Formula 4

MSA F4: Max Fewtrell pakt op het nippertje titel

f4-1

Max Fewtrell heeft in het allerlaatste weekend van het Brits Formule 4 kampioenschap op Brands Hatch de titel gepakt. In een rechtstreeks gevecht met Sennan Fielding bleek de Carlin-coureur in de laatste drie wedstrijden van het seizoen de beste.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: Formula 4

De eerste tik werd uitgedeeld door Fewtrell in de kwalificatie waarbij hij met 1.43.064 de pole position pakte voor teamgenoot James Pull en Luis Leeds die nog steeds vierde stond in het kampioenschap en ook niet kansloos was voor de titel. Kampioenschapsleider Sennan Fielding kwalificeerde zich slechts als achtste en was dus op achtervolgen aangewezen.

Dat was precies wat de jonge Brit deed door in de eerste wedstrijd zich een weg naar voren te werken. Na de start was het James Pull die de leiding pakte voor Max Fewtrell en het duo kreeg halverwege de wedstrijd bezoek van Fielding. Een prachtig gevecht ontstond waarbij Fielding na de safetycar voorbij ging aan Fewtrell en een aantal keer bijna voorbij de tweede Carlin-coureur raakte maar op het ultra snelle Grand Prix circuit van Brands Hatch bleek een succesvolle inhaal manoeuvre onmogelijk. De grote verliezer van de eerste wedstrijd was Luis Leeds die weliswaar als derde mocht starten maar in de race dankzij een uitstapje in het grint niet verder kwam dan de tiende plaats.

F4-2

Jamie Caroline wist de tweede race vanaf de pole-position te winnen. Op een opdrogende baan reed de Fortec coureur weg bij Petru Florescu, de Roemeen die eerder dit jaar nog een schorsing aan de broek kreeg en sindsdien geen echte kampioenschapskandidaat meer is. Van die titelpretendenten was Fewtrell in de tweede race de meest succesvolle door voor de tweede keer dit weekend beslag te leggen op de derde plek.

Die derde plek werd alleen maar waardevoller dankzij de vijfde plaats voor Fielding en de zevende plek voor James Pull. Waardoor Fewtrell en Fielding nagenoeg met een gelijk aantal punten de laatste race ingingen. Fielding had nog drie punten voorsprong op de Carlin-coureur maar Fewtrell mocht de race van pole-position starten.

F4-3

Die derde race werd uiteindelijk gewonnen door Fewtrell waarbij hij in een zinderende finale afrekende met en Ayrton Simmonds en Sennan Fielding. Fielding reed nog knap naar de derde plek nadat hij als zesde was gestart maar beet zich vervolgens stuk op Simmonds, de jongste coureur van het veld. Wat hij ook probeerde hij kwam niet voorbij de debutant en dus moest Fielding met lede ogen toezien dat Fewtrell er met de zege in de wedstrijd en in het kampioenschap vandoor ging.

En zo kwam een zinderende finale tot een even zinderend slot en heeft Lando Norris een waardig opvolger gevonden in de persoon van Max Fewtrell, de coureur die zijn Mygale Ford bij het Carlin team overnam.

F4-4

Eindstand British Formula 4 championship
1. Fewtrell 358 Punten
2. Fielding 351
3. Leeds 300
4. Pull 291
5. DeFrancesco 265
6. Florescu 260

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet