NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint “redelijk tamme” Talladega 500. Teamgenoten Busch en Harvick vliegen elkaar in de haren

De Hellan's 500 op de Talladega Superspeedway kende een redelijk rustig verloop, weinig neutralisaties en zelfs de gevreesde "Big One" bleef uit. Er waren betrekkelijk weinig incidenten. Voor de "playoffs" werden Martin Truex Jr. en Brad Keselowski door opgeblazen motoren uitgeschakeld terwijl er voor het verdere verloop van de titelstrijd ook afscheid genomen werd van Chase Elliott en Austin Dillon. Na Talladega zijn er nog acht titelkandidaten over.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Logano Krik
Winnaar Joey Logano in de No 22 had geluk. Let even op die krik onder de auto. Juist op het moment dat Logano een penalty kreeg, blies Martin Truex Jr. zijn motor op. Het redde zijn wedstrijd.

Joey Logano wint "redelijk tamme" Talladega 500. Teamgenoten Busch en Harvick vliegen elkaar in de haren
Een opgeblazen motor van Martin Truex Jr. redde de wedstrijd van winnaar Joey Logano. Juist op het moment dat de Penske-coureur een penalty voor een krik onder zijn auto kreeg opgelegd, blies Truex Jr. zijn motor op. Omdat de wedstrijd juist op dat moment geneutraliseerd werd, bleef Logano in dezelfde ronde als de rest van het veld. In een met vier ronden verlengde wedstrijd pakte Logano uiteindelijk de overwinning met een voorsprong van slechts 0.124 secs. op Brian Scott.

Voor Joey Logano betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en de 16e in zijn carrière. In de 192 ronden tellende wedstrijd reed Logano overigens maar liefst 45 ronden aan de leiding. Joey Logano: "Hier op Talladega is het nooit erg gemakkelijk, je krijgt nooit een grote voorsprong. Het is altijd close racing. Crewchief Todd Gordon veranderde gedurende de wedstrijd wat afstellingen waardoor wij nog meer snelheid vonden. Maar het was toch behoorlijk krap. Wij kwamen aan de leiding en hielden het vol. Ik was in staat om onderaan de bodem te rijden en iedereen achter mij te houden. Het werkte perfect."

Truex Dream over
Het kleine team van Furniture Row vocht met Martin Truex Jr. als een leeuw om in "The Chase" te blijven. Een blew-up deed de droom uiteenspatten.

JGR Racing met alle vier auto's door naar de volgende ronde
Het team van Joe Gibbs is het enige team dat met alle vier auto's doorgaat naar de volgende ronde of wel de ronde van 8, waarin nog acht coureurs voor de titelstrijd zijn overgebleven. In de spannende eindsprint versloeg Denny Hamlin Kurt Busch met slechts .006 secs. in de strijd om de derde plek. Daarmee was Hamlin's plek voor de "ronde van 8" gewaarborgd. Hamlin: " We hoopten dat vandaag de kaarten onze kant zouden uitvallen. In de laatste ronde gingen we er voor en hebben het gewoon verdiend. Ik denk terug aan de elf jaar dat ik hier nu al mee bezig ben. Voor mij persoonlijk was dit het eerste gelukje dat ik in mijn elfjarige carrière in "The Chase" had. We gingen ervoor. Het was erg moeilijk om tegen al deze mensen te racen omdat ze allemaal een teamgenootje in de kopgroep hadden. Maar ik had genoeg in huis om Kurt Busch te passeren."

Cupdream over
En ook "Bad Brad" Keselowski viel eenzelfde lot ten deel.

Zijn JGR-teamgenoten Kyle Busch, Carl Edwards en Matt Kenseth waren in feite 192 ronden lang aan het cruisen om in "The Chase" te blijven. Ze hadden de strikte opdracht gekregen om vooral niet te crashen. Omdat zij een ruime puntenvoorsprong hadden eindigden zij als 28e, 29e en 30e.Door hun overwinningen in Kansas en Charlotte waren Jimmie Johnson en Kevin Harvick al van een plek voor de volgende ronde verzekerd.

Logano laatste ronde
Allerlaatste ronde. Logano weet het hele veld achter zich te houden.

De SHR Teamgenoten Kevin Harvick en Kurt Busch zorgden al in de uitloopronde voor de nodige commotie door eventjes tegen elkaar aan te rijden ofwel trading paint zoals de Amerikanen dat zo mooi weten te formuleren. Busch eindigde als vierde en Harvick als zevende. Kevin Harvick: "Tot aan de finishvlag had onze auto geen schrammetje. En dit is al heel bijzonder voor Talladega" Op de vraag of Harvick een verklaring had voor het incident met Kurt Busch wist hij niet echt een antwoord te geven.Busch verklaarde dat Harvick het aan de einde van de wedstrijd niet helemaal begrepen had. "Wij zijn goede teamgenoten, gaan goed met elkaar om en werken goed samen. Hij weet dit ook." Geen nieuwe situatie voor Harvick die vorig jaar tijdens de openingswedstrijd van "The Chase" Jimmie Johnson te lijf ging. Maar die was geen teamgenoot. En voor de TV kijkers blijft de vraag of Harvick nu wel of geen stomp zat, terwijl die in de pitlane na afloop nog in zijn auto zat.........

2016 Logano Burnout
Fraaie burnout van winnaar Joey Logano.

Voor Brian Scott betekende dit zijn eerste Top 10 klassering in 49 Sprint Cup-wedstrijden. Vanaf de volgende wedstrijden worden de punten voor de Top 8 teruggezet naar 4000 punten.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 192 ronden
2. Brian Scott Ford 192 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 192 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 192 ronden
5. Ricky Stenhouse Jr. Ford 192 ronden
6. Kyle Larson Chevrolet 192 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 192 ronden
8. Aric Almirola Ford 192 ronden
9. Austin Dillon Chevrolet 192 ronden
10. A.J. Allmendinger Ford 192 ronden

Top 16 Punten: J. Johnson (C) - 3,100; Kurt Busch (C) - 3,099; J. Logano (C) - 3,089; M. Kenseth (C) - 3,088; Kyle Busch (C) - 3,084; K. Harvick (C) - 3,082; C. Edwards (C) - 3,082; D. Hamlin (C) - 3,078; A. Dillon (C) - 3,078; M. Truex Jr (C) - 3,060; C. Elliott # (C) - 3,050; B. Keselowski (C) - 3,043; K. Larson - 2,155; T. Stewart - 2,141; J. Mcmurray - 2,110; C. Buescher # - 2,109.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet