NASCAR

NASCAR: Indrukwekkende zege Kevin Harvick in Kansas

Met een indrukwekkende zege in Kansas redde SHR-rijder Kevin Harvick zijn kansen om verder in "The Chase" progressie te maken. Na vorige week stond Harvick of wel "Captain Clutch" als laatste in de tussenstand van "The Chase" genoteerd."


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick
Als het bij Kevin Harvick en zijn team niet meezit dan zijn zij op z'n sterktst. Zeker als ze met hun rug tegen de muur staan.

Indrukwekkende zege Kevin Harvick in Kansas
Na een herstart in 238e van de 267 ronden tellende wedstrijd wist Harvick tussen Turn 1 en 2 afstand te nemen van Carl Edwards en versloeg de JGR Toyota-rijder met een voorsprong van ruim 1.183 secs. Voor Harvick betekende dit zijn 35e NASCAR Sprint Cup-overwinning en zijn vierde dit seizoen. Ook betekende het zijn tweede overwinning in Kansas. Met deze overwinning is voor Harvick de druk van de ketel voor de volgende wedstrijd op de Talladega Superspeedway.

In 2014 bevond Harvick zich in een soortgelijke situatie toen hij beide wedstrijden in Phoenix en Dover won. De wedstrijden waarin je voor de playoffs gemakkelijk uitgeschakeld kon worden. Toen won hij de titel. Kevin Harvick: "Deze wedstrijd zijn niet gemakkelijk om te winnen. Maar als dit team met haar rug tegen de muur staat des te sterker ze worden. Daar ben ik trots op. Tegenover Carl Edwards had ik twee goede herstarts. Hij had niemand in de buurt waardoor ik de draft kom verbreken. Dat was fantastisch. Ik moest er gewoon voor gaan en voor elke wedstrijd was dit ons doel. En wij slaagden daarin."

Toyotas openingsronde
Formatieronde met de JGR Toyota's van Matt Kenseth en Kyle Busch.

Voor de in Columbia, Missouri wonende Edwards is dit eigenlijk zijn thuiscircuit. Harvick was tevreden over zijn JGR Toyota maar was wel gefrustreerd over zijn tweede plek op de 1,5 Mijl. Speedway.Een filosofische Carl Edwards: " Wij deden het uitstekend. Prachtig om in de kopgroep te rijden. Maar het is wel erg teleurstellend om hier als tweede te eindigen. Pijnlijk dat dit al tweemaal gebeurd is. Van de lokale mensen hier kreeg ik enorm veel steun. Bij de laatste herstart lijnden zowel Kevin en Jimmie onderaan op en zij waren te ver weg. Daardoor moest ik een aantal ronden keihard tegen Kyle Busch racen. Kevin kon hierdoor afstand nemen. Maar we gaan door. Na twee dagen ben je dit alweer vergeten en dan ben ik richting Talladega meer verheugd over de puntenstand. Wij hebben in ieder geval twee fatsoenlijk wedstrijden achter de rug om naar Talladega te gaan."

Joey Logano eindigde in zijn Penske Ford als derde en wist zich uitstekend van het result(36e) van vorige week op Charlotte te herstellen. Logano gaat samen met Austin Dillon op een negende en tiende plek naar Talladega. Voor hen gaat er daar om spannen. Dillon wist na een late bandenwissel nog behoorlijk wat terrein in de wedstrijd te winnen.

Elliott Busch
Chase Elliott in gevecht met Kyle Busch. Het werd een teleurstellende wedstrijd voor Elliott.


De werkelijke slachtoffers in Kansas waren Brad Keselowski en Chase Elliott. In de 169e ronde ging Elliott aan Harvick voorbij maar werd enkele ronden later het slachtoffer van een linker achterband. Hij eindigde daardoor als 31e. Ofwel 25 punten achterstand op Logano en Dillon in de playoffs.

Kevin Harvick Kansas Race
Harvick op weg naar zijn 35e NASCAR Sprint Cup-overwinning.

Brad Keselowski werd het slachtoffer van zijn eigen fout. Hij ging aan Denny Hamlin's Toyota voorbij en toen werd de Ford "loose" en was bij het uitkomen van de bocht langzamer waardoor Hamlin nauwelijks kans had om te runnen en de Penske-Ford aantikte. Na een lange reparatie moest Keselowski uiteindelijk toch opgeven en werd als 38e geklasseerd. In de tussenstand zakte hij naar de elfde plek.

Brad Keselowski: "Ik spinde en het gras scheurde gewoon mijn neus eraf. Met een mindere afstand in de tussenstand had ik zeker minder hard geracet. Met dit wedstrijdformaat is dit toch wat cleverder. Op deze manier wil ik eigenlijk niet racen. Ik wil voor overwinningen gaan en niet voor punten. Ik wil geen puntenwedstrijden. Het kan mij eigenlijk niet schelen wat het wedstrijdformaat is. Ik moet gewoon alles geven."

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
2. Carl Edwards Toyota 267 ronden
3. Joey Logano Ford 267 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
5. Kyle Busch Toyota 267 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden
7. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
8. A.J. Allmendinger Chevrolet 267 ronden
9. Matt Kenseth Toyota 267 ronden
10.Kasey Kahne Chevrolet 267 ronden

Top 16 Puntenstand: J. Johnson (C) - 3,082; M. Kenseth (C) - 3,074; Kyle Busch (C) - 3,072; C. Edwards (C) - 3,069; Kurt Busch (C) - 3,062; M. Truex Jr. (C) - 3,058; K. Harvick (C) - 3,048; J. Logano (C) - 3,045; A. Dillon (C) - 3,045; D. Hamlin (C) - 3,039; B. Keselowski (C) - 3,038; C. Elliott # (C) - 3,020; T. Stewart - 2,131; K. Larson - 2,120; C. Buescher # - 2,090; J. McMurray - 2,088.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet