ACNN

Geweldige slotraces ACNN in Meppen

Van Leeuwen Tappel duel Foto Serge Duursma

Een mooier slot had ACNN niet kunnen denken bij de beslissende wedstrijd op Racepark Meppen in Duitsland. De spanning zat er tot het einde van de dag in. De strijd om de titels in de Ooperon BMW Cup en die in de Avenger up werd pas in de laatste races beslist.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Jan Peter van Leeuwen Cupwinnaar Ooperon BMW Cup Foto Serge Duursma


In de Ooperon BMW Cup had koploper Jan Peter van Leeuwen (Oosterwijk) bij het ingaan van het weekend nog een voorsprong op Tappel van 26 punten. In race één maakte de Assenaar daar al direct 23 van goed. Maar in de tweede race kwam Tappel met een lekkende versnellingsbak binnen, waardoor Van Leeuwen weer iets kon uitlopen. Zestien punten verschil was er voorafgaand aan de derde en beslissende wedstrijd. Tappel had in de eerste face van de strijd Van Leeuwen al te pakken en liep zienderogen op zijn concurrent uit. In de slotafe klom de Assenaar door naar de koppositie, om die niet meer af te staan. Het hielp hem wel een flinks stuk in punten in te lopen op Van Leeuwen, maar niet genoeg. Door zijn zevende plaats hield de Brabander zeven punten voorsprong in de eindstand. "Ik durfde geen enkel risico meer te nemen", erkende Van Leeuwen. "Ook niet toen Tappel mij in de laatste race passeerde. Ik moest gewoon zorgen dat ik aan de finish kwam en dat is gelukt", aldus de nieuwe cupwinnaar, die direct de felicitaties kreeg van al zijn concurrenten. Voor Henk Tappel was dit het tweede achtereenvolgende jaar dat hij tweede werd in de eindstand van de Ooperon BMW Cup. "Nooit olielekkage en uitgerekend in de laatste en beslissende races wel. Wie bedenkt dat nu", liet Tappel direct na afloop weten. "Natuurlijk baal ik, maar hier kun je gewoon niets aan doen. Ik was graag kampioen geworden, maar hier kun je niet tegen vechten."

Co de Vet Cupwinnaar Avenger Cup

Ook in de Avenger Cup bleef het tot en met de laatste race spannend. Co de Vet (Wieringerwaard) had zaterdag de eerste en zondagochtend de tweede race op zijn naam geschreven. Zo liep de koploper in de tussenstand telkens een puntje uit op naaste belager Polinder (Doornspijk), maar kon zich daarmee nog niet verzekeren van de cup. De laatste race bracht de beslissing. Tot aan de laatste ronde controleerde De Vet de strijd, terwijl Polinder constant aan zijn bumper kleefde.

8 De Vet 14 Polinder Foto Serge Duursma

Bij het ingaan van de laatste ronde liet De Vet toch een gaatje en Polder maakte daar direct gebruik van. Een halve ronde later probeerde De Vet de kop terug te pakken, maar spinde. Polder won en De Vet werd derde, genoeg voor zijn tweede achtereenvolgende cupoverwinning. "Ik zag Martijn voortdurend in de spiegel en kon telkens de deur goed dichthouden. Maar toen hij mij wist te passeren, wilde ik hem toch terugpakken, maar dat ging even mis. Maar gelukkig had het geen gevolgen voor de eindoverwinning." Martijn Polinder werd in de eindstand tweede. Het was zijn debuutjaar in de Avenger Cup. "Eigenlijk is dat een prima resultaat en daar ben ik erg tevreden mee. Dat ik de laatste race won, is mooi meegenomen. Ik heb alles geprobeerd om De Vet voorbij te komen, maar het snelheidsverschil was te gering, waardoor mij dat niet lukte." Het eerste jaar in de Avenger Cup is oud-motorcoureur Polder zo goed bevallen, dat hij ook komend jaar in deze open klasse rijdt.

Bernard Blaak Cupwinnaar Zilhouette Cup

Op zaterdag wist Bernard Blaak uit het Drentse Erm de titel in de Zilhouette Cup al veilig te stellen. Hij had aan slechts drie punten genoeg om voldoende afstand tot vader en dochter Jan en Joyce Vos (Dussen) te creëren. Dat gelukte Blaak zaterdag al. Zijn voorsprong was daarna niet meer goed te maken voor het duo Vos. Het was voor Blaak maar goed dat hij de cup al op zak had, want in de tweede race van het weekend stond hij in de derde ronde stil vanwege problemen met de versnellingsbak, waardoor Vos alsnog won. In de laatste race startte Blaak met een geleende wagen en werd daarin tweede achter Jan Vos.

Ruben Lohuis Foto Serge Duursma

Ook PTC-coureur Ruben Lohuis (Nijverdal) stelde zijn titel in zijn klasse zaterdag al veilig. Het was de de derde achtereenvolgende zupzege. Hoewel Lohuis een matige start van het seizoen kende, wist hij al snel de prestatiecurve naar boven om te buigen. Zaterdag won hij de eerste van de drie PTC-races op Meppen en zondag gaf hij er in stijl een vervolg aan door tweemaal als winnaar te worden afgevlagd. In de laatste van de drie PTC-races leek Lohuis te zijn ontketend, want zijn voorsprong op de rest van het deelnemersveld bedroeg op de finish bijna vier seconden. Normaal is het verschil tussen de wagens amper een seconde.

Johan Hoogerweff DTC Gr 2 Foto Serge Duursma

In de DTC Groep 1 ging de cup naar Berry Arendsen (Rheden) en in DTC Groep 2 was de eindzege voor Johan Hoogerwerff (Vlaardingen) met zijn opvallende Volvo stationcar.

Eindstanden:

PTC Cup:
1. Ruben Lohuis, Nijverdal, 358 pnt. 2. Rody Kuiper, Staphorst 299.
Ooperon BM Cup:
1. Jan Peter van Leeuwen, Oosterwijk, 259 pnt; 2. Henk Tappel, Assen 252.
Zilhouette Cup:
1. Bernard Blaak, Erm, 277 pnt; 2. Jan en Joyce Vos (Dussen) 251.
Avenger Cup:
1. Co de Vet, Wieringerwaard, 384 pnt.; 2. Martijn Polinder (Doornspijk) 273.
DTC Groep 1:
BerryArendsen, Rheden, 159 pnt.; 2. Joop Arendsen, Rheden, 153.
DTC Groep 2:
Johan Hoogerwerff, Vlaardingen, 260; 2. Sjors Samelink/Van Houtem, Laag Soeren, 173.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet