NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson zegeviert in Martinsville. Wedstrijdleiding laat behoorlijke steek vallen.

Met een zege op de short oval van Martinsville wist zesvoudig kampioen Jimmie Johnson zich van een plek in de finale op Homestead over vier weken te verzekeren. Johnson's zege in Martinsville betekende ook dat er zich tijdens de alles beslissende wedstrijd op Homestead geen vier JGR Toyota's zullen bevinden. Penske-coureur Brad Keselowski eindigde als tweede. Overigens liet de wedstrijdleiding in Martinsville een behoorlijke steek vallen. Het kostte een groot aantal ronden voordat zij voor een herstart weer de auto's juist wisten te positioneren..

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Johnson Crew Martnsville
Grote vreugde bij het team van Hendrick Motorsports. Jimmie Johnson zit in de Finalewedstrijd op Homestead en is één van de titelkandidaten.


Jimmie Johnson zeker van plek in Homestead Finale na zege Martinsville
Met zijn zege in Martinsville maakt Jimmie Johnson kans om op gelijke hoogte met NASCAR legendes Dale Earnhardt Sr. en Richard Petty te komen. Een zevende titel ligt mogelijk in het verschiet. Met zijn zege in Martinsville voorkwam Johnson in ieder geval de optie dat er zich vier JGR Toyota's in de finale op Homestead over vier weken zouden bevinden. Carl Edwards was met een klapband de meest prominente uitvaller. Met een 36e plek slonken zijn kansen aanzienlijk. Ook de Stewart Haas teamgenoten Kurt Busch en Kevin Harvick bevinden zich met resp. een 20e en 22e plek op Martinsville in de gevarenzone.

Voor Johnson betekende het de 79e Sprint Cup-overwinning in zijn carrière. De wedstrijd op de 0.526 mijl korte oval van Dover kende twee long runs van 110 ronden zonder neutralisaties. Pas in de 409e van de 500 ronden tellende wedstrijd ging Johnson definitief aan Hamlin's JGR Toyota voorbij. In de 477e ronde moest Hamlin ook Keselowski laten gaan. "Gedurende de wedstrijd beschikten wij gewoon over een Top 3 Auto maar we eindigden als derde, vierde en vijfde. Niet iets om blij mee te zijn" aldus Hamlin.

Martinsville
Een prachtig gezicht de korte oval van Martinsville. Een autosportstadion pur sang.

Johnson's zege leek tweemaal even in gevaar te komen. In de 208e ronde liep de HMS-coureur na een touché met Hamlin een beschadigde band op die hem naar de 25e plek terugwierp. In de 358e ronde was er even paniek toen Johnson even op het korte rechte stukje van Martinsville vertraagde omdat de elektronica gereset moest worden. In de 366e ronde kwam Johnson voor zijn allerlaatste tankstop naar binnen en vertrok bij het vallen van de groene vlag als vierde.

Jimmie Johnson: " Het incident met Carl Edwards wierp ons ver terug. Ik was er nog niet eens zeker van of ik Kyle Busch of Denny Hamlin kon passeren. Ik hoopte alleen maar dat het groen zou blijven. Want dit paste eigenlijk gewoon de gehele dag bij onze auto."


Hamlin Busch
Denny Hamlin houdt Kyle Busch op. Hamlin was het niet helemaal mee eens. De JGR-coureurs werkten net zoals vorige week overdreven veel samen. Ook dat kan verkeerd uitpakken.

Wedstrijdleiding laat behoorlijke steek valllen
Brad Keselowski die vorige week in de playoffs werd uitgeschakeld eindigde op Martinsville als tweede. De Penske-coureur was met recht behoorlijk geïrriteerd en woest op de wedstrijdleiding. Na een langdurige neutralisatie slaagden zij er niet in om het startveld in de juiste volgorde te krijgen. Keselowski was ervan overtuigd dat hij Johnson kon verslaan. Brad Keselowski: " Wij hoeven toch niet 100 rondes onder neutralisatie te rijden omdat het veld uit gesorteerd moet worden. Dit heeft ons waarschijnlijk gewoon de overwinning gekost."

Ook de als derde geklasseerde Denny Hamlin uitte zich in dezelfde bewoordingen. Hamlin: " Er staat zoveel op het spel. In mijn opinie had de wedstrijd beter met rood onderbroken kunnen worden en dat men even teruggeblikt had om het juist te doen. 100% kans dat de uitslag aan het einde van de rit niet klopte. Ik weet dat NASCAR met hun tijdwaarneming haar best doet, maar je moet het wel goed doen. En dit kan dus gewoon niet."


Johnson Busch Kenseth
Jimmie Johnson gaat buitenom aan zijn concurrenten voorbij en is op weg naar zijn 79e Sprint Cup-overwinning. Wordt het een vierde titel?

Maar Hamlin kreeg ook kritiek uit het eigen kamp omdat hij de overwinning aan Johnson cadeau gaf. Zeker omdat Hamlin en Kenseth Busch in de slotfase op hielden. Kyle Busch: "Wij werken zo goed samen dat JGR gewoon de overwinning cadeau gaf. De langzaamste JGR Toyota hield de rest gewoon op en het enige dat wij deden was iemand van een andere organisatie laten passeren. En nog laten winnen ook(Johnson). Hamlin was het in ieder geval niet met deze stelling eens. "In de slotfase heb ik ze misschien een beetje opgehouden maar ik geloof dat niemand in de slotfase echt opgehouden heb" aldus Hamlin.

Als vervanger van Dale Jr. kwam Jeff Gordon in vermoedelijk toch wel zijn allerlaatste Sprint Cup-wedstrijd als zesde over de eindstreep. Als vervanger van Earnhardt Jr. reed Gordon dit jaar zelfs nog acht wedstrijden. Ook Alex Bowman reed enkele wedstrijden als Earnhardt's vervanger.

A.J. Allmendiger startte als vierde en behaalde zijn derde achtereenvolgende top 10 resultaat voor het team JTG Daugherty Racing. Overigens startte hij bij de laatste long run onder groen aan de staart van het veld. Want nog voordat de pitlane geopend werd moest de JTG Daugherty-coureur voor brandstof naar binnen.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
2. Brad Keselowski Ford 500 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 500 ronden
5. Kyle Busch Toyota 500 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 500 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 500 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 500 ronden
9. Joey Logano Ford 500 ronden
10. A.J. Allmendinger Chevrolet 500 ronden

Johnson Lyda
Lydia Johnson mag vol trots de "winner" sticker op de auto van haar vader aanbrengen.

Top 16 in punten: J. Johnson (C) - 4,044; D. Hamlin (C) - 4,039; M. Kenseth (C) - 4,039; Kyle Busch (C) - 4,037; J. Logano (C) - 4,033; K. Harvick (C) - 4,021; Kurt Busch (C) - 4,019; C. Edwards (C) - 4,005; M. Truex Jr - 2,226; B. Keselowski - 2,207; A. Dillon - 2,187; C. Elliott # - 2,185; K. Larson - 2,183; T. Stewart - 2,156; J. Mcmurray - 2,143; C. Buescher # - 2,123.
punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet