Sportscars

Sportscars: Ho-Pin Tung wint op Zhuhai, Nick Catsburg derde

14917244 1152257614863097 8986403684161246161 o

Ho-Pin Tung en zijn teamgenoot Gustavo Menezes hebben afgelopen weekeinde de eerste race van het Asian Le Mans Series seizoen gewonnen. Op het Zhuhai International Circuit was het tweetal met de Jackie Chan DC Racing Oreca 03R Nissan de twee Algarve Pro Racing Ligier JS P2 Nissans te snel af. David Cheng, Pu Jun Jin en James Winslow wonnen namens Jackie Chan DC Racing ook de LMP3 klasse, waar. Bij de GTs ging de overwinning naar de Spirit of Race Ferrari 488 GT3 van Nasrat Muzayyin, Rui Aguas en Marco Cioci.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

Algarve Pro Racing begon de race vanaf pole, maar nog voor de eerste bocht wist Tung de leiding te pakken. De Jackie Chan DC Racing Oreca 03R Nissan lag vervolgens 96 van de 146 ronden aan de leiding. Tung en Menezes kwamen na vier uur racen met een voorsprong van 43.972s op de Algarve Pro Racing Ligier JS P2 Judd van Tacksung Kim, Andrea Roda en Matthew McMurry over de streep. Door verschillende pit stop strategieën wisselden deOreca en Ligier wisselden regelmatig van positie. In de 119e ronde wist Jackie Chan DC Racing de leiding te pakken en deze ondanks een drive-through tot het einde vast te houden. Nick Catsburg, Andrea Pizzitola en Michael Munemann kwam als derde over de streep, ondanks een aanrijding met een andere LMP2. Catsburg en zijn teamgenoten kwamen met drie ronden achterstand over de streep.

In LMP3 ging de overwinning naar de Jackie Chan DC Racing Ligier JS P3 van David Cheng, Pu Jun Jin en James Winslow. Het drietal vocht lange tijd om de leiding met de Tockwith Motorsports Ligier, die zelfs nog negen ronden overall aan de leiding lag. Uiteindelijk ging de Ligier met startnummer 1 er met de overwinning vandoor en werd Tockwith Motorsports op twee ronden achterstand tweede. G-Print by Triple 1 Racing eindigde als derde. De PRT Racing Ginetta LMP3 van Ate de Jong moest in het laatste uur de strijd staken.

Xavier Maassen had evenmin geluk in China. De Team AAI McLaren 650S GT3 viel met nog ruim een kwartier te gaan officieel uit. Winnaar in de GT klasse werd de Spirit of Race Ferrari van Muzayyin, Aguas en Cioci, op slechts 1.191s gevolgd door de Clearwater Racing Ferrari 488 GT3 van Mok Weng Sun, Keita Sawa en Matt Griffin. De Vicenzo Sospiri Racing Lamborghini Huracan GT3 van Kei Cozzolino, Adrian Zaugg en Corey Lewis eindigde als derde in de klasse, na als 19e te zijn gestart.

In totaal stonden er op Zhuhai 29 auto's aan de start en kwamen 20.000 toeschouwers naar het circuit om de race te bekijken. De volgende race zal begin december plaatsvinden op de Fuji International Speedway in Japan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet