Sportscars

Sportscars: Michael Shank Racing wint Petit Le Mans, Van der Zande kampioen, klassewinst Bleekemolen

161002 IMSA Race Shank
Winst voor Michael Shank Racing tijdens 'Petit Le Mans'

In de race waarin het team vorig jaar nog zoveel pech had, was er nu succes voor Michael Shank Racing: Olivier Pla, Oswaldo Negri en John Pew wonnen met hun Ligier P2-Honda de tien-uursrace 'Petit Le Mans' en behaalden daarmee hun tweede IMSA-zege van het seizoen. Met een achterstand van 3,524 seconden eindigde de Tequila Patrón ESM-Ligier-Honda van Pipo Derani, Scott Sharp en Johannes van Overbeek op de tweede plaats. De kampioenstitel was voor Dane Cameron en Eric Curran in de Whelen-Action Express-Corvette DP. In de PC-klasse ging de racezege naar het PR1/Mathiasen Motorsports-auto van Robert Alon, Tom Kimber-Smith en José Gutierrez. Voor Renger van der Zande en Alex Popow leek de droom van de PC-titel in rook op te gaan toen hun auto in het voorlaatste uur uitviel vanwege remproblemen, maar ze werden toch nog als zesde geklasseerd, waarop ze op grond van het aantal overwinningen toch nog de titel wonnen. De klassewinst in de GTLM-divisie ging naar de Risi-Ferrari met Giancarlo Fisichella, Toni Vilander en James Calado, terwijl Corvette-coureurs Tom Milner en Oliver Gavin de titel voor zich opeisten. In de GTD-klasse bezorgden Jeroen Bleekemolen, Ben Keating en Mark Miller de Riley-Viper een afscheid in stijl met de klassezege op Road Atlanta, nadat de Magnus Racing-Audi naar de laatste plaats werd teruggezet, omdat John Potter niet de vereiste minimale rijtijd van drie uur volbracht had. De kampioenstitel in de klasse ging naar Scuderia Corsa-Ferrari-rijders Christina Nielsen en Alessandro Balzan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De Michael Shank Racing-Ligier-Honda was het hele weekeinde op Road Atlanta dominant en na de pole-position was de racezege een logische consequentie. De Ligier, uitgevoerd in een speciaal kleurenschema ter gelegenheid van de 250e prototype-race voor het team, leidde gedurende 230 van de 412 ronden. In de slotfase wist Olivier Pla de aanvalland rijdende Pipo Derani in de ESM-Ligier achter zich te houden, zeker nadat de Braziliaan ook nog eens licht werd opgehouden door enkele GT-auto's. Achter de beide Ligier-LMP2-auto's op de eerste twee plaatsen werd de Konica-Minolta-WTR-Corvette-DP van Ricky en Jordan Taylor en Max Angelelli als derde geklasseerd, het beste resultaat voor een 'Daytona Prototype' bij het afscheid van dit model raceauto, ook wel 'prototurtles' genoemd. De vierde plaats voor Dane Cameron en Eric Curran, die ditmaal samen met Simon Pagenaud reden, was genoeg voor het Whelen-Action Express-duo om de kampioenstitel in de prototype-klasse veilig te stellen.

161002 IMSA Race PC PR1 won de PC-klasse, maar Renger van der Zande en Alex Popow werden kampioen

In de PC-klasse hadden Renger van der Zande en zijn teamgenoot Alex Popow in de Starworks-Oreca uitstekende titelkansen, maar een remprobleem in de slotfase van de race leek roet in het eten te gooien, temeer omdat de naaste concurrenten in de PR1/Mathiasen Motorsport-PC de race in de klasse grotendeels domineerden en in 339 van de 404 ronden aan de leiding reden. Zo sloten Alon Day, Tom Kimber-Smith en José Gutierrez de laatste race van het seizoen als klassewinnaars af, gevolgd door James French, Kyle Marcelli en Kenton Koch in de Performance Tech-PC en Misha Goikhberg, Stephen Simpson en Chris Miller in de Miller Motorsports-auto. Omdat Van der Zande en Popow ondanks hun pech nog als zesde geklasseerd werden, scoorden ze genoeg punten om het seizoen met een totaal van 355 punten af te sluiten. Dat was evenveel als PR1/Mathiasen Motorsport-rijders Alon en Kimber-Smith, maar omdat Van der Zande en Popow dit seizoen vier overwinningen hadden, tegen de drie van Alon en Kimber-Smith, zijn Van der Zande en Popow toch kampioen.

161002 IMSA race Risi
Voor Risi Competizione was er de eerste zege sinds VIR 2014

In de GTLM-klasse zorgden Giancarlo Fisichella, Toni Vilander en James Calado ervoor, dat Risi Competizione het seizoen toch niet zonder IMSA-overwinning beëindigt. Het was zelfs de eerste zege voor het team van Giuseppe Risi sinds de race op Virginia International Raceway in 2014. Met de Ferrari 488 GTE van het team reed het trio constant in de voorste gelederen van het GT-veld en in het laatste halfuur kon Giancarlo Fisichella definitief de leiding overnemen, toen Dirk Müller met de nummer 66-fabrieks-Ford voor een laatste stop de pitstraat in reed. Uiteindelijk kwam Fisichella met een voorsprong van 15,618 seconden op Müller als winnaar over de eindstreep. De nummer 4-Corvette met Tommy Milner en Oliver Gavin, die net als op Daytona en Sebring werden bijgestaan door de van Audi geleende Marcel Fässler, eindigde op de derde plaats, waarmee Milner en Gavin de GTLM-titel veiligstelden. De teamtitel ging naar Corvette Racing, Chevrolet won de merkentitel – een 'triple' zoals Porsche vorig jaar realiseerde.

161002 IMSA Race Bleekemolen podium
Jeroen Bleekemolen vierde de zege op het podium met Ben Keating (l.) en Mark Miller (r.)

Jeroen Bleekemolen mocht op Road Atlanta als klassewinnaar op het podium plaatsnemen, nadat hij samen met teamgenoten Ben Keating en Mark Miller in de nummer 33-ViperExchange.com/Cruising with the Monkey-Riley Motorsports-Viper de GTD-klasse op zijn naam schreef. Voor Keating en Bleekemolen was het de derde klassezege van het jaar en een passend afscheid van de Viper, die het team volgend jaar niet meer in de IMSA-serie inzet. Aanvankelijk kwam Bleekemolen als tweede over de eindstreep achter Andy Lally in de Magnus Racing-Audi R8, maar dat team werd teruggezet naar de laatste plaats in de klasse, nadat John Potter niet aan de minimale rijtijd van drie uur voor brons- of zilver-coureurs was gekomen. Daarmee kreeg het Viper-team de overwinning, voor de Park Place-Porsche met Patrick Lindsey, Jörg Bergmeister en Matt McMurry, en de Scuderia Corsa-Ferrari met Christina Nielsen, Alessandro Balzan en Jeff Segal. Nielsen en Balzan wonnen zo de GTD-titel, waarmee de Deense Nielsen de eerste vrouwelijke coureur werd die in Noord-Amerika een serieuze sportwagentitel behaalde.

161002 Uitslag Petit Le Mans

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet