VLN

VLN: Sensationele Lexus-overwinning op de Nürburgring. Stef Dusseldorp tweede

Sensatie bij het debuut van de nieuwe Lexus RC F "next generation" Prototype. Met een spectaculaire zege pakte de gloednieuwe Lexus in handen van Mario en Dominik Farnbacher de allereerste overwinning voor een Japans product in de VLN. Vrijwel de gehele middag stond de Lexus onder druk van de ROWE BMW M6 GT3 van de combinatie Sims/Dusseldorp.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Lexus
Een gevecht dat vrijwel de gehele middag duurde. Werkelijk een prachtig duel tussen de gloednieuwe Lexus RC-F "Next Generation" van Farnbacher Racing de Rowe BMW M6 GT3 van Alexander Sims/Stef Dusseldorp.


Sensationele Lexus-overwinning op de Nürburgring. Stef Dusseldorp tweede
Het typische Eifelweer sloeg al in de kwalificatie met mist toe. Daarna regen en zonneschijn. Norbert Siedler pakte met de Frikadelli Porsche 911 GT 3 R de pole voor de Haribo AMG Mercedes GT3 van Uwe Alzen. Daarachter de kersverse ADAC GT Masters kampioenen in hun Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS, gevolgd door Hubert Haupt en "Gerwin" in de Black Falcon AMG Mercedes GT3. De ROWE Mercedes van Stef Dusseldorp/Alexander Sims kwalificeerde zich als zevende terwijl de gloednieuwe Lexus RC GT Protype zich als negende
kwalificeerde.

2016 Huisman
Patrick Huisman was op het natte en slicks iets te gretig.

Patrick Huisman ging na de eerste ronde als één van de eersten voor slicks naar binnen. Maar die keuze bleek iets te voorbarig want bij het uitkomen van de pits keilde de Porsche al zonder al teveel schade in de vangrail. De combinatie Huisman/Siedler finishte uiteindelijk toch nog als zevende. Wel lieten zij tijdens de wedstrijd een snelle ronde van 7.59.858. noteren!

2016 Crash 1
De Porsche 997 Cup van Wolfgang Destree spint in de openingsronde.

Ook de Haribo Mercedes AMG GT3 van Uwe Alzen werd al vroeg na een incident in de openingsronde uitgeschakeld. Maar ook kersverse ADAC GT Masters kampioen Christopher Mies ging al in de beginfase tegen de vangrails en kon zijn weg vervolgen. "Het was een behoorlijke klap tegen de vangrail. Eigenlijk dacht ik dat ik niet meer verder kon rijden" verklaarde Mies achteraf. Samen met Conor De Phillippi eindigde hij als derde.

2016 Crash 2
En wordt vol door een Porsche Cayman geramd.

Vanaf de negende ronde ontwikkelde de wedstrijd zich in een boeiend duel tussen de gloednieuwe Lexus RC F en de ROWE BMW M6 GT3 waarbij na de reguliere stops de leiding regelmatig wisselde. In de 19e ronde kwam Mario Farnbacher voor zijn allerlaatste stop naar binnen. De verwachting was dat zowel de leidende Lexus RC F "Next Generation" en de ROWE BMW M6 GT 3 voor een "splash/dash" naar binnen moesten komen.


2016 Duel Row Black Falcon
Prachtig gevecht tussen Alexander Sims en Hubert Haupt in de openingsfase.

Voor de ROWE BMW M6 GT3 klopte dit inderdaad, maar vanwege de regen op het GP circuit kwam het tempo iets lager te liggen waardoor Farnbacher een "splash/dash" bespaard bleef. Daarmee was de weg vrij voor een historische allereerste overwinning van een Japans merk in de VLN. In 2011 zegevierde het team van Farnbacher voor de laatste maal met een Ferrari F458 voor de allerlaatste maal op de Nordschleife. Destijds ging de zege naar de Braziliaan Jaime Melo en de betreurde Alan Simonsen.

2016 X-Bow formatie
De gloednieuwe Reiter Engineering X-Bows werden door Isert ingezet en waren vrijwel de gehele middag met elkaar in gevecht verwikkeld.

De Black Falcon Mercedes AMG GT3 van Hubert Haupt/"Gerwin" streed vrijwel de gehele middag met de koplopers mee maar crashte jammer genoeg in de allerlaatste ronde in de Hatzenbach. Schnitzer was voor het eerst sinds jaar weer in de VLN van de partij. De combinatie Klingmann/Nico Menzel eindigde bij het debuut als zesde.

2016 Bruno Spengler
Nordschleife debuut viir Bruno Spengler.

Bruno Spengler eindigde met zijn landgenoot Kino Wittmer als 71e algemeen maar had enorm genoten. "Ik moest wel constant in de achteruitkijkspiegels kijken. Maar ik heb ervan genoten. En dit smaakt absoluut naar meer" aldus Spengler die tevreden op zijn Nordschleife debuut terugkijkt.

2016 Nissan Coronel
De Zakspeed Nissan Nismo GT3 R van Tom Coronel/Florian Strauss/Marc Gassner viel helaas uit.


Uitslag
1. #552 Farnbacher Racing / Lexus RC-F GT Prototype / Farnbacher, Farnbacher 28 ronden
2. #23 ROWE Racing / BMW M6 GT3 / Sims, Dusseldorp
3. #28 Land Motorsport / Audi R8 LMS / De Phillippi, Mies
4. #5 Phoenix Racing / Stippler, Fjordbach / Audi R8 LMS
5. #36 Walkenhorst Motorsport / BMW M6 GT3 / Krohn, Bouveng, Krognes
6. #42 BMW Team Schnitzer / BMW M6 GT3 / Klingmann, Menzel
7. #30 Frikadelli Racing / Porsche 991 GT3 R / Abbelen, Huisman, Schmitz, Siedler
8. #43 Falken Motorsport / BMW M6 GT3 / Imperatori, Eng
9. #56 BLACK FALCON Team TMD Friction / Porsche 991 GT3 Cup BF / Toril, Scheerbarth
10. #59 Manthey Racing / Porsche 911 GT3 Cup MR / G. Tonic, Laser

2016 Farnbacher broers
Mario en Dominik Farnbacher schreven autosportgeschiedenis door als eersten met een Japans product overall in de VLN te winnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet