Porsche Carrera Cup Benelux

Dylan Derdaele wint tumultueuze tweede Porsche GT3-race op Zandvoort

derdaele-porsche

Met drie safetycarperiodes en vijf uitvallers met behoorlijke schade is de tweede race in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een heftige geweest. Dylan Derdaele had in de beginfase de leiding overgenomen toen polesitter Koen Wauters zijn Porsche met een flinke klap in de muur van de Hugenholtzbocht reed. De herstart verliep voor Derdaele goed en dat herhaalde hij nog tweemaal na nog twee safetycars. Zo won Derdaele deze race voor zijn titelconcurrent Roger Grouwels, Pierre Piron kwam als derde over de finish.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Porsche GT3 Cup Challence Benelux

start-race2-porsche


Alexandre Jouannem had in de kwalificatie de poleposition gepakt, maar zijn Porsche was na de startcrash in de eerste race nog niet klaar. Zo mocht Koen Wauters vanaf de mooiste startplek beginnen. De racende zanger is goed weg en behield de leiding, maar staat direct onder zware druk van Derdaele, die zijn voorsprong in het kampioenschap graag wil uitbouwen. Grouwels heeft zich nog niet gewonnen gegeven, passeert Stefan Rehkopf in de eerste ronde en pakt zo de derde positie achter zijn rivaal.

wauters-op-kop

Bij de tweede doorkomst komt Wauters met overstuur de Gerlach uit, hij probeert tevergeefs te herstellen maar gaat vrij hard de betonnen muur in de Hugenholtzbocht in. Zijn race is meteen over en de safetycar komt de baan in.

Als de safetycar de baan verlaat wacht Derdaele erg lang, pas in de Arie Luyendijkbocht gaat hij op het gas. Toch weet hij meteen een gaatje te slaan naar Grouwels. De raceleider verbetert ronde na ronde zijn tijden en heeft een comfortabele voorsprong. Lang duurt het rijden op topsnelheid niet, in de vijfde ronde gaan de twee Turkse deelnemers Yadel Oskan en Cengiz Oguzhan er hard vanaf in de Arie Luyendijkbocht. Beide Porsches moeten met veel schade opgeven en een nieuwe safetycarperiode breekt aan.

Bij de herstart herhaalt Derdale zijn trucje van even daarvoor en opnieuw met succes, op start/finish heeft hij al een gat van twee seconden op Grouwels. Derdaele is ontketend en rijdt rondetijden die twee seconden sneller zijn dan die van zijn achtervolgers.

Ook nu wordt de race alweer snel onderbroken, omdat Yves Noel en Hans Fabri elkaar raken bij het ingaan van de Arie Luyendijkbocht. Noel heeft behoorlijke schade en moet weggesleept worden, Fabri kan even later verder maar rijdt direct de pitstraat in en ook zijn race is over.

finish-porsche

Derdaele doet zijn herstart voor de derde keer op rij hetzelfde, rijdt direct onder de finishvlag door en wint deze race. Grouwels wordt tweede, Pierre Piron derde.

podium-porsche

Uitslag race 2
1 Dylan Derdaele, 13 ronden
2 Roger Grouwels +0.683
3 Pierre Piron +0.879
4 John de Wilde +1.972
5 Stefan Rehkopf +2.406
6 Menno van de Grijspaarde +2.424
7 Wim Meulders +3.070
8Jorn Schmidt-Staade +3.365
9 Cenk Ceyisakar +3.632

Uitgevallen:
Koen Wauters
Yves Noel
Hans Fabri
Yadel Oskan
Cengiz Oguzhan

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet