Formule 3

F3: Kampioen Lance Stroll neemt met hattrick op Hockenheim afscheid van de Formule 3

2016 Stroll Stadion 1
Lance Stroll stond al als kampioen vast en won op Hockenheim alledrie de races

Nadat hij twee weken geleden in Imola al de titel had binnengehaald, kon de Canadees Lance Stroll dit weekeinde op Hockenheim zonder druk rijden. "Zoveel mogelijk lol hebben", was zijn doel voor het laatste evenement van het seizoen, nadat hij na zijn titelwinst een paar dagen in zijn geboorteland was om feest te vieren. "Een paar dagen niet naar de sportschool, dat was best wel leuk", aldus de rijder van het Italiaanse Prema Powerteam. Met drie sterk gereden races, twee vanaf pole-position en één met een sterke opmars vanaf de vierde plaats op de grid, liet Stroll zien dat hij over prima rijderskwaliteiten beschikt – geheel onafhankelijk van zijn financiële achtergrond. De Zweed Jimmy Eriksson deed het met twee tweede plaatsen ook keurig en stelde de rookie-titel veilig. Callum Ilott eindigde voor Van Amersfoort Racing in de tweede race als derde, maar verloor die positie later weer omdat er te weinig brandstof in de tank van zijn auto was achtergebleven. De Brit sluit het kampioenschap als zesde af.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat


2016 R1 Plaats maken voor Stroll
De Prema-rijders Günther (17), Cassidy (2) en Stroll (1) streden om de kopppositie

Eigenlijk was de Duitser David Beckmann, met zijn 16 jaar de jongste rijder in het kampioenschap, het snelst in de kwalificatie, maar bij de ztechniscghe keuring na afloop van de sessie bleek zijn auto te laag, waardoor hij zijn tijd kwijtraakte. De Canadees Lance Stroll, die al als kampioen vaststaat, startte zo vanaf de pole-position en nam direct bij de start de leiding, maar verloor zijn positie op het lange rechte stuk op weg naar de hairpin, waar de drie Prema-teamgenoten Stroll, Günther en Cassidy met zijn drieën naast elkaar reden. Günther remde het laatst en nam de leiding, maar in de volgende passage richting Mercedes-Arena plaatste Stroll een tegenaanval en nam zo weer de eerste plaats over. Günther moest ver naar buiten, waarop ook Cassidy de Duitser passeerde, maar in de achtste ronde kreeg Günther de tweede plaats weer terug toen Cassidy een fout maakte. Daarachter reed Ralf Aron als de beste rookie en in deze volgorde reed het Prema-kwartet ook over de eindstreep, waarmee het Italiaanse team voor het eerst dit seizoen de eerste vier plaatsen in een EK-F3-race bezette. Daarachter volgden de beide Motopark-rijders Sette Câmara en Eriksson. Van Amersfoort-rijder Anthoine Hubert kwam als zevende over de eindstreep, maar kreeg vanwege een niet correcte startpositie een tijdstraf van vijf seconden, waardoor hij in de officiële uitslag terugviel naar de tiende plaats. Voor teamgenoot Callum Ilott was de race na een aanrijding met Mikkel Jensen al na drie ronden ten einde. Harri Newey en Pedro Piquet eindigden respectievelijk op de plaatsen 15 en 16.

161014 Uitslag FIA EK F3 Hockenheim race 1

2016 Stroll R2 En weer één: Lance Stroll won ook de tweede race van het weekeinde

In race twee startte Lance Stroll regulier vanaf de pole-position, gevolgd door de Brit Jake Hughes, een van de drie rijders die dit weekeinde bij het Britse Carlin-team zijn Formule 3-debuut beleeft. In tegenstelling tot Stroll, die de leiding nam en meteen een aardige voorsprong wist op te bouwen, kwam Hughes slecht weg en verloor daarmee het nodige terrein. Achter Stroll sloten de beide Motopark-rijders Sette Câmara en Eriksson als tweede en derde aan, maar al snel kwam van de wedstrijdleiding het bericht dat Sette Câmara iets te goed gestart was. Daarvoor kreeg hij een 'drive-through penalty' opgelegd. Zo erfde Eriksson de tweede plaats achter Stroll en in die volgorde reed het duo naar de finish. Voor Stroll was het zijn 13e overwinning van het seizoen, terwijl de als tweede geklasseerde Eriksson aan de winst in het rookie-klassement genoeg had om één race voor het einde van het seizoen de rookie-titel in het FIA EK F3 veilig te stellen. Van Amersfoort-coureur Callum Ilott kwam als derde over de eindstreep, maar werd naderhand uit de uitslag gehaald, omdat er bij de technische keuring minder dan de reglementair voorgeschreven hoeveelheid van één liter brandstof in de tank van zijn auto aanwezig was. Daarmee werd Beckmann derde voor Jake Hughes. Hubert was als zevende de beste Van Amersfoort-rijder, Piquet en Newey werden 18e en 19e.

161015 Uitslag FIA EK Formule 3 Hockenheim race 2

Voor kampioen Lance Stroll leken de kansen op een hattrick niet al te groot, omdat hij in de derde race op Hockenheim na te zijn opgehouden in de kwalificatie slechts als vierde startte. Hij maakte er echter het beste van en ging al als tweede achter pole-sitter Joel Eriksson de eerste bocht in. Bij het aanremmen van de hairpin in de openingsronde plaatste Stroll al een aanval, maar op dat moment lukte het nog niet. Een ronde later was het wel raak: nadat Eriksson bij het aanremmen een foutje maakte en het rechter voorwiel van zijn auto blokkeerde, kwam Stroll beter de bocht uit en nam zo de leiding, die hij vervolgens niet meer afstond. Daarmee scoorde hij voor het eerst dit seizoen een hattrick en nam zo in stijl afscheid van de Formule 3, want zoals gemeld start Stroll volgende maand niet in Macau. Joel Eriksson eindigde als tweede, voor de Brit Jake Hughes, die dit weekeinde op Hockenheim zijn debuut in het EK Formule 3 beleefde en bij de terugkeer van zijn team Carlin in het EK – na twee weekeinden afwezigheid – voor een podiumplaats zorgde. Na een spannende slotfase wist hij Nick Cassidy in de voorlaatste ronde te passeren en zo de derde plaats veilig te stellen. Best geklasseerde Van Amersfoort-rijder was Anthoine Hubert op de tiende plaats.

161016 Uitslag FIA EK Formule 3 race 3 Hockenheim
161016 Eindstand FIA EK Formule 3 2016 na 30 races Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet