Formule 3

F3: Lance Stroll voortijdig kampioen met nagenoeg perfect weekeinde op Imola

161002 F3 Stroll kampioen
Lance Stroll viert zijn kampioenstitel met Prema-teambaas René Rosin (met bril)

Met twee overwinningen en een tweede plaats beleefde Lance Stroll een nagenoeg perfect weekeinde. Tijdens de thuisraces van zijn Italiaanse renstal Prema Powerteam op het circuit van Imola was de zege in de tweede race van het weekeinde voldoende voor de Canadese miljardairszoon om voortijdig de kampioenstitel in het FIA EK Formule 3 veilig te stellen. Als kersvers kampioen won hij later vandaag ook de afsluitende rac van het weekeinde. De overwinning in de eerste race van het evenement op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari ging naar de Finse Red Bull-junior Niko Kari. Voor de coureur van het Duitse team Motopark was het de eerste EK-zege. De Brit Callum Ilott tekende voor het beste weekeindresultaat van Van Amersfoort Racing door in de derde race als derde te eindigen.

Tekst: René de Boer (vanuit Imola, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

161002 F3 R1 Niko Kari (10) behaalde zijn eerste racezege in het FIA EK F3

In de eerste race vertrok Stroll vanaf de pole-position, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de aanvallend rijdende Niko Kari. De Fin was als tweede gestart en reed aanvankelijk achter de Canadees. In ronde 7 was er de eerste safety-car-fase, nadat Pedro Piquet in de grindbak was beland. Na twee ronden werd de race weer vrijgegeven, aanvankelijk zonder positiewisselingen. De tweede neutralisatie volgde in ronde 13, toen de Duitser David Beckmann na een duel met Kari's teamgenot Sérgio Sette Câmara in de grindbak eindigde. De derde Motopark-rijder, Joel Eriksson, passeerde vrijwel tegelijkertijd Nick Cassidy en nam zo de derde plaats over. Bij de herstart na de safety-car-fase benutte Kari zijn kans, hield bij het ingaan van de eerste bocht het gas erop en passeerde Stroll aan de buitenkant. Vervolgens reed hij de overwinning naar huis, voor Stroll, Eriksson en Cassidy, die later echter een tijdstraf van 20 seconden voor het overschrijden van de afgrenzing van de baan kreeg en terugviel naar de tiende plaats. Zo erfde Russell de vierde positie, voor Anthoine Hubert als de best geklasseerde Van Amersfoort-rijder. Ook Harrison Newey eindigde in de punten, hij werd negende.

161001 FIA EK F3 Uitslag Race 1 Imola

161002 F3 Stroll action
Winst en titel voor Lance Stroll in race 2

In de kwalificatie voor de races twee en drie eindigde Lance Stroll als tweede achter Sérgio Sêtte Camara, maar omdat bij de Braziliaan de motor moest worden gewisseld, werd hij, evenals voor de eerste race, voor beide wedstrijden tien plaatsen teruggezet. Zo startte Stroll vanaf pole en bouwde meteen een voorsprong op. Die werd echter na twee ronden alweer teniet gedaan door een safety-car-fase, nadat Callum Ilott op het vochtige groene Astroturf de controle over zijn auto had verloren en in de grindbak stond. Bij de herstart behield Stroll de leiding en ook de volgende twee safety-car-fases, respectievelijk na crashes van Maximilian Günther en David Beckmann, leidden niet tot positiewisselingen vooraan. Zo kwam Stroll voor de tiende keer dit seizoen als winnaar over de eindstreep en behaalde de titel. Joel Eriksson, die in de beginfase de tweede plaats kwijtraakte aan George Russell, maar deze positie later weer terugpakte, werd tweede, voor Russell. Hubert als zesde en Newey als achtste scoorden wederom beide punten voor Van Amersfoort Racing.

161002 FIA EK F3 Uitslag race 2 Imola

161002 F3 Ilott R3
Callum Ilott zorgde in race drie voor een podium voor Van Amersfoort Racing

In zijn eerste race als kampioen behaalde Stroll op afgetekende wijze opnieuw de overwinning. Deze wedstrijd was een vrij slaapverwekkende aangelegenheid. Kari strandde in de openingsronde na een aanrijding, voor de rest bood de race weinig actie. Zo won Lance Stroll, die in de laatste ronde nog de snelste ronde van de race reed, gevolgd door de beide Britten Russell en Ilott, Ralf Aron als de beste rookie op de vierde plaats en diens mede-rookies Eriksson en Hubert. Harri Newey scoorde ditmaal geen punten, hij strandde in de twaalfde ronde.

161002 FIA EK F3 Uitslag race 3 Imola

161002 Stand FIA EK F3 na 27 van 30 races
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet