de AF Corse Ferrari 458 Italia van Francois Perrodo, Emmanuel Collard en Rui Aguas. De Porsche en de Ferrari spinden in de laatste ronde nog, maar wisten beiden toch de finish te bereiken.

UITSLAG FIA WEC 6U VAN SHANGHAI
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet