V8 Supercars

V8 Supercars: Van Gisbergen/Premat winnaars Pirtek Endurance Cup. Dubbeloverwinning Triple Eight in Gold Coast 600

Na een moeilijk begin van het weekend pakte de combinatie Whincup/Dumbrell de overwinning in R2 van de Gold Coast 600. Shane van Gisbergen eindigde met de Fransman Alexandre Premat als tweede. Voor Red Bull Team Triple Eight een perfecte afsluiting van het weekend. Zeker omdat SVG en Alexandre Premat eveneens de Pirtek Endurance Cup op hun naam schreven. De eerste maal dat een internationale combinatie deze cup won.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Pirtek/PR/BJR Racing/ Nissan/DJR Team Penske

SVG Winnaar Cup
Goed begin van de dag. Shane van Gisbergen(met Nederlandse wortels in de regio Tilburg) wint de prestigiueze Pirtek Endurance Cup samen met de Fransman Alexandre Premat voortijdig.


Van Gisbergen/Premat Pirtek Endurance Cup. Dubbeloverwinning Triple Eight in Gold Coast 600
Voor de combinatie Whincup/Dumbrell betekent dit de eerste Pirtek Enduro overwinning sinds twee jaar. In een tumultueuze Bathurst 1000 verloor Whincup de wedstrijd na een dubieuze actie op McLaughlin en Garth Tander. Hoewel Whincup optioneel de wedstrijd won werd hij na een penalty in de uitslag terug gezet. Triple Eight tekende wel protest tegen de uitslag aan maar werd dit door de Australische Federatie terecht afgewezen. Door de overwinning van Whincup bedraagt het verschil in de tussenstand van het V8 Supercarkampioenschap met teamgenoot Shane van Gisbergen nog maar 12 punten.

Jamie Whincup: "Het was de dag van de co-rijders vandaag. Dumbrell reed zestig ronden en ik hoefde de klus alleen nog maar te klaren. Omdat Premat in de pitlane moest wachten verloor de combinatie Van Gisbergen/Premat nogal wat tijd. Maar het bleek onvoldoende om hen van de tweede plek en de Pirtek Enduro Cup te weerhouden.

Ondanks dat de GRM Volvo van Scott McLaughlin/David Wall "out of sequence" was pakten zij voor de tweede maal dit weekend wederom een podium. Craig Lowndes/Steven Richards eindigden in de derde Triple Eight auto als vierde gevolgd door de beide PRA Fords van Winterbottom/Canto en Mostert/Owen.

2016 Pitstop
Pitstop bij BJR Racing bij ondergaande zon aan de Gold Coast.

De safetycar kwam al in de 16e ronde voor een crash tussen Richie Stanaway en Jack Perkins. Dumbrell ging als eerste naar binnen maar Premat moest op de afwerking van zijn teamgenoot wachten(in Australië noemen ze dit overigens double stack pitstop) en verloor daardoor maar liefst zes plekken. De beide GRM Volvo's besloten om niet naar binnen te gaan en kwamen zo op de eerste en tweede plek.

Bij de tweede stop met nog veertig ronden te gaan was de volgorde Whincup, Mostert, Winterbottom, Lowndes, Holdsworth, Slade en Van Gisbergen. Daarna maakte SVG snel korte metten met zijn tegenstanders en werkte zich op naar de tweede plek achter Whincup. Het verschil bedroeg nog maar amper vijf seconden. Maar een waarschuwingsvlag voor te veel gebruik van de curbstones noodzaakte SVG zijn inhaaljacht te beëindigen.

SVG Podium 1
De trotse winnaars van de Pirtek Endurance Cup anno 2016 Shane van Gisbergen en Alexandre Premat.

Van Gisbergen Premat winnen Pirtek Endurance Cup
Maar de tweede plek was voor SVG voldoende om de Pirtek Endurance Cup veilig te stellen. Met een dertiende plek in de wedstrijd konden Will Davison en Jonathon Webb hier geen aanspraak meer op maken.In de geschiedenis hiervan is SVG overigens samen met Warren Luff (beiden met acht podiums) één van de meest succesvolle coureurs. Holden is het enige merk dat met 12 podiums de Cup ooit gewonnen heeft.

Shane van Gisbergen: " Gedurende het seizoen heeft de man hier naast mij fantastisch werk verricht. Het was fantastisch om met hem samen te werken. Het team finishte tweemaal tweede en eerste in de Pirtek Endurance Cup die steeds meer aan prestige wint en ons record lijkt erg moeilijk te verslaan. Wij mogen ons gelukkig prijzen om met deze auto te racen waarmee wij vandaag weer overal doorheen kwamen."

Alexandre Premat: "Fantastisch om de Pirtek Endurance Cup te winnen. Ik ben erg verheugd dat ik van Triple Eight en Red Bull Racing deel mag uitmaken. Vier podiums in vier races is een erg goed resultaat. Ik werk hard en dit maakt mij sterker en het team doet werkelijk alles wat mogelijk is. Gedurende alle vier wedstrijden heb ik geen krasje aan de auto achtergelaten. Ik geloof wel dat teambaas Roland Dane hier erg blij mee was..... Met Craig. Richo, Paul, Jamie en Shane is dit team gewoon ongelofelijk."

2016 Caruso
De Nissans beschikten over voldoende potentieel om de wedstrijd te winnen maar over een te hoog brandstofverbruik.

McLauglin zorgt voor spektakel
Maar GRM-coureur Scott McLaughlin was zonder meer de man van de wedstrijd. Vanaf een tiende plek wist hij zich met een ongelofelijke move op Mark Winterbottom in Turn 11 naar voren te werken. Een inhaalmanoeuvre waarover nog lang nagepraat zal worden. Vanwege hun hogere brandstofverbruik waren de Nissans eigenlijk het slachtoffer van de neutralisaties. Zij moesten voor een driestop strategie gaan. De combinatie Caruso/Fiore redde de Nissan-eer met een negende plek.

Uitslag
1 Red Bull Racing Australia J.Whincup/P.Dumbrell Holden Commodore VF 102 ronden 02:09:10.5096
2 Red Bull Racing Australia S.Van Gisbergen/A.Premat Holden Commodore VF 102 ronden 02:09:19.5890
3 Wilson Security Racing GRM S.McLaughlin/D.Wall Volvo S60 102 ronden 02:09:24.6340
4 TeamVortex C.Lowndes/S.Richards Holden Commodore VF 102 ronden 02:09:25.1430
5 The Bottle-O Racing Team M.Winterbottom/D.Canto Ford Falcon FG/X 102 ronden 02:09:30.6188
6 Supercheap Auto Racing C.Mostert/S.Owen Ford Falcon FG/X 102 ronden 02:09:33.9987
7 Preston Hire Racing L.Holdsworth/K.Reindler Holden Commodore VF 102 ronden 02:09:34.8431
8 Freightliner Racing T.Slade/A.Walsh Holden Commodore VF 102 ronden 02:09:35.9274
9 Nissan Motorsport M.Caruso/D.Fiore Nissan Altima 102 ronden 02:09:40.1670
10 Holden Racing Team J.Courtney/J.Perkins Holden Commodore VF 102 ronden 02:09:51.1456

2016 Penske girls
De cheerleaders brachten Team Penske ditmaal geen geluk.

Stand Enduro Cup
Shane van Gisbergen/Alex Premat - 840 punten
Will Davison/Jonathon Webb - 681
Scott McLaughlin/David Wall - 602
Jamie Whincup/Paul Dumbrell - 555
Craig Lowndes/Steven Richards - 516
Chaz Mostert/Steve Owen - 504
Nick Percat/Cameron McConville - 483
Fabian Coulthard/Luke Youlden - 468
Tim Slade/Ash Walsh - 468
Michael Caruso/Dean Fiore - 444
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet