DTM

DTM: Molina wint, titelstrijd tussen Wittmann en Mortara blijft open

2016 Molina 1
Voor de tweede keer dit seizoen kwam Miguel Molina als winnaar over de eindstreep

Terwijl Audi-rijder Miguel Molina van start tot finish leidde en onbedreigd naar zijn tweede overwinning van het seizoen reed, ging alle aandacht vanzelfsprekend uit naar het duel tussen Edoardo Mortara en Marco Wittmann, de beide titelkandidaten tijdens het finaleweekeinde van de DTM op de Hockenheimring Baden-Württemberg. Wittmann eindigde als tweede en vergrootte daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand, terwijl Mortara na een geweldig gereden race als derde over de eindstreep kwam. Voor de Italiaan was dat een prima beloning voor zijn opmars vanaf de achtste plaats in de startopstelling. Toch heeft hij, met een achterstand van nu 17 punten op Wittmann, morgen in de laatste race welhaast een wonder nodig om alsnog de titel voor zich te kunnen opeisen.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

Al in de tijdtraining werd duidelijk dat Audi en met name BMW dit weekeinde de dienst uitmaken op de Hockenheimring. Tijdens zijn laatste DTM-weekeinde – eind dit seizoen stapt hij uit de serie – behaalde BMW-coureur António Félix da Costa voor de tweede maal in zijn loopbaan de pole-position in de toerwagenserie. Met zijn tijd van 1:32,344 minuten was de Portugees 0,1 seconde sneller dan Audi-rijder Miguel Molina, die er een volledig Iberische eerste startrij van maakte. Daarachter volgden met Tom Blomqvist, Marco Wittmann en Maxime Martin drie BMW-rijders, terwijl ook Augusto Farfus als zevende en Timo Glock als negende voor BMW in de top tien startten. Voor Edoardo Mortara was de uitgangspositie als achtste aanmerkelijk lastiger: Molina stond eigenlijk te ver naar voren om hem te kunnen helpen en ook Müller als tiende kon wat dat betreft weinig doen.

2016 Duel Molina Da Costa 2 Direct na de start passeerde Molina al pole-sitter Félix da Costa en nam zo de leiding

Bij de start van de race kwam Molina beter weg dan pole-sitter Da Costa en nam op weg naar de eerste bocht de leiding. In de tweede bocht moest hij enigszins wijd, maar ook dat leverde geen gevaar voor zijn leidende positie op. Da Costa reed op de tweede plaats, gevolgd door Blomqvist en Wittmann. Nog in de eerste ronde passeerde Wittmann zijn Britse merkgenoot en nam zo de derde plaats over. Iets verderop in het veld streden Mortara en Glock met het nodige contact om de zevende plaats, waarbij de BMW-rijder in eerste instantie de overhand had. In ronde zeven passeerde Wittmann zonder al teveel moeite Félix da Costa en was daarmee tweede.

2016 Da Costa laat Wittmann voorbij
Félix da Costa laat de deur open, zodat Wittmann (in de Red Bull-BMW) de tweede plaats kon overnemen

Terwijl diverse BMW-rijders, waaronder Glock en Blomqvist, al in een vroeg stadium hun maximale DRS-mogelijkheden hadden benut, hield Mortara lange tijd zijn kruit droog. Hij wachtte geduldig af tot in de tweede helft van de race, maar toen was het gelijk feest: in vier opeenvolgende ronden passeerde hij Glock, Farfus, Rockenfeller en Blomqvist en stoomde zo tussen de 15e en de 19e ronde op van de achtste naar de vierde plaats. Vrijwel alle inhaalacties van Mortara vonden plaats bij het aanremmen van de hairpin. In ronde 25 was ook Félix da Costa aan de beurt, waarmee Mortara op de derde plaats achter zijn grote rivaal Wittmann reed. Hij reed ook nog eens snel het gat naar de Duitser dicht, maar slaagde er in de resterende twee ronden niet meer in om een aanval te plaatsen. Zo ging Miguel Molina uiteindelijk als winnaar over de eindstreep, gevolgd door de beide titelkandidaten Wittmann en Mortara. De beslissing in de titelstrijd is hiermee in ieder geval uitgesteld tot morgen.

161015 Uitslag DTM Hockenheim race 1

161015 DTM Stand na 17 van 18 races

2016 Figurantenrol Mercedes
Mercedes reed aan de staart van het veld en speelde in de race geen enkele rol

2016 Molina Beker
Trofee voor Miguel Molina, die erg blij is met zijn succes

2016 Mortara Race
Mortara hield met zijn derde plaats de titelstrijd open

2016 Rast in gevecht
René Rast vervangt dit weekeinde Mattias Ekström (die deelneemt aan het WK Rallycross in Buxtehude) en deed het mer de zesde plaats in zijn tweede DTM-race heel keurig
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet