GT

GT4: Huisman en Van Oranje snelste in kwalificatie Zandvoort

c s - BX5C3197

Duncan Huisman en Bernhard van Oranje starten morgen bij de laatste races van de Competition102 GT4 European Series vanaf pole position. Huisman bezorgde de nieuwe Porsche GT4 Clubsport MR de allereerste pole in het kampioenschap in de eerste kwalificatie. Bernhard van Oranje versloeg teamgenoot Rob Severs in de tweede kwalificatie en bezorgde Racing Team Holland by Ekris Motorsport daarmee een 1-2. Titelkandidaten Jörg Viebahn, Peter Terting, Nicolaj Møller Madsen en Andreas Patzelt kwamen er in de kwalificatie niet aan te pas.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Chris Schotanus

Aan het begin van de kwalificatie waren PROsport Performance coureurs Peter Terting en Nicolaj Møller Madsen nog het snelste, maar na bijna zes minuten wist Duncan Huisman die tijd te verbeteren. Met de Brookspeed Porsche GT4 Clubsport MR was Huisman bijna twee seconden sneller dan de snelste tijd van de Deen. Halverwege de sessie wist Ricardo van der Ende die tijd nog te verbeteren, maar na afloop van de sessie werd de snelste tijd van Van der Ende geschrapt wegens een verbetering onder geel. Het leverde Brookspeed en de nieuwe Porsche GT4 Clubsport MR de eerste pole op.

In de tweede kwalificatie reed Patrick Zamparini halverwege de sessie de snelste tijd, maar de Italiaan wist de eerste plaats niet vast te houden. Eerst wist Mads Siljehaug Zamparini's tijd te verbeteren, waarna het Racing Team Holland by Ekris Motorsport rijders Van Oranje en Severs waren die al slipstreamend over het circuit hun Ekris M4 GT4s naar de eerste twee plaatsen wisten te rijden. Siljehaug wist zijn KTM X-Bow GT4 als derde te kwalificeren.

Peter Terting eindigde de eerste kwalificatie als 13e in GT4 PRO, terwijl Nicolaj Møller Madsen niet verder dan P16 kwam. De Italiaan Luca Anselmi, die beide races moet winnen om nog kans te maken op de titel, eindigde als negende in de klasse. In Q2 was er voor de PROsport Performance rijders eveneens weinig reden tot vreugde. Jörg Viebahn eindigde als tiende, twee plaatsen achter teamgenoot Andreas Patzelt. Patrick Zamparini kwalificeerde de Maserati als vierde in GT4 PRO.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet