Formula 4

F4: Richard Verschoor: “Zo’n kans krijg je maar één keer, die ga je niet afslaan”

jarama2016-fri-1

Red Bull-junior en KNAF Talent First-coureur Richard Verschoor haalde dit weekend op Jarama zijn tweede internationale Formule 4-titel binnen. Nadat hij eerder al het NEZ-kampioenschap op zijn naam schreef, was nu het Spaanse kampioenschap aan de beurt. AUTOSPORT.NL blikte met de 15-jarige coureur uit Benschop terug op een bewogen jaar.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Dat Verschoor in zijn allereerste raceweekend na de karts zou toetreden tot het juniorprogramma van Red Bull, had niemand vooraf kunnen vermoeden – en Verschoor zelf ook niet in zijn stoutste dromen. Met welke verwachtingen was hij het seizoen ingegaan? "Zo'n kans als van Red Bull, daar denk je nooit aan. Ik wilde wel het kampioenschap winnen, daar ga je het jaar voor in. We hadden 't goed voorbereid, al weet je nooit precies hoe het gaat zijn."

jarama2016-fri-56

Na zijn eerste races nam Helmut Marko, de baas van het Red Bull-juniorprogramma, meteen contact met MP Motorsport, het team van Verschoor – vooral door wat de Nederlander direct in zijn eerste race liet zien. "Om meteen zo te worden opgepikt, ongelooflijk. In het begin bezonk het niet zo, ik was in de tweede race uitgevallen, dus ik was enorm gefrustreerd. Ik moest naar de hospitality komen en vroeg me af: is het alleen kennismaken of is het meer? Een week later was het rond..." Heeft hij ooit overwogen om nee te zeggen tegen het aanbod? "Nee, nooit. Zo'n kans krijg je maar één keer. Die ga je niet afslaan."

jarama2016-fri-61

Gerben Provily was verantwoordelijk voor Verschoors Tatuus-Abarth.

Juist daarna liep het seizoen niet helemaal naar wens, vertelt Verschoor. "Zandvoort liep niet lekker. Het was nieuw voor me: een grote menigte, omgaan met de druk van het Red Bull-juniorschap, dat echt even wennen was. Maar daarna had ik het koppie er weer bij, sindsdien is het alleen maar beter gegaan." Sterker nog, Verschoor werd in het NEZ F4 én in het Spaanse F4-kampioenschap al snel the man to beat. "Je leert ermee omgaan, ik hou dat gevoel nu nog steeds vast."

jarama2016-fri-53

Had hij soms niet meer tegenstand willen hebben? "Ja, op een gegeven moment wel! Je wilt natuurlijk winnen, maar de uitdaging wordt leuker als je tegenstand hebt. Je leert daar ook beter van racen." Hoe ervoer hij op dat vlak de duels met teamgenoot Jarno Opmeer, die zijn belangrijkste rivaal in het NEZ-kampioenschap werd? "Op Sochi was Jarno héél goed en op Zandvoort was hij ook sterk, maar ná Zandvoort had ik meer van hem verwacht. Hij blijft wel de sterkste tegenstander tegen wie ik heb gereden. In de kwalificatie ben ik altijd sneller, maar Jarno is in de races heel sterk. Vooral van de agressiviteit waarmee hij de openingsfase van een race aanpakt, heb ik geleerd."

jarama2016-fri-54

Ontspannen met coach Mats van den Brand, voorafgaande aan de kwalificatie op Jarama.

Verschoor zit in twee talentenprogramma's: KNAF Talent First en Red Bull. Hoe vullen die elkaar aan? "De KNAF steunt mij nu al voor het derde jaar, hun programma is meer gericht op fysieke en mentale training. Ze hebben ook voor mij geregeld dat ik nu alles op één locatie in Eindhoven heb: wonen, school, sporten. Red Bull zijn echt partners van me. Daarnaast helpen ze met simulatortraining. Ik ga nu ook meer training bij Red Bull zelf doen, dat wordt een combinatie van fysieke training en simulatortraining. In januari hebben we een trainingskamp met alle juniors – en de mediadagen doen we natuurlijk samen. Maar verder is alle begeleiding individueel. Je rijdt ook individueel, dus ik vind dat logisch."

jarama2016-fri-59

Verschoor begon zijn autosportcarrière met MP Motorsport, een Nederlands team. Maakte dat nog verschil? "Zeker, je kunt elkaar in het Nederlands toch net iets beter begrijpen dan in het Engels. Bovendien zijn ze een heel goed team; dat hebben ze wel laten blijken in de GP2 en de Formule Renault 2.0."

jarama2016-fri-55

En is hij blij dat hij zijn eerste stap met de KNAF heeft gezet, in de Nederlandse sectie van het Noord-Europese zonekampioenschap Formule 4? "Ja, ik heb er veel van geleerd. Je kunt weliswaar niets aan de auto afstellen, maar je leert veel in de omgang met engineers. Dat is toch anders dan in de karts. Je kijkt met de engineer echt samen hoe je jezelf kunt verbeteren. Want daar gaat het in deze klasse om: het ligt helemaal aan jezelf, nooit aan de auto, want die zijn exact hetzelfde. Mentale sterkte is enorm belangrijk. Na Zandvoort was ik zwaar gefrustreerd omdat het daar niet liep. Maar nu heb ik geleerd hoe ik in de race geconcentreerd moet blijven én na de race omga met tegenslagen."

jarama2016-fri-57

Verschoor werd op Jarama Spaans F4-kampioen, maar hij heeft nog één raceweekend voor de boeg, op Jerez. "Daar krijg ik pas de trofee voor het kampioenschap uitgereikt. En daarna – op mijn verjaardag! – is er nog een feestje van de Spaanse federatie." En volgend jaar? "Daar zijn we nu druk mee bezig. Ik hoop binnenkort iets te kunnen bekendmaken."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet