GT

GT: Enzo Ide wint Sprinttitel in Barcelona, Buhk/Baumann algemeen kampioen

VSA BSC SPA16 GR8R3091

Enzo Ide heeft in Barcelona de Blancpain GT Series Sprint Cup op zijn naam geschreven. De Belgische coureur won vanochtend samen met teamgenoot Robin Frijns de Qualifying Race op het circuit van Barcelona en een derde plaats in de Main Race, in combinatie met tegenvallende resultaten van concurrenten, leverde hem uiteindelijk de titel op. Maximilian Buhk en Dominik Baumann vielen in beide races buiten de prijzen, maar het HTP Motorsport duo legde wel beslag op de algemene Blancpain GT Series titel.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Vision Sport Agency

Ide al bijna zeker van titel na winst in Qualifying Race
In de Qualifying Race nam Robin Frijns de start voor zijn rekening. Frijns vertrok vanaf de derde plaats, dook in een gat en wist nog voor het ingaan van de eerste bocht de leiding te pakken. De Nederlander wist vervolgens in de openingsfase van de race uit handen te blijven van zijn achtervolgers en uiteindelijk een gat te slaan naar de concurrenten. Aan het einde van de pit window kwam Frijns naar binnen om het stuur over te dragen aan Blancpain GT Series Sprint Cup leider Enzo Ide, die het vervolgens wist af te maken en zo de maximale score van acht punten behaalde.

VSA BSC SPA16 GR8R2891 De eerste stap naar de titel. Frijns pakt bij de start van de Qualifying Race de leiding 

Doordat zowel de HTP Motorsport Mercedessen van Dominik Baumann/Maxi Buhk en Bernd Schneider/Jules Szymkowiak als de Garage 59 McLaren 650S GT3 van Rob Bell en Alvaro Parente buiten de top zes lagen na een uur racen leek de titelstrijd al in het voordeel van Ide te zijn beslist, maar een tijdstraf voor Ide's teamgenoten Laurens Vanthoor en Frederic Vervisch, die zich vanaf de 18e plaats naar de tweede plaats wisten te knokken, leverde Baumann en Buhk toch nog een puntje op, waardoor het onderlinge verschil voor de laatste race nog 24 punten was. Het punt voor Buhk en Baumann zorgde er wel voor dat het Duits-Oostenrijkse duo uitliep in de strijd om de algemene titel.

Uiteindelijk werden Nicolas Pohler en Mirko Bortolotti (GRT-Lamborghini) op 12,926s achterstand als tweede geklasseerd, vier en een halve seconde voor de AKKA ASP Mercedes AMG GT3 van Tristan Vautier en Felix Rosenqvist. Nicolaj Møller Madsen en Alessio Picariellio eindigden als eerste in de Silver Cup, maar door een tweede plaats voor Michele Beretta en Luca Stolz ging de titel in de klasse naar de Lamborghini-coureurs.

Overwinning voor Mercedes, Sprinttitel voor Ide
In de Main Race wisten Ide en Frijns dat ze aan een negende plaats voldoende hadden, mochten Buhk en Baumann de wedstrijd weten te winnen. Zo ver kwam het echter niet. Ide koos eieren voor zijn geld en zag Vautier en niet veel later ook M-Sport Bentley-coureur Maxime Soulet voorbij komen. De Belgische coureur hield de ROWE Racing BMW achter zich en kwam vanaf de derde plaats de pits in. Frijns zette tijdens zijn stint de achtervolging in op de voor hem rijdende Bentley en wist in de laatste ronde tot grote vreugde van WRT Andy Soucek te passeren, maar de Spanjaard gaf zich niet gewonnen, duwde Frijns van de baan en pakte uiteindelijk alsnog de tweede plaats.

VSA BSC SPA16 GR8R2961
AKKA ASP rijders Rosenqvist en Vautier wonnen de Main Race in Barcelona

Rosenqvist en Vautier kwamen uiteindelijk als winnaars over de streep, voor Soulet en Soucek. Met de derde plaats deed Frijns meer dan voldoende om Ide de Blancpain GT Series Sprint Cup te laten winnen met 102 punten. In de stand eindigt Christopher Mies als tweede, voor Buhk en Bauman Spannend werd het ook niet meer in de strijd om de algemene titel in de Blancpain GT Series. Buhk kwam in het tweede deel van de Main Race niet voorbij de Phoenix Racing Audi R8 LMS van Picariello en Møller Madsen en moest met een achtste plaats genoegen nemen. Rob Bell en Alvaro Parente kwamen met hun McLaren echter niet verder dan de 13e plaats, waardoor het HTP Motorsport-duo uiteindelijk met tien punten voorsprong de titel wist te veroveren.

Eindstand Blancpain GT Series Sprint Cup
1 Enzo Ide - 102 punten
2 Christopher Mies - 79 punten
3 Maximilian Buhk - 67 punten
3 Dominik Baumann - 67 punten
4 Jules Szymkowiak - 59 punten
4 Bernd Schneider - 59 punten
5 Laurens Vanthoor - 58 punten
5 Frederic Vervisch - 58 punten
6 Rob Bell - 56 punten
6 Alvaro Parente - 56 punten
7 Felix Rosenqvist - 51 punten
7 Tristan Vautier - 51 punten

VSA BSC SPA16 DC9T2899
Jules Szymkowiak eindigde het seizoen als beste Nederlander 

Eindstand Blancpain GT Series

1 Maximilian Buhk - 134 punten
1 Dominik Baumann - 134 punten
2 Rob Bell - 124 punten
3 Laurens Vanthoor - 112 punten
4 Maxime Soulet - 106 punten
4 Andy Soucek - 106 punten
5 Frederic Vervisch - 103 punten
6 Enzo Ide - 102 punten
7 Christopher Mies - 97 punten
8 Philipp Eng - 79 punten
8 Alexander Sims - 79 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet