NASCAR

NASCAR: Kyle Busch blijft de baas in Xfinity. 85e recordzege in Kansas

Het enige dat voorspelbaar was in de Kansas Lottery 300 was de dominantie van Kyle Busch. Voor Busch betekende het zijn 85e overwinning waarmee hij andermaal zijn persoonlijke record verbeterde. Elliott Sadler eindigde als tweede gevolgd door Daniel Suarez.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kyle Busch1
Hopla. 85e recordoverwinning voor Kyle Busch in de Xfinity-series op de Kansas Speedway.

Kyle Busch blijft de baas in Xfinity. 85e recordzege in Kansas
In de 200 ronden tellende wedstrijd reed Busch ruim 150 ronden aan de leiding en greep na een herstart dertien ronden voor het einde zijn kans toen hij teamgenoot Daniel Suarez passeerde. De eerste neutralisatie kwam pas in de 57e ronde. Busch reed toen al met een record voorsprong van 7.961 secs. aan de leiding.

Kyle Busch: "Het was een hard gevecht. Het leek er gemakkelijk uit te zien. We beschikten over een werkelijk supersnelle auto en in de long runs kon ik gewoon wegrijden. De auto deed het perfect. Maar aan het einde van de wedstrijd begonnen er een aantal dingen tegen ons te werken. We deden de juiste dingen en hadden geluk om bij de herstarts in de juiste groove te rijden. Ook raakten we niet bij de chaos kort voor het einde betrokken."

Een tikje van Brandon Jones kort voor het einde van de wedstrijd resulteerde in een crash waarbij zes auto's betrokken waren. Justin Allgaier ging in de rondte en enkele Xfinity-Chase kandidaten konden elkaar niet meer ontwijken. Darrell Wallace Jr.werd als 33e geklasseerd. Allgaier wist met een zwaar gehavende bolide als veertiende over de streep te komen. Ondanks een klapband werd Jones op één ronde achterstand als vijftiende geklasseerd.

Daniel Suarez 2
Daniel Suarez mocht van geluk spreken dat hij ondanks een technisch probleem nog als derde wist te eindigen.


Jones: "Kyle Larson vertelde mij na afloop in de pitlane dat het zijn fout was. Hij vertelde dat hij een goede herstart had en geen ruimte meer had. Hij toucheerde mij en ik ging in de rondte. Erg jammer want wij beschikten beiden over snelle auto's."

Daniel Suarez had nog alle redenen om over zijn derde plek nog behoorlijk opgetogen te zijn. Zijn Toyota verloor door een onverklaarbaar geluid in de slotfase behoorlijk wat pk's. Elliott Sadler eindigde daardoor als tweede. Maar omdat Suarez in de wedstrijd op Kansas een aantal ronden aan de leiding reed hebben de titelkandidaten Sadler en Suarez beiden evenveel punten in de tussenstand van de Xfinity Chase.

Kyle Larson
Kyle Larson in de gele auto was indirect verantwoordelijk voor een crash waarbij aan het einde een aantal Xfinity-kandidaten bij betrokken waren.

Elliott Sadler: "Ik ben trots op mijn team. Wij werkten constant aan de auto en die werd steeds beter. Om Busch te verslaan moet ik echt nog beter mijn best doen. Hij is werkelijk goed en weet ook de luchtstroom te manipuleren. Maar ik moet gewoon blijven proberen om hem te verslaan."Een losse bougiekabel veroorzaakte bij Ryan Reed de nodige problemen. Het duurde even voordat zijn crew dit probleem in de pitlane wist op te lossen. Een 16e plek was het resultaat. Na een wilde spin op het binnenterrein werd Brendon Gaughan als 31e op 18 ronden achterstand geklasseerd.Over twee weken wordt de strijd in de Xinfity-series op de Texas Motor Speedway hervat.

Wallace en Gaughan
Willen de Xfinity-kandidaten Wallace en Gaughan de aansluiting behouden dan is er nog veel werk aan de winkel.


Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
3. Daniel Suarez Toyota 200 ronden
4. Joey Logano Ford 200 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
6. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
7. Brennan Poole Chevrolet 200 ronden
8. Brandon Jones Chevrolet 200 ronden
9. Blake Koch Chevrolet 200 ronden
10. J.J. Yeley Chevrolet 200 ronden

Top 10 Puntenstand: E. Sadler (C) - 3,039; D. Suarez (C) - 3,039; B. Koch (C) - 3,032; J. Allgaier (C) - 3,027; E. Jones # (C) - 3,027; R. Reed (C) - 3,025; B. Gaughan (C) - 3,010; D. Wallace Jr. (C) - 3,009; T. Dillon - 2,114; B. Poole # - 2,114.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet