GT

GT: Porsche-coureurs Estre/Jahn houden met zege titelstrijd ADAC GT Masters open

Met een zege van Team 75 Bernhard Porsche 911 GT3 R houden Kevin Estre en David Jahn de titelstrijd volledig open. De openingsfase van de eerste wedstrijd op Hockenheim kende door sterk wisselende weersomstandigheden en crashes een chaotisch verloop. De Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Conor de Phillippi en Christopher Mies eindigde als tweede, gevolgd door de Schütz Porsche van de combinatie Marvin Dienst/Christopher Zanella.


Tekst en Foto's Willem J. Staat

Winnende Porsche
Verrassende zege van Team 75 Bernhard met de combinatie Estre/Jahn. 


Porsche-coureurs Estre/Jahn houden titelstrijd met zege open
Bij de gridprocedure kwam de regen al kortstondig met bakken naar beneden waardoor vrijwel iedereen op regenbanden van start ging. Polesitter Conor de Phillippi moest al in de eerste ronde zowel David Jahn als Marvin Dienst(ADAC F4 kampioen 2004) laten gaan. Kelvin Snoeks in de HB Racing WDS Bau Lamborghini Huracan GT3 zorgde al snel voor de eerste safetycar-interventie. In de hairpin reed Snoeks zowel de Audi's van Christopher en Phillip Geipel van de baan. Haase kwam redelijk ongeschonden uit de strijd en kon zijn weg vervolgen.

De combinatie Haase/Ortelli kwam als vierde over de streep. Voor zowel Snoeks als Geipel was de wedstrijd over. Titelkandidaat Jules Gounon wist zich in de openingsronde al van een dertiende naar een negende plek op te werken. Callaway-coureur Gounon mocht van geluk spreken dat hij alle om zich heen crashende bolides wist te ontwijken.

2016 Snoeks Out
Kelvin Snoeks en Phillipp Geipel gaan er hard af.

Kort nadat de wedstrijd werd vrijgegeven volgde een tweede safetycarinterventie. Ditmaal ging de Car Collection Audi R8 LMS van Max Edelhoff van de baan. De Zwitser Ralf Ineichen zorgde kort daarop met een overenthousiaste "move" op de Zakspeed AMG Mercedes GT3 voor een derde safetycar. Het resulteerde in een voltreffer op de Bonaldi Lamborghini Huracan GT3 van Florian Spengler. Ineichen kon zijn weg vervolgen maar de Grasser-coureur werd terecht met een "drive-through" bestraft.

2016 Geipel Out
Flinke schade bij Geipel. Snoeks kreeg de Lamborghini nog aan de praat. Maar het mocht niet meer baten.

Bij de derde herstart wist Jahn zijn koppositie te behouden. Kort daarop ging de pitwindow open en ging het leidende trio tegelijk naar binnen. Kevin Estre wist direct zijn voorsprong te vergroten terwijl Christopher Mies Zanella in de Schütz Porsche 911 GT3 R het nakijken gaf. Daarna deden zich in de Top 3 geen veranderingen meer voor. Met hun tweede plek heeft de combinatie Mies/De Phillippi nog steeds de beste papieren voor de titel. Eén titel heeft het team van Montaplast by Land Motorsport al binnen. Conor de Phillippi stelde bij de Junioren tot 25 jaar de titel veilig.

2016 Gounon R1
Jules Gounon maakte in de openingsfase veel terrein goed. Maar ontsnapte ternauwernood aan de om zich heen crashende bolides.

Blunder bij Zakspeed
Na de reguliere stops kwam de Zakspeed Mercedes AMG GT3 als vierde terug op de baan. Maar omdat de Zakspeed Mercedes 0.5 seconden te laat naar binnen ging, kreeg de combinatie Ludwig/Asch een penalty opgelegd. Uiteindelijk werden zij nog als zevende geklasseerd. Daarna veranderde er aan de kop weinig meer. Alleen Christopher Jöns en Daniel Keilwitz leverden nog een felle strijd om de vijfde plek, welke in het voordeel van Bentley-coureur Jöns werd beslecht.

2016 Bas Schothorst
Bas Schothorst maakte bij het team van Aust Motorsport kennis met de Audi R8 LMS.

Nederlanders
Bas Schothorst komt dit weekend voor het team van Aust Motorsport uit. Met Steve Feige eindigde Schothorst als zestiende. De combinatie Frankenhout/Gassner eindigde in de MRS Nissan GT-R Nismo GT3 als achttiende. Jaap van Lagen, die dit weekend samen met de Duitser Markus Pommer bij het team van HB Racing WDS Bau een combinatie vormt, viel in de dertiende ronde uit.

David Jahn: Vier achtereenvolgende overwinningen. Ik denk dat wij de zaterdagkampioenen zijn. Een prachtig resultaat in deze moeilijke regenwedstrijd. Van mijzelf ben ik niet overtuigd hoe goed ik in de regen ben. Maar het ging perfect. In de derde bocht heb ik de leiding genomen Iets waarop ik hoopte. En vanaf toen had ik de wedstrijd geheel onder controle. Wat het kampioenschap betreft moeten wij gewoon afwachten wat de anderen doen."


2016 Christiaan Frankenhout
Christiaan Frankenhout eindigde samen met Marc Gassner als 18e in de MRS Nissan Nismo GT3 R.

Kevin Estre: "Ik behoefde alleen maar de koppositie van David Jahn over te nemen en verdedigen. Voor buitenstaanders lijkt het gemakkelijk maar dit is het zeker niet. Bij een regenwedstrijd kan zoveel gebeuren. Voor de Mercedes Arena lag olie of koelwater op de baan. Gelukkig heeft David mij dit nog kunnen vertellen. Het was daar werkelijk glad. De auto heeft werkelijk goed gefunctioneerd. Als de Audi achter ons dichterbij was gekomen, hadden we zeker nog meer gas moeten geven."

VLA 1
Jaap van Lagen "got the Bentley only"

Uitslag
1. D.Jahn(D/K.Estre(F) KÜS TEAM75 Bernhard(D) Porsche 911 GT3 R 30 ronden 1.02.35.692
2. C.De Phillippi(USA)(J)/C.Mies(D) Montaplast by Land-Motorsport(D) Audi R8 LMS op  5.848 secs,
3. M.Dienst(D)(J)/C.Zanella(CHE) bigFM Racing Team Schütz Motorsport(D) Porsche 911 GT3 R op 20.822 secs.
4. C.Haase(D)/S.Ortelli(MCO) Montaplast by Land-Motorsport(D) Audi R8 LMS op  21.230 secs.
5 F.Hamprecht(D)(J)/C.Jöns(D) Bentley Team Abt(D) Bentley Continental GT3 op  25.711 secs.
6 J.Gounon(FRA)(J)/D.Keilwitz(D) Callaway Competition(DEU) Corvette C7 GT3 op  31.502 secs.
7. S.Asch(D)/L.Ludwig(D) AMG - Team Zakspeed(DEU) Mercedes-AMG GT3 31.614
8. N.Sylvest(DK)(J)/N.Rogivue(CH)(J) AMG - Team Zakspeed(D) Mercedes-AMG GT3 op  37.750 secs,
9. R.Ineichen(CH)(T)/C.Engelhart(D) GRT Grasser-Racing-Team(AUT) Lamborghini Huracan GT3 op 48.217 secs,
10. M.Ahlin-Kottulinsky(S)(J)/P.Kaffer(D) Aust Motorsport(D) Audi R8 LMS  op 54.603 secs.

J=Juniorklassement.

Jahn Estre
Nakaarten tusen Jahn, De Philllippi en Estre in Parc Fermé. Morgen valt de definitieve beslissing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet