V8 Supercars

V8 Supercars: Red Bull coureurs houden titelstrijd open. Van Gisbergen en Whincup winnen op Pukekohe

Red Bull Team Australia won beide Sprintraces op het Nieuw Zeelandse Pukekohe. De eerste wedstrijd leverde een overwinning op voor Triple 8-coureur Jamie Whincup terwijl teamgenoot Shane van Gisbergen op zijn thuiscircuit de tweede op zijn naam schreef. Met betrekking tot de titelstrijd houden Whincup en SVG het spannend. De eerste wedstrijd moest na drie ronden door een crash van Jason Bright met Code Rood onderbroken worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/Red Bull/DJR Team Penske/PR/V8 Supercars

2016 Start R2
SVG en Jamie Whincup verdeelden vandaag de buit op Pukekohe.

Van Gisbergen en Whincup winnen Sprintraces Pukekohe
Dit weekend staan er op het Nieuw Zeelandse Pukekohe vier Sprintwedstrijden zonder pitstops op het programma. De meeste rijders vinden het niets. Zij geven liever de voorkeur voor een langere races met bandenwissels en brandstofstops. Ook werd er door sommige coureurs over te weinig actie geklaagd. In de eerste wedstrijd nam Whincup direct de leiding gevolgd door Van Gisbergen die snel terrein verloor en op 6,5 seconden als tweede eindigde. Na drie ronden moest de wedstrijd door een crash van Jason Bright met Code Rood onderbroken worden.


brightsat
Bij BJR hoopt men de Holden van Jason Bright morgen weer bedrijfsklaar te hebben.

De Ford Falcon van Chris Pither ging waarschijnlijk iets te hard over de curbstones waardoor Bright nogal hard de pitmuur raakte. Jason Bright: " Teleurstellend dat het na één race al voorbij is. Normaal rijd je bij de knik onder de brug naast elkaar maar het lijkt er op dat hij de curbs aan de binnenkant geraakt heeft en mij de muur ingestuurd heeft." Pither wilde geen oordeel vellen voordat hij de replays gezien had. Pither: " Ik had wat moeite om de juiste balans te vinden. En met een penalty viel de wedstrijd ook al niet onze kant uit. Over "dat incident" ben ik wel erg teleurgesteld."

2016 Crash bright
De klapper van Bright.

Zowel Scott McLaughlin(GRM Volvo S60) en Mark Winterbottom(PRA Ford Falcon FG X) toucheerden elkaar in de openingsronde maar daarna gebeurde er eigenlijk weinig meer. Chaz Mostert spinde in de tiende ronde en viel daarna naar de staart van het veld terug. Achter McLaughlin en Winterbottom eindigden de Walkinshaw Holdens van Garth Tander en James Courtney als vijfde en zesde.


2016 SVG
SVG op weg naar een schitterende thuiszege.

Thuisoverwinning voor SVG op Pukekohe
In de openingsronden van R2 zorgden SVG en Jamie Whincup voor voldoende spektakel. Twee ronden lang reden de Red Bull Holden Commodores naast elkaar. Daarna wist Van Gisbergen afstand te nemen. Na 35 ronden werd SVG met een voorsprong van 2.2. secs. op zijn teamgenoot Whincup als eerste afgevlagd. Jamie Whincup: "Ik dacht dat ik een goede start had, maar die van Shane was nog beter. Ik dacht dat ik hem had door aan de buitenkant te blijven. Die auto's zijn voor een 1-2 erg goed. Wij gaan tot Homebush(Sydney) door met de strijd. Het gaat nu tussen ons twee. En mensen betalen ervoor om een mooi goed fair ouderwets duel te zien. En dit zullen wij tot het einde blijven doen."

2016 Mostert
Goede klassering voor Chaz Mostert in R2.

Na een mooie beginfase begon de wedstrijd zich jammer genoeg in een processie te ontwikkelen. Alleen Garth Tander zorgde nog een beetje voor spektakel door zich van de 15e naar de 10e plek op te werken. Jason Bright moest na zijn crash van deelname afzien. BJR Racing denkt de auto voor morgen weer bedrijfsklaar te hebben. Chaz Mostert en Fabian Coulthard eindigden resp. als derde en vierde. Chaz Mostert: "Die eerste wedstrijd verliep niet geheel volgens plan. Ik reed in negende positie en had moeite om balans in die auto te vinden. Voor de laatste wedstrijd startte ik als derde en had een goede start. De auto was toen stukken beter.

Fabian Coulthard: "Met de vele highspeed bochten hier kun je eigenlijk niet dichtbij komen. Hier rook je je achterbanden op en probeer je terrein goed te maken. Maar je moet ook verdedigen. Winterbottom reed achter mij en ik had hetzelfde probleem toen ik op Chaz de aanval inzette. Deze vorm van Sprintwedstrijden werkt op sommige circuits maar ik ben er niet van overtuigd dat het hier echt werkt. Door de configuratie van het circuit is het voor Sprintwedstrijden erg moeilijk om goede wedstrijden te hebben." Het verschil in de tussenstand van het kampioenschap tussen Shane van Gisbergen en Jamie Whincup blijft met 148 punten vrijwel onveranderd.

2016 Coulthard
Fabian Coulthard is erg kritisch over het circuit van Pukekohe en staat hierin niet alleen. Vele collega's delen zijn mening.

Uitslag Race 1
1 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 35 ronden  45:37.757
2 Red Bull Racing Australia Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 35 ronden 45:44.262
3 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 35 ronden 45:45.783
4 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 35 ronden 45:47.957
5 Holden Racing Team Garth Tander Holden Commodore VF 35 ronden 45:48.696
6 Holden Racing Team James Courtney Holden Commodore VF 35 ronden 45:51.434
7 Sengled Racing Rick Kelly Nissan Altima 35 ronden 45:55.132
8 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 35 ronden  45:58.946
9 DJR Team Penske Scott Pye Ford Falcon FG/X 35 ronden 45:59.784
10 Team Darrell Lea STIX Will Davison Holden Commodore VF 35 ronden 46:00.423

Uitslag Race 2
1 Red Bull Racing Australia Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 35 ronden 37:36.12
2 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 35 ronden 37:38.30
3 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 35 ronden 37:45.41
4 DJR Team Penske Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 35 ronden 37:48.47
5 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 35 ronden 37:49.98
6 Team Darrell Lea STIX Will Davison Holden Commodore VF 35 ronden  37:54.24
7 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 35 ronden 37:55.99
8 Erebus Motorsport Penrite David Reynolds Holden Commodore VF 35 ronden 38:01.75
9 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 35 ronden 38:02.77
10 Holden Racing Team Garth Tander Holden Commodore VF 35 ronden 38:03.94
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet